2020-11-03 21:00

Atalanta - Liverpool

Inför: Atalanta - Liverpool

Inför: Atalanta - Liverpool

Det är gruppens två förhandsfavoriter som möts när Gasperinis Atalanta och Klopps Liverpool ställs mot varandra för första gången någonsin.

Så, Reds första möte med denna fascinerande klubb från Lombardiets fjärde stad Bergamo. Klubben, som grundades av schweiziska studenter och som fått sitt namn från den kvinnliga hjältinnan från den grekiska mytologin, är kanske mest känd för sin framgångsrika ungdomsakademi som fostrat spelare som Gaetano Scirea, Roberto Donadoni, Riccardo Montolivo och nu senast västerorts egen Dejan Kulusevski. 

Fortsätter vi på svenskspåret så tror jag de allra flesta är varse om Glenn Strömbergs popularitet i klubben. Den gamle blåvittspelaren, som fortfarande bor kvar i staden, spenderade åtta säsonger i Bergamo (fyra som lagkapten) och blev med sin blonda vikingalook snabbt en publikfavorit och firas som en klubblegendar än idag. För den som för övrigt missat att lyssna på en italiensk intervju med mister Stromberg kan jag varmt rekommendera en googling. Språkligt och grammatiskt helt korrekt, har jag hört, men satsmelodin är mer Hisingen än Bergamo, om vi säger så. 


Crack?

Dagens Atalanta coachas av Gian Piero Gasperini som av de calciobitna hålls som en av landets absolut främsta. Efter ett redigt magplask i Inter 2011 har Gasperini jobbat sig tillbaka uppåt i näringskedjan och har sedan sin ankomst 2016 tagit Atalanta till tidigare oanade höjder, förra årets CL-kvartsfinal det främsta exemplet på detta. 

Den här ligasäsongen har man inlett med fyra vinster på sex matcher och man står för tillfället parkerade på en fjärdeplats i Serie A som toppas av ett obesegrat Zlatan-lett Milan. Champions League-spelet har man inlett med en 4-0-viktoria borta mot Midtjylland, följt av en jämn 2-2-historia hemma mot Ajax, som också får ses som italienarnas största konkurrent till andraplatsen bakom hittills hundraprocentiga Liverpool


Josip Ilicic fanns inte med när Atalanta kvartsfinalspelade mot PSG i augusti. 

Spelare att hålla koll på? Ja, förra årets stora skyttekung Josip Ilicic drabbades av en depression i samband med coronapandemins utbrott i Bergamo (som var en av de italienska städerna som drabbades allra hårdast) och satt hemma i Slovenien när Atalanta spelade CL-kvart mot Paris Saint-Germain i sensomras. Lyckligtvis verkar han må bättre nu då han noterats för speltid i såväl liga- som europaspelet i starten av säsongen. Första målet har dock låtit vänta på sig för slovenen som fått se sig omsprungen av den colombianske anfallaren Duván Zapata som pangat in fem mål på åtta fajter så här långt. 

Vad? Atalanta - Liverpool i Champions League-gruppspelets tredje omgång

Var? Stadio Atleti Azzurri d’Italia, Bergamo

När? 21.00, på tisdag

Kanal? Viasat Sport Fotboll/Viaplay



Källor: wikipedia.org, transfermarkt, lfchistory.net, Forza

Erik Segerströmerik.segerstrom@liverpoolsweden.se@erik_segerstrom2020-11-02 10:00:00
Author

Fler artiklar om Liverpool