Inför: Brighton - Chelsea
Londonlaget beger sig söderut till sydkusten för möte mot spelskickliga Brighton.

Inför: Brighton - Chelsea

Ny match då vi imorgon kväll möter ”måsarna” på bortaplan på Amex Stadium som måste vinnas.

Brighton har verkligen varit en fröjd att skåda under säsongen. Graham Potter är ju inte känd för att spela tråkig fotboll så det är ju inte så konstigt att laget spelar en passningsorienterad och offensiv fotboll likt hans tidigare klubbar som Östersund och Swansea. Senast lagen möttes var bara några veckor sedan. Då blev det kryss på Stamford Bridge med mersmak för bortalaget som var riktigt bra den matchen. Sen kan man förstås väga in att skadeläget och att sjukdomsläget såg förfärligt ut för Chelsea. Men man kan inte ta ifrån Brighton insatsen i den matchen som slutade 1-1 efter ett sent och tjusigt nickmål av Danny Welbeck. Minst sagt välförtjänt. 

Hyperviktiga poäng står på spel, i synnerhet för bortalaget som inte alls har fått till det de senaste matcherna i ligan. Visst, laget har avancerat till ligacupfinal och även avancerat i FA-cupen så i cupspelet ser det förstås ljusare ut. Att man har haft svåra matcher i ligan mot bland annat Liverpool och Manchester City på kort tid är det inget snack om. Men det har blivit för mycket poängtapp och speciellt oavgjorda matcher som laget borde ha vunnit. Nu är man inte alls långt före de lagen som är nedanför en i tabellen och som vill blanda sig i topp fyra, samt att nästan alla lagen har en eller flera matcher mindre spelade än Chelsea, därför är vinst ett måste på sydkusten imorgon.



Brighton

Läget i laget:


Brighton har tagit sex vinster, tio kryss och inkasserat fyra förluster. Ett svårslaget lag. Man hittar de på en riktigt fin nionde plats, speciellt med tanke på vilka lag som befinner sig före ”Måsarna” så har laget gjort det bra. Förvisso har man spelat två matcher mer än Leicester som ligger tia i en minst sagt haltande tabell.

Man har tre vinster på de fem senaste matcherna, alla tävlingar inkluderade. Där man bland annat har en stark bortavinst mot Everton och krysset mot Chelsea dessförinnan. Laget kommer från ett 1-1 kryss senaste hemma mot Crystal Palace. En stor besvikelse för hemmalaget då man var kraftigt dominanta och borde kanske ha avgjort matchen redan i första halvleken. Argentinaren Mac Allister brände en straff några minuter innan halvtid. En svag straff rakt på bortamålvakten Jack Butland och laget hade ett gäng kanonchanser att hitta nätmaskorna innan det men det ville sig helt enkelt inte. Sedan hade man ett par fina lägen i den andra halvleken, bland annat ett ribbskott innan bortalaget och ett visst Chelsea-lån i form av Connor Gallagher kunde sätta ledningsmålet på halvvolley innan kvitteringen kom sent på slutet via ett självmål signerat Joachim Andersen.

Annars är akilleshälen för Brighton att man är ganska ineffektiva emellanåt. Man har ofta ett fint bollinnehav och kommer till mycket avslutslägen och inlägg, men det där lilla extra brister ibland. Vi finner Chelseabekantingen Tareq Lamptey i hemmalaget. De som är frånvarande för hemmalaget är Yves Bissouma som är iväg på de Afrikanska Mästerskapen med sitt Mali, Enock Mwepo och Jeremy Sarmiento är båda lårskadade och Lewis Dunk är tveksam till spel.  



Senaste fem matcherna:

Brighton – Crystal Palace 1-1 (Ligan)
West Brom – Brighton 1-2 (Eft förl. FA-Cupen)
Everton – Brighton 2-3 (Ligan)
Chelsea – Brighton 1-1 (Ligan)
Brighton – Brentford 2-0 (Ligan)

Möjlig startelva: (4-3-3)

Sanchez, Cucerella, Burn, Webster, Lamptey, Gross, Lallana, Mac Allister, Moder, Trossard, Maupay


Chelsea
 
Läget i laget:

Laget gjorde en okej insats mot City och kunde mycket väl fått med sig poäng från den matchen. Hade Lukaku haft skärpan med sig eller om Kepa inte hade tjuvat åt sin högra sida så kunde laget lika gärna inkasserat åtminstone en poäng på kontot. Men det var en match som vi inte riktigt kom upp i toppnivå, sen är det oundvikligt att nämna att inte Chillwell eller James var saknade, för det var de. Även Mendy såklart.
Sen blev man ju lite ställd när varken Mount eller Werner startade mot Manchester City. De var rejält saknade från start. Båda spelade mot Tottenham matchen innan och var möjligtvis lite slitna. Sen är det alltid lätt att vara efterklok. Men det är verkligen spelare som kan röra om i grytan och springa sönder motståndarförsvaren, särskilt Werner. Nu när laget ställs mot en liknande motståndare som vill spela mycket längs backen, dock inte så spelskickliga som City så känns båda spelarna givna i elvan mot Brighton. Skadeläget är oförändrat sen matchen mot City i lördags enligt Tuchel som medgav det på dagens presskonferens. Alltså är Chillwell, Chalobah, James och Christensen fortsatt skadade.



Senaste fem matcherna:

Manchester City – Chelsea 1-0 (Ligan)
Totenham – Chelsea 0-1 (Ligacupen)
Chelsea – Chesterfield 5-1 (FA-cupen)
Chelsea – Tottenham 2-0 (Ligacupen)
Chelsea – Liverpool 2-2 (Ligan)
 

Möjlig startelva: (3-4-2-1)

Kepa, Azpilicueta, Silva, Rüdiger, Hudson-Odoi, Kovacic, Kanté, Alonso, Havertz, Mount, Werner


Senaste fem mötena mellan lagen:

Chelsea – Brighton 1-1 (2021)
Chelsea – Brighton 0-0 (2021)
Brighton - Chelsea 1-3 (2020)
Brighton – Chelsea 1-1 (2020)
Chelsea – Brighton 2-0 (2019)



Förväntad matchbild och tips:

Jag tror att bollinnehavet kommer att vara ganska jämnt fördelat. Hemmalaget är väldigt spelskickliga vilket man vet och såg senast lagen möttes. Chelseaförsvaret måste se upp med Maupay och Trossard, deras snabbhet och kreativitet kan visa sig bli jobbigt för bortaförsvaret. Annars så tror jag att Chelseas tyngd och rutin kommer att visa sig vara avgörande.



Tips: 1-2 (Trossard, Werner & Havertz)

Vad? Premier League
Var? Amex Stadium
När? Imorgon 21.00
Kanal? Viasat Sport/Viaplay
Domare: Kevin Friend

Daniel Karlsson2022-01-17 19:24:21
Author

Fler artiklar om Chelsea