American Express Community Stadium, 2023-10-08 15:00

Brighton - Liverpool
2 - 2

Inför: Brighton & Hove Albion - Liverpool

Inför: Brighton & Hove Albion - Liverpool

Liverpool är på jakt efter revansch i Premier League sammanhang efter förlusten senast och näst på tur står Brighton & Hove Albion.

Det har varit allt annat än en innehållsfattig och rubrikfattig vecka ur ett Liverpoolperspektiv. I kölvattnet av det VAR-haveri som utspelade sig i norra London för knappa veckan sedan har det formulerats officiella ursäkter, videobevis har släppts och tränare och spelare har intervjuats angående händelsen. Och det har ju faktiskt spelats boll däremellan. Anfield fick höra Europa League hymnen spelas för första gången på ungefär sju år när Liverpool tog emot Union Saint-Gilloise från Belgien i gruppspelets andra omgång. Med en tidigare vinst borta i Österrike redan i bagaget var förhoppningen och förväntningarna att Liverpool skulle följa samma inslagna väg även när belgarna kom på besök. Och förväntningarna uppfylldes. Inte på något sätt en sprakande tillställning, men även de vinsterna resulterar i tre poäng och Liverpool kunde fortsätta att fylla på poäng på kontot i Europa League.  


Eftersom matchen senast mot Tottenham renderade i två utvisningar, i form av Curtis Jones och Diogo Jota, kommer dessa två herrar inte finnas med i truppen som tar sig an Brighton på söndag. Därtill kan vi konstatera att Coady Gakpos skada, som han ådrog sig i just mötet mot Tottenham, visserligen inte verkar vara av det allvarliga slaget som man kanske först befarade, men nederländaren får trots det även han avstå mötet på söndag. 

Därför blir det intressant att spekulera på vilket sätt Jurgen Klopp och hans medarbetare tänker mönstra startuppställningen. Dessa segment tenderar att bli just spekulativa, men frågan är om inte avbräcken gör att startelvan blir något mer förutsägbar än den varit på väldigt länge. Vi kan väl anta, med de andra etablerade offensiva pjäserna ur leken, att Darwin Nunez kommer agera spjutspets och vara ackompanjerad av Mohamed Salah och Luis Diaz på varsin kant. Efter Ryan Gravenberch fina insats under gårdagen, som bland annat resulterade i dennes första mål iklädd Liverpooltröjan, kan man tycka att han ska vara rätt så högt upp på listan att ersätta Curtis Jones. Under säsongsinledningen har vi visserligen lärt oss att när Jurgen Klopp står inför ett vägval, där den ena vägen leder till mer defensiv stabilitet och den andra till mer offensiv frenesi, tenderar han att välja det sistnämnda. Men det kan vara värt att höja en syl i vädret för Wataru Endo och låta Alexis MacAllister husera högre upp i plan. Annars finns ju Harvey Elliot som ett alternativ. 

Nu har vi avhandlat Liverpool, så låt oss vända våra blickar emot Amex Stadium och hemmalaget Brighton & Hove Albion. För tycker man att Brighton har gått obemärkt förbi under de senare åren så har man nog levt under en sten. Redan under Graham Potters ledning började man rulla igång maskineriet, men det är under det senaste året, sedan Roberto De Zerbi klev in, som utvecklingen har blivit explosionsartad. Och det är inte utan anledning. Det finns nämligen mycket att uppskatta med det här Brightonlaget. Deras optimistiska sätt att spela fotboll, med mycket bollinnehav och en strävan efter att föra matcherna, även om man många gånger möter lag som innehar fler namnkunniga spelare eller betydligt större budgetar att förhålla sig till, är något som verkligen imponerar och understryker att pengar minsann inte alltid behöver vara synonymt med framgång inom fotboll. 

Men det är inte alltid helt smärtfritt och tröskeln till överoptimism passeras stundtals. Samtidigt som vi sett Brighton göra några fantastiska matcher, med ett uppbyggnadsspel och en frenetisk offensiv som får fotbollsgudarna att gråta glädjetårar, har vi också sett De Zerbis gäng åka på några riktiga plumpar, som exempelvis den mot Aston Villa förra helgen. Det återstår helt enkelt att se vilken version av Brighton vi får bevittna på söndag, den som får fotbollsgudarna att gråta av glädje, eller den som får densamma att gråta av sorg?

Vi har redan nämnt några spelare från Liverpools lag som inte kommer att vara tillgängliga för spel, men listan bör presenteras i dess fulla format. Förutom Curtis Jones, Diogo Jota och Coady Gakpo, finns Thiago Alacantara, Stefan Bajcectic och Conor Bradley på listan över frånvarande spelare. 

Vad gäller motstånd så kommer Julio Enciso, Jakub Moder, Pervis Estipunan inte vara tillgängliga. Det finns även osäkerhet kring den före detta Liverpool-duon i form av James Milner och Adam Lallana och dess eventuella närvaro.  

Vad? Brighton & Hove Albion - Liverpool i omgång 8 av Premier League

Var? Amex Stadium

När? 15:00, söndag.

Kanal? Viaplay / V Sport Ultra HD

Edvin Karlssonedvin.karlsson@liverpoolsweden.se2023-10-06 17:45:00
Author

Fler artiklar om Liverpool