Brentford Community Stadium, 2021-10-16 18:30

Brentford - Chelsea

Inför: Brentford – Chelsea
Glada miner senast mot Southampton, nu reser Chelsea ett par kvarter för att gästa Brentford

Inför: Brentford – Chelsea

Landslagsuppehållet är över, och Premier League-fotbollen återvänder. För Chelseas del blir det verkligen en match mot grannarna, då man gästar Brentford i västra London.

Brentford

Nykomlingen Brentford stod för en spektakulär inledning på Premier League-säsongen, då man var först ut på gräsmattan tillsammans med Arsenal. Om det funnits ett tak på Brentford Community Stadium, hade det lyft – premiären slutade 2-0 och satte ribban för vad som skulle komma, för den i sammanhanget nya London-klubben. Just matchen mot Arsenal var dock lagets enda hemmaseger så här långt, och det återstår att se om danske Thomas Franks mannar kan fortsätta ånga på.

Efter den fina starten har Brentford hunnit med att bortabesegra både Wolverhampton och West Ham, och dessutom kryssat mot Liverpool. Laget som var i fint slag innan landslagsuppehållet, hade nog gärna gnuggat på ett par matcher till, frågan är var laget står i dagsläget. Förutom svenske och svenskbekante Pontus Jansson och Saman Ghoddos, återfinns intressanta spelare i bland annat Raya, Canós, Norgaard och Ivan Toney - inte att förglömma den egne talangen Yoane Wissa, som tycks vara något av en supersub.

 - Skador och avstängningar

För Brentfords del ser skadelistan inte alltför tung ut, även om det finns ett par avbräck. Kristoffer Ajer saknas på grund av skada på hamstring, likaså Vitaly Janelt är lårskadad – men där bägge åter kan vara disponibla denna omgång efter sent test. Däremot Mads Sorensen, Joshua Dasilva och Shandon Baptiste ska alla vara indisponibla ett tag till, där den sistnämnde drog axeln ur led under matchen mot West Ham senast, och behöver rehabilitera.

Chelsea

De regerande europamästarna rivstartade Premier League med fyra vinster och ett kryss, med en målskillnad på smått ofattbara 12-1. Därefter stötte man på patrull, först i form av City när man stod för en oerhört blek insats. Sedan förlorade man återigen i Turin, mot Juventus i Champions League-gruppspelet, för att innan uppehållet studsa tillbaka något med en 3-1-seger över Southampton. Chelsea befinner sig i nuläget som ligaledare efter att ha spelat in 16 av 21 möjliga poäng, med en målskillnad på 15-3.

Nygamle Romelu Lukaku har varit snackisen i laget så här långt; belgaren inledde säsongen med att direkt sätta tonen med sin tyngd, attityd, och känsla för mål. Men anfallaren har sedan fallit bort och syntes knappt under matcherna mot framförallt City och Juventus. Lukaku lämnade landslagsuppehållet istället för att spela match om tredjeplats i Nations League mot Italien, detta då han var muskulärt överbelastad, som det så fint heter. Enligt Tuchel är dock Lukaku i om inte toppform, så åtminstone på god väg, i nuläget. Får han starta mot Brentford, vilket han borde om han är redo - finns goda förutsättningar för belgaren att få avlossa en hel del avslut då Chelsea lär äga mycket boll.

Ruben Loftus-Cheek har stått för lite av en comeback under inledningen av säsongen, och har visat initiativförmåga när matcherna stått och vägt. Även Ross Barkley har fått speltid, och har sett ut att vara i relativt gott slag. Återstår att se om någon av dem får starta mot Brentford, men nog vore det ingen överraskning om vi få se endera göra ett inhopp i andra halvlek. Även Callum Hudson-Odoi har sett pigg ut, och stod för en fin insats mot Southampton senast, medan Timo Werner tycks hittat målformen efter att ha gjort fyra mål på fem matcher, inräknat både klubb och landslag.

 - Skador och avstängningar

Under fredagens presskonferens lyfte Thomas Tuchel upp ett par spelare som varit skadade eller osäkra för spel. Först och främst saknas Rudiger, som blev skadad under landslagsuppehållet under spel med sitt Tyskland, samt Thiago Silva som återvänt sent efter landskamp för Brasilien. Även Christian Pulisic saknas då han fortsatt dras med en fotskada, och slutligen är Hakim Ziyech ett stort frågetecken då han missat de två träningarna inför matchen på grund av huvudvärk.

Reece James har även han dragits med en fotledsskada, men kan vara tillbaka mot Brentford. Även N’Golo Kanté har varit borta på grund av covid, och därmed missat matcherna mot Juventus och Southampton, men ska vara spelklar igen denna helg. Som nämnt är truppens bredd en oerhörd styrka i dessa sammanhang, då Chelsea trots allt ”har råd” att ha nämnda spelare på frånvarolistan, även om det så klart påverkar hur Tuchel formerar och sätter taktiken.

 - Övrigt och milstolpar

Lagen har tidigare mötts sex gånger, där Chelsea vunnit fem, och en match slutat oavgjort. Som en match i högstadivisionen är det dock 74 år sedan lagen möttes, med andra ord är det ett tag sedan Brentford var med och stångades mot de allra bästa lagen i England.

- Vinner Chelsea blir det sjunde raka bortasegern i ett Londonderby – det har klubben aldrig tidigare mäktat med.

- Kvicka starter har varit nyckeln för Chelsea, man är bäst i ligan under de första 45 minuterna – men bara femma efter halvtid, trots en målskillnad på 8-2 i andra halvlek.

- Med 12 inspelade poäng av 21 möjliga, är sjundeplacerade Brentford det lag som startat fjärde bäst som nykomling i Premier League, någonsin.

Matchbild och laguppställning

Den förväntade matchbilden är att Brentford stressar bollhållaren med en kollektiv hög press, men där Chelsea äger bollen till stor del. Det kommer krävas tålamod av Chelsea för att bryta igenom detta Brentford, som redan visat att de inte räds uppgiften att spela i Premier League. De kungsblå kommer behöva hålla full fokus och inte släppa till några kontringsmöjligheter. Brentford har redan visat att de är effektiva och kan göra mål på även de bästa försvaren, så det är mycket möjligt att man slår hål på Chelsea, även om undertecknad tror att storebror går vinnande ur striden;
- speltips: Chelsea vinner med 3-1

Chelsea har ett intensivt spelschema som väntar, med fem matcher på två veckor, där Tuchel kommer ha nytta av sin breda trupp. Med tidigare nämnda skadade spelare, och läge i truppen, är därför en potentiell elva (3-4-2-1):  

Mendy; Chalobah, Christensen, Azpilicueta; Alonso, Jorginho, Kanté, James; Mount, Havertz; Lukaku

Avspark: lördag 16/10 kl. 18:30


 

Emanuel Ålund 2021-10-15 19:30:00
Author

Fler artiklar om Chelsea