Inför: Liverpool - Burnley

Inför: Liverpool - Burnley

Den 19:e omgången av Premier League spelas för Liverpool på hemmaplan. Dom röda siktar på att plocka årets först trepoängare och att avsluta den extrema måltorkan.

Liverpool har gått tungt i ligan sedan pulveriseringen av Crystal Palace på Selhurst Park i december. Faktum är att dom röda endast har mäktat med att göra ett mål under dom fyra efterföljande matcherna i ligaspelet. Efter morgondagens match är halva ligasäsongen bakom oss, och även om densamma inte gäller för Burnley så kan det vara på tiden att summera dom båda lagens första halva.

Liverpool
En pangstart med nio poäng på dom tre inledande matcherna satte dom regerande mästarna i förarsätet direkt. En kaosartad men ändå väldigt underhållande premiärvinst mot Leeds följdes upp av två komfortabla segrar mot London-tvillingarna Chelsea och Arsenal. En storförlust mot Aston Villa, en bedrövlig domarinsats i derbyt och två knäskador på nyckelspelare verkade inte hindra dom röda från att ge sig in i ytterligare en titelkamp. Även om det spelmässigt såg trevande ut till och från så fanns det ett nyförvärv i Diogo Jota som dök upp när det som mest behövdes. Stormötet mot Manchester City blev en ganska trög och tråkig tillställning på Eastland, men det blev en vunnen poäng snarare än två förlorade. Två uppvisningsmatcher mot Wolverhampton och Leicester gav stora förhoppningar, ett kryss på Craven Cottage var desto dystrare. En vunnen seriefinal och en urladdning mot Crystal Palace gjorde att Liverpool firade jul som serieledare (igen), vad som hände därefter är en gåta. Resultaten behöver inte repeteras, men man kan spekulera i fall Liverpool under Klopps ledning har varit såhär uddlösa i offensiven någon gång under tidigare säsonger.

Burnley
Efter endast två poäng på dom sju inledande matcherna så började man fundera på ifall den klassiska brittiska ”brunkarfotbollens” tid var över. Det kanske är en fundering som inte försvinner i det glömska bara för att Burnley har ordnat tillräckligt många resultat för att undvika den absoluta botten av tabellen. Förr eller senare lär nog alla lag på den undre halvan ha en Graham Potter med övertro på sin spelidé. Hur Sean Dyche har lyckats trolla fram tre vinster och fyra oavgjorda genom att totalt ha gjort nio mål på drygt en halv säsong är i sig ett under, men också ganska imponerande.

Joel Matip ser ut att vara tillgänglig till morgondagens match och det är minst sagt goda nyheter. Burnley med välkända anfallsduon Chris Wood och Ashley Barnes kommer att pröva vårt försvar i luftrummet. Jag undrar om det inte skulle vara ett smart drag att spela Matip tillsammans med Phillips imorgon. Burnley kommer med största sannolikhet inte vara ett större hot i ytan bakom vår backlinje, vilket innebär att det inte är något större krav på snabbhet och följsamhet i mittbackslåset. Detta skulle innebära att man kan sätta upp Fabinho på det centrala mittfältet. I och med att han är så otroligt duktig på att täcka stora ytor så innebär det att dom andra två mittfältarna kan sätta press på varsin kant. Detta för att undvika att Burnley tillåts slå sina inlägg från kanterna in i boxen.

Källor: Liverpool Echo, burnleyfootballclub.com
 

Ludvig Wadellludvig.wadell@liverpoolsweden.se@LudvigWadell2021-01-20 22:46:00
Author

Fler artiklar om Liverpool