Inför: Atlético Madrid – Liverpool

Inför: Atlético Madrid – Liverpool

Liverpool återvänder till finalarenan för titeln i juni och ställs mot ett Atlético Madrid som fortfarande är väldigt svårt att besegra, men som kämpar med målskyttet och har tappat flera tunga pjäser jämfört med när de var som bäst för några år sedan. Lägg till en diger skadelista och en 1,3-miljardersvärvning som har floppat och Liverpool bär favoritskapet i dubbelmötet.

Club Atlético de Madrid

Truppstorlek: 23 spelare
Medelålder: 26,9 år
Truppvärde: 864 miljoner euro
Utländska spelare: 15 st (65 %)
Landslagsspelare: 16 st
Stadion: Wanda Metropolitano (68 456 platser, 105x68 m)

Titlar
La Liga: 10 st (1940, 1941, 1950, 1951, 1966, 1970, 1973, 1977, 1996, 2014)
Copa del Rey: 10 st (1960, 1961, 1965, 1972, 1976, 1985, 1991, 1992, 1996, 2013)
Europa League: 2010, 2012, 2017
Cupvinnarcupen: 1962

Den 23 december 2010 tog Diego Simeone över managerposten från Gregorio Manzano och julen kom tidigt det året för med Simeones intåg inleddes Atléticos framgångar de kommande åren.

Det blev succé direkt med pokal i Europa League i en spanskpräglad årgång där Atlético slog ut Valencia i semi och Bilbao i finalen. Simeone lyfte laget i ligan från 1,1 till 1,8 poäng i snitt, en det slutade frustrerande nära den så eftertraktade fjärdeplatsen, 2 poäng bakom Malaga.

Den följande säsongen stannade äventyret i Europa redan i sextondelsfinalen, men det blev vinst i Copa del Rey och en urstarkt ligaöppning med elva vinster på de tretton första omgångarna bäddade för en tredjeplacering och spel i Champions League.

Säsongen 2013-14 kunde Atlético lyfta La Liga-bucklan för tionde gången. I en mycket tät slutstrid vann de på 90 poäng före Barcelona och Real Madrid som båda slutade på 87 poäng. Med tre omgångar kvar såg det ut att vara i hamn, men avancemanget till final i Champions League stal fokus och det blev bara 2 poäng sista tre omgångarna. 1-1 borta mot Barca i finalomgången räckte och guldet var hemma. Om det var marginalerna år rätt håll i ligan var de emot i Europa. I sin första final i Europacupen på 40 år hade Atlético 1-0 efter Diego Godíns nick i första halvlek när klockan tickade in på stopptid. Då nickade Sergio Ramos in 1-1 och i förlängningen blev Real för starka. Deja vu från 1974 när Aragonés mål i den 114:e matchminuten stod som vinnare fram till förlängningens allra sista minut när Bayern Münchens Hans-George Schwarzenbeck kvitterade med ett långskott. Det tog matchen till ett omspel som tyskarna vann med 4-0.

Real var Atléticos nemesis även året efter när de slog ut Simeones mannar i kvartsfinalen i Champions League. I ligan blev det en tredjeplats bakom Barcelona och Real. Positivt var att nyförvärvet inför säsongen, Antoine Griezmann, gjort 22 ligamål under säsongen.

2015-16 slutade med en ny tredjeplats bakom de vanliga två, men det här året skiljde det bara 3 poäng upp till Barcelona på förstaplatsen. Defensiven togs till en ny nivå och målskillnaden hos topp tre skvallrar tydligt om respektive lags styrkor. Barca: 112-29, Real: 110-34, Atlético: 63-18. I Champions League var det dags för ny final och ånyo mot Real Madrid. Den här gången var det Atlético som kvitterade och tog matchen till förlängning, som blev mållös, och i straffsparksläggningen blev Juanfran syndabock när han brände fjärde straffen och öppnade för Ronaldo att avgöra.
Fortsatt starka insatser utan att få till slutklämmen med en tredjeplats i La Liga samt semifinal i Copa del Rey och Champions League. Fortsatt stark spans dominans i Europas tätskick och den här gången åkte Atlético ut mot – gissa vilka? – Real Madrid.

Våren 2018 kvitterade Atlético ut en andraplats långt bakom suveräna Barcelona och i Champions League tog det stopp i gruppspelet. Inget vidare eller? Inte alls. Biljetten till Europa League visade sig bära ända fram och efter 3-0 i finalen mot Marseille fick så Gabi lyfta en buckla i Europa.

Förra säsongen slutade i en ny andraplats bakom Barcelona och i Europa blev det samma visa fast ändå inte. De fick liten revansch mot Real Madrid genom att besegra dem i Supercupen, men i åttondelsfinalen tog det stopp mot Juventus. Atlético hade 2-0 med sig från hemmamatchen och för ett lag vant att stänga till var förutsättningarna goda. Det var bara det att i motståndarlaget fanns nu en före detta Realspelare vid namn Christiano Ronaldo och det var verkligen samma visa med ny melodi när tre mål av portugisen skickade ut Atlético.

Säsongen 2019-20

Efter 94 ligamål på 180 matcher tackade Griezmann för sig och gick för 1,26 miljarder till Barcelona. Lucas Hernandez skrev på för Bayern München som tvingades betala 840 miljoner för honom. Andra trotjänare som lämnade laget var Godín, Juanfran och Filipe Luís. Lägg till att Gabi, klippan på mittfältet, efter 7 år i klubben drog utomlands sommaren 2018 och tunga kuggar i det så defensivt ramstarka Atlético var nu borta.

1,3 miljarder lades på den tredje dyraste spelaren någonsin, João Felix, som efter att ha bländat fansen under försäsongen inte alls levt upp till prislappen och endast nätat 4 mål på 23 matcher före skadan i januari.

För en summa på nivå med Felix’ anslöt den centrala mittfältaren Marcos Llorente från Real Madrid, mittbacken Felipe från Porto, vänsterbacken Renan Lodi från Athletico Paranaense, högerbacken Kieran Trippier från Tottenham och mittbacken Mario Hermoso från Espanyol. Tydligt att Simeone vill starka de bakre leden efter de som lämnat.

Simeone och Atlético känns dock fortfarande igen på sitt snålt spelande, försvarsmässigt starka och sällan särskilt målglada resultat. Deras 17 insläppta trumfas bara av Real Madrids 14, men för att hitta lag med en lika klev offensiv som Atléticos 25 mål framåt behöver vi dyka ner till Bilbao på plats tio och sedan fjortondeplacerade Alavés.

Som väntat har det därför blivit få förluster, bara fyra stycken, men inte tillräckligt med trepoängare (tio) för att placera sig högre än en fjärdeplats. Hemma har laget endast förlorat mot Barcelona. Borta har det bara blivit tre vinster (Leganés, Mallorca och Real Betis) och en på de nio senaste.

Med 40 poäng efter 24 omgångar får Atlético fokusera på att säkra en toppfyraplacering där de just nu kämpar med Getafe (42) och Sevilla (40) om de två bakersta. Där framför befinner sig Barcelona (52) och Real Madrid (52).

Griezmann tog med sig en hel del mål och i hans frånvaro är Álvaro Morata bäst med 10 mål i liga och cup följt av Correa (6) och João Felix (4).

Vägen till åttondelen
 
Atlético inledde hemma mot den tuffaste gruppmotståndaren Juventus och hämtade upp 0-2 till 2-2. De följde upp med att besegra Lokomotiv Moskva med 2-0 borta och Bayer Leverkusen med 1-0 hemma innan det blev stryk med 1-2 borta mot Leverkusen och 0-1 borta mot Juventus. 2-0 hemma mot Lokomotiv Moskva i den sista gruppspelsomgången säkrade andraplatsen och en biljett till åttondelsfinalen.
 
Detta blir Atléticos tionde säsong i Champions League och de har avancerat till slutspel vid åtta av dessa tillfällen.
 
1-2 mot Chelsea hösten 2017 är Atléticos enda hemmanederlag i Europa på de 25 senaste, varav de har vunnit 20.


Skadeläget
 
Storvärvningen Felix kom nyligen tillbaka efter skada och har dessutom haft en halsinfektion så det är mycket tveksamt om han hinner bli spelklar.
 
Héctor Herrera har likt Felix inte spelat sedan ligamatchen mot Leganés och räknas bort.
 
Diego Costa är tillbaka i träning och har sparats till det här mötet. Han har inte spelat sedan den 21 november och finns han verkligen med från start?
 
Kieran Trippier (höft) och José Giménez (lår) spelade senast i Supercupen mot Real Madrid den 9 januari, men Giménez satt i alla fall på bänken senast mot Valencia.
 
Santiago Arias spelade 66 minuter i fredags efter att ha varit borta tre veckor med en lårskada.
 
UEFA spår följande elva:
Oblak; Arias, Savic, Felipe, Saúl Ñíguez; Koke, Thomas, Llorente, Vitolo; Correa, Morata

Domare

Huvuddomare är Szymon Marciniak (Polen) som har dömt totalt 77 UEFA-matcher, varav 31 i Champions League.
 
39-årige Marciniak har dömt Liverpool vid tre tillfällen tidigare. 7-0 hemma mot Spartak Moskva och 1-2 borta mot PSG i Champions Leagues gruppspel 2017 respektive 2018 samt 1-0 hemma mot Besiktas i sextondelsfinalen av UEFA-cupen 2015.

Tidigare möten

Det är två lag med goda UEFA-meriter på senare år som möts på tisdagskvällen. Liverpool har spelat två raka finaler och är obesegrade i dubbelmöten under Jürgen Klopp. Atlético å sin sida spelade final 2014 och 2016 samt vann Europa League för två år sedan. De har fem finalplatser i någon av de två stora europeiska cuperna de senaste tio säsongerna.

Atlético och Liverpool har inte mötts sedan semifinalen i Europa League 2010. Den gången gjorde Diego Forlán det enda målet i Spanien. I returen kvitterade Alberto Aquilani dubbelmötet en minut före halvtidsvilan och utan fler mål gick matchen till förlängning. Yossi Benayoun gav Liverpool ledningen efter 95 minuter, men avancemanget levde bara i sju minuter tills Forlán nätade och med ett ”silver goal” skickade Atlético till finalen där de besegrade Fulham med 2-1 (Forlán med båda).

Första gången lagen ställdes mot varandra var i gruppspelet av Champions League 2008-09. Båda mötena slutade 1-1 efter mål av Robbie Keane och Steven Gerrard för Liverpools del. Liverpool vann till slut gruppen före Atlético och tog sig till kvartsfinal där Chelsea satte stopp.

Atlético har bra facit hemma mot engelskt motstånd med 7 5 1 på 13 matcher. Liverpool har 7 5 6 på 18 bortamatcher mot spanskt motstånd.

På tio dubbelmöten med engelska lag har Atlético gått vidare åtta gånger. Endast Derby County (UEFA-cupen 1974-75) och Bolton Wanderers (UEFA-cupen 2007-08) har lyckats eliminera Madridlaget.
 
LIVERPOOL FC

Truppen
 
Alisson, Adrián, Kelleher
Van Dijk, Gomez, Matip, Lovren, Alexander-Arnold, Robertson
Fabinho, Wijnaldum, Milner, Keïta, Henderson, Oxlade-Chamberlain, Lallana
Firmino, Mané, Salah, Origi, Minamino

Startelvan

Klopp har bara två seniorspelare på skadelistan: Xherdan Shaqiri och Nathaniel Clyne.

Målvakt och backlinje är givna där Andy Robertson, Virgil van Dijk, Joe Gomez och Trent Alexander-Arnold startar framför Alisson Becker.

På mittfältet började Jordan Henderson och Fabinho på bänken mot Norwich, men jag förväntar mig att de går in i startelvan mot Atlético där Gini Wijnaldum behåller sin plats på mittfältet.

Sadio Mané kom in i mitten av andra halvlek och frälste laget tio minuter senare. Nu får han chansen från start igen och det tillsammans med sina vapendragare Roberto Firmino och Mohamed Salah.
 
         Mané           Firmino           Salah
      Wijnaldum   Fabinho    Henderson
Robertson   van Dijk   Gomez   Alexander-Arnold
                         Alisson

Källor: uefa.com, en.wikipedia.org, transfermarkt.com

Mattias Hernermattias.herner@liverpoolsweden.se@liverpoolsweden2020-02-17 21:52:00
Author

Fler artiklar om Liverpool