Stamford Bridge, 2022-04-20 20:45

Chelsea - Arsenal

Inför: Chelsea – Arsenal

Inför: Chelsea – Arsenal

Ett Londonderby väntar under onsdagskvällen. Arsenal gästar Stamford Bridge, där viktiga poäng står på spel inför avslutningen av Premier League

Chelsea

De kungsblå kommer närmast ifrån ett avancemang till finalen av FA-cupen, vilket var viktigt efter lagets snöpliga sorti från Champions League. Laget befinner sig fortsatt på en tredje plats i Premier League, där man har två matcher till godo på jagande Tottenham och Manchester United, (där United spelar under tisdagskvällen) och en till godo på just Arsenal. Känslan är någonstans att tre poäng mot Arsenal skulle innebära att tredjeplatsen är så gott som spikad, då resterande spelschema inte är så där blytungt som det ofta är i slutet av säsongen. Visserligen ska både West Ham och Man United betas av efter detta möte, men nog ska de resterande avslutande fem ligamatcherna inte behöva något mer än ett enstaka poängtapp.

Chelsea har denna säsong ett riktigt fint facit mot lag från huvudstaden – hela 10 av lagets 12 matcher har resultat i seger, och endast en i förlust. Försvarslinjen har förutom enskilda matcher, hållit en ypperlig nivå där både Silva och Rudiger agerat ledare i mittförsvaret. Insläppta mål är i nuläget blott 23, att jämföra med ligaledaren Manchester City som har 20 insläppta, och tvåan Liverpool som har 22. En vinst mot Arsenal skulle innebära att man är nio poäng bakom City, vilket i sig inte är högt betyg för de regerande Europa-mästarna, men heller inte fy skam med tanke på hur suveräna City varit denna säsong.

Anfallsmässigt har spelet på sistone sett väldigt bra ut, framförallt där spelare som Mount och Havertz hittat kombinationsspel och ofta kommit till avslut. Laget arbetar som en enhet, vilket syntes tydligt mot Real Madrid där man fullständigt spelade ut spanjorerna på bortaplan, för att lite snöpligt släppa in två mål som blev avgörande. Reece James är tillbaka i matchform, och erbjuder som vanligt en oerhörd löpvilja och spelförståelse. Timo Werner har även han visat en något mer aggressiv spelstil, och tysken gjorde mål mot både Real Madrid och Southampton, (två mål i den sistnämnda dessutom) men det är tydligt att han har en relativt lång väg kvar till sin högsta nivå. I övrigt tycks laget vara i harmoni, där man nu alltså i någon mån ska ”spela av” säsongen som i trofé-väg endast har en FA-cup kvar att spela hem.  



Arsenal


Gunners befinner sig på en sjätte plats i ligan, åtta poäng bakom Chelsea. Arsenal kämpar hårt för att kvalificera in till nästa säsong av Champions League. Men i dagsläget ser det väldigt tufft, ut då man står på samma poäng som Man United, tre poäng bakom ett upp-och-ned-spelande Tottenham, och två poäng före säsongens överraskning West Ham (som dock har två matcher fler spelade än Arsenal). Formmässigt ser Mikel Artetas mannar föga skrämmande ut; man har förlorat fyra av de fem senaste matcherna med en total målskillnad på 2-8. Dessförinnan hade man dock fem raka segrar, så laget går upp och ner snabbt, minst sagt.

Laget har dessutom idel tuffa matcher kvar i ligaspelet att beta av. Efter Chelsea väntar lagen man kämpar mot om nämnd plats i topp fyra, först ut är Man United och sedan både West Ham och Tottenham borta, och däremellan en match mot tufft spelande Leeds. Det återstår att se, men mycket talar för att Arteta kommer få lämna sin tränarpost om laget inte på något sätt grejar topp fyra. Supportrarna har tröttnat, och spanjoren har denna säsong inte visat större prov på kontinuitet eller vidare känsla för taktik. Tränaren själv sade under tisdagens presskonferens att laget på det stora hela spelar tillräckligt bra för att vinna matcher. Problemet ligger i att man tappar fokus i för stora delar av matcherna, att man inte är tillräckligt skärpta framför motståndarens mål och att man ger för mycket utrymme i egen box för det andra lagets anfallare att operera. När man nu möter Chelsea kommer dessa delar av spelet ha behövt gnuggats på ordentligt på träningsanläggningen, då Chelseas höga press kommer testa Arsenals försvar till det yttersta.

Skador och avstängningar

Thomas Tuchel meddelade under tisdagens presskonferens att Mateo Kovacic missar mötet med Arsenal, kroaten klev av planen tidigt under FA-cup-matchen mot Crystal Palace med skadekänning. Tränaren menade att mittfältaren kommer missa drygt två veckor framöver. Även Hudson-Odoi och Chilwell är fortsatt frånvarande, och Tuchel nämnde även att ytterligare ett par spelare kommer testas sent, men inte vilka spelare det rörde sig om. Återstår att se, alltså.

För Arsenals del sade Arteta på sin presskonferens att Lacazette testas sent, men att man efter fransmannens covid-frånvaro ska undersöka var han står rent fysiskt och hur han skulle kunna bidra i en match på Stamford Bridge. I övrigt är Tomiyasu fortsatt skadad, där även han testas sent, men tränare Arteta menade att denna match troligtvis kommer lite för nära inpå för att han ska hinna komma tillbaka efter sin jobbiga vadskada.

Dessa två lag brukar mötas flera gånger per säsong i diverse cuper, men faktum är att detta är det blott andra mötet denna säsong. Senast man möttes var i augusti, då Chelsea vann på Emirates med 2-0 efter mål av Lukaku och James, i en match där Tuchels mannar var det klart bättre laget.

Senaste fem, alla turneringar (senaste matchen högst upp)
 

Chelsea - Crystal Palace (FA-cupen)    2-0
Real Madrid - Chelsea (CL) 2-3
Southampton - Chelsea 0-6
Chelsea - Real Madrid (CL) 1-3
Chelsea - Brentford 1-4
 
Southampton - Arsenal                  1-0
Arsenal - Brighton 1-2
Crystal Palace - Arsenal 3-0
Aston Villa - Arsenal 0-1
Arsenal - Liverpool 0-2


Möjlig startelva
                            
Mendy
      James               Silva         Rudiger
Loftus-Cheek    Kanté      Jorginho      Alonso
                  Ziyech            Mount
                            Havertz

Bubblare: Lukaku är inte i gott slag just nu, men Tuchel har sagt att han mycket väl kan få starta ett par av de resterande matcherna beroende på hur hårt Havertz matchas. Belgaren och Timo Werner kan lika väl som Havertz få spela från start mot Arsenal.

Speltips: Tuchel accepterar inget annat än tre poäng i detta skede av säsongen, och undertecknad tror att Chelsea kommer gå ut stenhårt. Vågar sticka ut hakan här och säga något i stil med 4-0

Avspark: onsdag 20/4 kl. 20:45




 

Emanuel Ålund 2022-04-19 21:23:46
Author

Fler artiklar om Chelsea