Inför Champions League-lottning

Inför Champions League-lottning

Chelsea säkrade segern i grupp E via 1-0 mot Steaua Bukarest under onsdagskvällen. Vad innebär denna gruppseger inför måndagens lottning?

Chelsea säkrade segern i grupp E i och med 1-0 vinsten mot Steaua Bukarest på Stamford Bridge. Gruppsegern innebär att Chelsea inte kan möta Real Madrid, Paris SG, Bayern München, Dortmund, Atletico Madrid eller Barcelona i åttondelsfinal. Sex lag som det i ärlighetens namn känns ganska bra att slippa i en åttondelsfinal.
 
För Chelseas del väntar istället någon av grupptvåorna, förutom Manchester City, Arsenal eller Schalke då lag från samma nation eller grupp i gruppspelsfasen inte kan ställas mot varandra. Möjliga motståndare är därmed Bayer Leverkusen, Galatasaray, Olympiakos, Zenit och Milan.
 
Här följer en liten granskning med fokus på resultat och kopplingar till Chelsea.
 
Bayer Leverkusen
Tyskarna slutade tvåa i grupp A efter Manchester United där andraplatsen säkrades i den sista omgången. I somras gjorde Chelsea en av sina värvningar från just Leverkusen, André Schürrle. En annan spelare som förtjänar att nämnas är Michael Ballack som spelat Champions League-final för båda klubbarna, och tyvärr inte fått vinna.
 
Två gånger har Chelsea ställts mot Leverkusen, i Champions League-gruppspelet 2011. Mötet på Stamford Bridge slutade 2-0 efter mål av David Luiz och Juan Mata. I returen vände Leverkusen 0-1 till seger 2-1 efter ett sent segermål som senare innebar att både Chelsea och Leverkusen gick vidare från gruppen. Chelseas mål i returen gjordes av Didier Drogba och i Leverkusens lag fanns både Schürrle och Ballack.
 
Leverkusens resultat i Champions League de senaste fem åren:
2012/13 – Ej med
2011/12 – Ut i åttondelsfinal (Barcelona)
2010/11 – Ej med
2009/10 – Ej med
2008/09 – Ej med
 
Resultat från årets gruppspel (hemma/borta):

Manchester U 0-5 2-4
Shakhtar Donetsk 4-0 0-0
Real Sociedad 2-1 1-0
 
Galatasaray
Turkiska mästarna har blandat och gett i gruppspelet. Tio insläppta mål på två matcher mot Real Madrid. Förlust mot FC Köpenhamn. Sedan fyra poäng mot Juventus och en helt avgörande seger i snömatchen som fick spelas färdigt i onsdags. Delaktig i segern var naturligtvis Chelsea-legendaren Drogba.
 
För Chelseas del har man stött på Galatasaray vid ett tillfälle tidigare, i Champions League-gruppspelet 1999. En hemmaseger med 1-0, målskytt Dan Petrescu, följdes upp med en klar 5-0 seger borta där målskyttarna var Tore André Flo x2, Gianfranco Zola, Dennis Wise och Gabriele Ambrosetti. Segrar som hjälpte Chelsea till gruppseger och förpassade Galatasaray ut ur turneringen.
 
Galatasarays resultat i Champions League de senaste fem åren:
2012/13 – Ut i kvartsfinal (Real Madrid)
2011/12 – Ej med
2010/11 – Ej med
2009/10 – Ej med
2008/09 – Ut i kval (Steaua Bukarest)
 
Resultat från årets gruppspel (hemma/borta):
Real Madrid 1-6 1-4
Juventus 1-0 2-2
FC Köpenhamn 3-1 0-1
 
Olympiakos
Grekiska Olympiakos är det andra mästarlaget Chelsea kan ställas mot i åttondelsfinal. Att de avancerade från gruppspelet är något som förvånade flera då Benfica på förhand sågs som främsta utmanare till storfavoriterna Paris SG. Men med stabilt spel och vinster i de matcher där vinst krävs så knep Olympiakos andraplatsen och Benfica får göra ett nytt försök att spela hem Europa League.
 
Säsongen 2007/08 lottades Chelsea mot Olympiakos i åttondelsfinal. Första matchen i Aten slutade mållös, ett bra utgångsläge för Chelsea inför returen där man också utnyttjade sitt övertag och tog en klar 3-0 seger där målskyttar var Ballack, Frank Lampard och Salomon Kalou. Från dagens Chelsea spelade Petr Cech, Ashley Cole, John Terry, Michael Essien och Lampard i de matcherna.
 
Olympiakos resultat i Champions League de senaste fem åren:
2012/13 – Ut i gruppspel (3:a)
2011/12 – Ut i gruppspel (3:a)
2010/11 – Ej med
2009/10 – Ut i åttondelsfinal (Bordeaux)
2008/09 – Ut i kval (Anorthosis)
 
Resultat från årets gruppspel (hemma/borta):
Paris SG 1-4 1-2
Benfica 1-0 1-1
Anderlecht 3-1 3-0
 
Zenit St Petersburg
Storsatsande Zenit lyckades med nöd och näppe ta sig vidare från jämna grupp G. Medan Napoli missade avancemang trots 12 poäng i grupp F lyckades Zenit ta sig vidare med endast sex inspelade poäng. En spelare som representerat båda klubbarna, utan direkt minnesvärda insatser, är Mateja Kezman som gjorde en fiaskostämplad säsong i Chelsea och senare spenderat en höst hos Zenit med två mål på målkontot.
 
Chelsea och Zenit har inte mötts annat än i media och då främst gällande en eventuell övergång för brasilianaren Hulk. Oräkneliga gånger har han ”varit klar” för Chelsea, men ännu har han inte dragit på sig Chelseatröjan. Pågående säsong är han definitivt en av de allra bästa spelarna i Zenit och en spelare som Chelsea måste se upp med om Zenit står på Chelseas lott.
 
Zenits resultat i Champions League de senaste fem åren:
2012/13 – Ut i gruppspel (3:a)
2011/12 – Ut i åttondelsfinal (Benfica)
2010/11 – Ut i kval (Auxerre)
2009/10 – Ej med
2008/09 – Ut i gruppspel (3:a)
 
Resultat från årets gruppspel (hemma/borta):
Atletico Madrid 1-1 1-3
Porto 1-1 1-0
Austria Wien 0-0 1-4
 
Milan
Milan är inte vad de en gång varit. Nu lyckades de kämpa sig till 0-0 hemma mot Ajax efter att ha spelat större delen av matchen med en man mindre och därmed säkra andraplatsen i grupp H. I ligaspelet hackar spelet också och efter femton omgångar är Milan inte bättre än på en nionde plats.
 
Matcher mellan Chelsea och Milan har spelats vid fem tillfällen. I Champions League-gruppspelet 1999 blev det två oavgjorda matcher, 0-0 i England och 1-1 i Italien, målskytt för Chelsea Wise. Säsongen 1965/66 möttes lagen också, då i tredje omgången av Fairs Cup. I Italien blev det hemmaseger 2-1, målskytt för Chelsea George Graham, men i returen var Chelsea vassast och vann med 2-1, mål av Graham och Peter Osgood. Någon förlängning var inte aktuell utan istället ett omspel som på San Siro slutade 1-1 efter Chelsea-mål av Barry Bridges och en sen kvittering av Milan. Oavgjort innebar att slantsingling fick avgöra vilket lag som skulle gå vidare och där vann Chelsea.
 
Milans resultat i Champions League de senaste fem åren:
2012/13 – Ut i åttondelsfinal (Barcelona)
2011/12 – Ut i kvartsfinal (Barcelona)
2010/11 – Ut i åttondelsfinal (Tottenham)
2009/10 – Ut i åttondelsfinal (Manchester U)
2008/09 – Ej med
 
Resultat från årets gruppspel (hemma/borta):
Barcelona 1-1 1-3
Ajax 0-0 1-1
Celtic 2-0 3-0
 
 
 
Fem möjliga motståndare alltså. Fyra som man mött tidigare där Chelsea har positiv statistik mot tre och helt jämnt mot Milan. Zenit har man inte stött på förut och personligen ser jag gärna att vi slipper en resa till Ryssland. Får jag välja ser jag helst att Olympiakos hamnar på vår lott, men oavsett vilket lag det blir så kommer Chelsea räknas som favoriter.  
 
En sak jag noterade i en hoist inför bortamatchen mot Schalke var tyskarnas styrka på hemmaplan i Champions League-gruppspel. De tyska lagen hade då vunnit fyra matcher av fyra i år och under de tre senaste säsongerna var resultatraden 21 vinster, 4 oavgjorda och 2 förluster. Målskillnad 60-24. I år lyckades de vinna åtta av åtta matcher om man räknar bort matcher mot engelska lag. Målskillnaden ganska imponerande 25-2. Samtliga tyska lag ställdes dock mot ett engelskt lag och på tysk mark gick det allt annat än bra för tyskarna. Fyra matcher, fyra förluster. United krossade Leverkusen. City vände mot Bayern. Chelsea krossade Schalke. Arsenal knep segern mot Dortmund. Målskillnad 2-12. De engelska lagen har kanske lärt sig en del om hur tyskar sänks på tysk mark? Kanske är det något som gör att vi ska hålla tummarna för att det blir Leverkusen för Chelseas del?
 
Mitt förstaval faller ändå på Olympiakos. Zenit ser jag helst att vi undviker. Vad tycker ni?
 
Lottningen äger rum måndag 16 december och sänds på Viasat Fotboll med start 12:00.

Niklas Isaksson2013-12-15 19:41:36
Author

Fler artiklar om Chelsea