Inför: Atletico Madrid – Chelsea
Fyra mål av Giroud i senaste Champions League-matchen.

Inför: Atletico Madrid – Chelsea

Tisdag klockan 21:00 kliver Chelsea in i vårens Champions League-slutspel när det första av två möten mot Atletico Madrid inleds på Arena Nationala i Bukarest, Rumänien. Returmötet spelas om tre veckor.

Mycket har hänt sedan Chelseas åttondelsmotstånd lottades i mitten av december, inte minst hos de kungsblå från västra London. Där och då var det trots det tuffa motståndet som Atletico Madrid innebär en stor optimism bland många supportrar. Men en rejäl formsvacka och en sparkad klubblegendar senare kändes det plötsligt som en näst intill omöjlig uppgift att rå på den överlägsna La Liga-ledaren. Men efter Thomas Tuchels ankomst och inledande prestationer som Chelsea-tränare är känslan att hoppet åtminstone är tillbaka och det är fullt realistiskt att det går att hota den spanska huvudstadsklubben.

En fördel för Chelsea kan vara det faktum att Atletico inte får spela sin hemmamatch på Wanda Metropolitano utan Uefa har beslutat att flytta matchen till en neutral spelplan i Rumänien. Det mesta talar dock för att Chelsea inte kommer att få spela returmötet på Stamford Bridge den 17:e mars.
 


Atletico Madrid
Landslagsspelare: 16
Snittålder: 27,5 år
Ligatitlar: 10
CL-titlar: -

Under höstens gruppspel spelade Atletico in nio poäng vilket räckte till en säker andraplats bakom Bayern München. Övriga två lag var Salzburg och Lokomotiv Moskva. Men det är inte i Champions League som spanjorerna imponerat mest utan i La Liga. Trots endast en poäng på de senaste två matcherna leder man ligan tre poäng för stadsrivalen Real Madrid och då har man ändå en match mindre spelad. Det kändes för ett tag sedan som att serien var avgjord till Atleticos fördel, men bristen på bra resultat i de två senaste matcherna gör att striden fortfarande lever.

Fem senaste matcherna: F, O, V, O, V
Levante (h): 0–2
Levante (b): 1–1
Granada (b): 2–1
Celta Vigo (h): 2–2
Cadiz (b): 4–2

Atletico Madrid är ett lag som under det senaste decenniet allt som oftast praktiserat en 4–4–2-uppställning under tydliga direktiv från Diego Simeone och det har väldigt framgångsrikt med en ligatitel och två CL-finaler. Även om det är en formation som används i vissa matcher är den mest frekvent använda formationen för tillfället 3–4–2–1 eller 3–5–2. Laget har lyckats släppa in extremt lite mål, i alla fall fram tills för några matcher sedan. Men 16 insläppta på 23 ligamatcher är fortfarande imponerande. Hårt jobb och bra försvarsspel är inget förvånande under Simeone, men offensiven är även den imponerande med en hel armada av skickliga spelare som kan avgöra. Inte minst Luis Suaréz som har gjort succé sedan han anslöt från Barcelona i somras.

Atletico Madrid kliver in i mötet med Chelsea med några frågetecken. Mittbacksstjärnan Jose Giménez klev av skadad senast mot Levante och kommer missa matchen. Även Yannick Carrasco missar matchen på grund av skada. Héctor Herrera är sjuk i Covid-19, Kieran Trippier är avstängd och kroaten Vrsaljko missar också efter en smäll. Trots dessa ändå tunga avbräcken kan Simeone mönstra ett starkt lag som går ut som klara favoriter mot Chelsea. Lägg där till en av världens västa målvakter i Jan Oblak så är det uppenbart att Chelsea kommer få prestera på topp för att få hål på spanjorerna.

Trolig startelva:
Oblak
Hermoso, Felipe, Savic
Llorente, Koke, Kondogbia, Saul, Lodi
Felix, Suarez


Renan Lodi och Stefan Savic är en varning från avstängning.

Chelsea
Landslagsspelare: 18
Snittålder: 26,6 år
Ligatitlar: 6
CL-titlar: 1

Chelsea gick genom höstens CL-gruppspel obesegrade och som gruppettor. Fyra segrar och två oavgjorda matcher gjorde att man seedades i lottningen till åttondelsfinalerna. Det som stack ut mest var den övertygande 4–0 vinsten borta mot Sevilla där Olivier Giroud hade lekstuga och gjorde alla fyra målen. I övrigt noteras målskillnaden 14–2 som en imponerande siffra. Men det har ju som sagt hänt en hel del sedan dess.

Thomas Tuchel klev in som ny huvudtränare efter att Frank Lampard och Jody Morris fått sparken och inledde med 0–0 mot Wolverhampton efter bara en träning med truppen. Sedan dess har det blivit sex matcher och fem segrar, med endast två insläppta mål. Som ni ser så har motståndet inte varit av högsta kaliber vilket gör det svårt att dra allt för stora växlar av den inledande tiden med Tuchel, även om undertecknad ändå känner att mycket ser riktigt bra ut.

Fem senaste matcherna: O, V, V, V, V
Southampton (b): 1–1
Newcastle (h): 2–0
Barnsley (b): 1–0
Sheffield United (b): 2–1
Tottenham (b): 1–0

Direkt när Thomas Tuchel tog över började Chelsea spela med trebackslinje och en fronttrio men två väldigt centrerade yttrar, som ständigt försöker hitta ytan mellan backlinje och mittfält hos motståndarna. En roll som vi har sett Mason Mount passa väldigt bra i, till exempel i matchen mot Tottenham borta. Då blev man nästan trött på att höra Glenn Strömberg tjata om ytan där Mount opererade och blev serverad passningar av innermittfältare eller försvarare. Det som framför allt har saknats hos Chelsea är beslutsamheten och kvalitén på den sista tredjedelen. Där saknas en hel del för att man ska vara helt nöjd, och i ett dubbelmöte mot Atletico där chanserna inte lär krylla kommer effektiviteten på sista tredjedelen vara en stor nyckel.

I Chelsea saknas Thiago Silva, men utöver honom ser det bra ut. Christian Pulisic och Kai Havertz som har varit frågetecken är tillgängliga för spel. Tammy Abraham som klev av i paus senast mot Southampton bör kunna spela om han blir uttagen. Från senaste matchen var annars snackisen att Thomas Tuchel bytte ut Hudson-Odoi efter att ha bytt in honom trettio minuter tidigare. Tysken förklarade efteråt att han inte var nöjd med engelsmannens inställning och presspel och påpeka att Hudson-Odoi måste bli bättre på att hjälpa laget när han kommer in från bänken och inte bara som startspelare. Jag tror att Tuchel vill visa vad det är som gäller och sända signaler till alla spelare. Med det sagt tror jag att det inte är otänkbart att Hudson-Odoi får starta matchen.


Trolig startelva:
Mendy
Azpilicueta, Christensen, Rüdiger
James, Jorginho, Kovacic, Alonso
Mount, Giroud, Werner


Jorginho, Kovacic, Mount och Ziyech är en varning från avstängning.
 

Avspark: 21:00
Domare: Felix Brych
TV: VSport Premium/Viaplay
Kommentatorer: Henrik Strömblad & Glenn Strömberg

Oscar Jakobssonoscar98jacobsson@gmail.com@oscar_json2021-02-22 19:24:18
Author

Fler artiklar om Chelsea