Stamford Bridge, 2022-11-06 13:00

Chelsea - Arsenal

Inför: Chelsea - Arsenal
Raheem Sterling, dags att visa London! Är du en matchvinnare eller inte?

Inför: Chelsea - Arsenal

En av höstens på förhand absoluta höjdpunkter står för dörren. Londonderbyt som skall avgöra om staden skall målas i rött eller blått. Här följer förutsättningarna, håll till godo.

Det var ett bra tag sedan förutsättningarna tabell- och formmässigt vägde så pass tungt till Arsenals fördel. Det röda laget från London har vecka ut och vecka in visat att kritikerna världen över denna säsong är fel ute när man inte trott på laget fullt ut, eller inte alls. Chelsea å sin sida har varvat riktigt bra insatser med riktiga bottennapp. Tränarbyte och skador kan ses som de främsta skälen till att man nu inför detta derby slår ut underläge. Det skall sägas ännu en gång, derby är derby. Det mesta kan hända.

Läget i lagen

Chelsea
Laget vann visserligen matchen mot Zagreb i veckan då man avslutande gruppspelet i Champions League, men formen i ligan är inte speciellt stark. Man föll mot Brighton förra helgen med hela 1-4. Senast man vann i ligan var 16 oktober då Aston Villa stod för motståndet. Även om resultatet denna match var till Chelseas fördel minns vi matchen med skräckblandad förtjusning då Kepa på egen hand höll laget kvar i matchen innan man i andra halvlek fick ordning på saker och ting.

På pluskontot kan inför matchen mot Arsenal nämnas att man den 22 oktober mot Manchester United gjorde en bra insats efter att man bytt formation tidigt i matchen. Det blir spännande att se hur manager Graham Potter resonerar på söndag kring frågan uppställning och taktik. Klara begränsningar kring möjligheter råder tyvärr då skadorna i det blåa lägret är på tok för många.

På skadelistan i skrivande stund står: Wesley Fofana, Reece James, Ben Chilwell, N´Golo Kante & Kepa Arrizabalaga. Inte bara mängden är här anmärkningsvärd utan också vilka klasspelare som tyvärr inte kan spela på söndag. Positiva besked finns glädjande nog kring Mateo Kovacic som enligt Potter tränade igår fredag. Detta meddelade vår manager på fredagens presskonferens.

Utifrån det läge som råder skademässigt så behöver spelare som Mason Mount och Raheem Sterling kliva fram och visa var skåpet skall stå. Thiago Silva behöver styra sin backlinje till perfektion. Återstår att se om det blir med 2 eller 3 mittbackar. Med tanke på hur matchbilden mot United förändrades skulle det inte förvåna som Potter väljer att spela med 4 backar och 3 mittfältare. Läget i Chelsea är inte bara skadefyllt utan också ovisst med blandande resultat i minnet. En vinst mot Gunners skulle vara exakt var laget behöver när det snart skall vilas inför VM.

Möjlig startelva: 4-3-3
Mendy, Chalobah, Silva, Koulibaly, Cucurella, Jorginho,, Loftus-Cheek, Kovacic, Mount, Sterling, Aubameyang

Arsenal
Gunners har denna höst gått från klarhet till klarhet, med något undantag. Fler och fler börjar tro på laget och att man äntligen skall få spela Champions League igen genom att sluta topp 4 när säsongen är slut framåt sommaren 2023. Frågan man fans så ser man sig t om som ett lag som kan vinna ligan denna säsong. Vad ligger bakom denna förvandling?

För det första så har man haft kontinuitet på både ledarsidan och spelartiden, en allt som oftast vinnande formel. Spelare som Xhaka, Partey och Odegaard har varit i klubben ett tag, spelat tillsammans under samma tränare. Med nya spelare i Gabriel Jesus som passat perfekt in i laget har man kunnat ta ett par steg framåt. Viktigare än så är dock skadeläget eller snarare bristen på skador. Blickar man tillbaka ett par säsonger så har läget varit raka motsatsen. Denna säsong har man kunnat spela med sina bästa spelare vecka ut och vecka in. Självklart är detta en stor del av framgången.

Säsongens Arsenal spelar med självförtroende, med en tydlig idé om hur man skall spela med det unga, talangfulla lag man har. Med trygghet och ramar följer möjligheterna att visa vad man kan tillsammans, vilket är precis det man gjort. Skall det räcka hela vägen? Skall det räcka för att vinna på Stamford Bridge?

Möjlig startelva 4-2-3-1
Ramsdale, White, Saliba, Gabriel, Tierney, Partey, Xhaka, Odegaard, Saka, Martinelli, Jesus

Förväntad matchbild och tips:
Trots tabelläge skulle det inte förvåna om det är Chelsea som tar tag i taktpinnen och står för bollinnehav. Dels för att man är på hemmaplan, men främst för att man måste utifrån rådande förutsättning. Arsenal kommer att sticka upp, man kommer att fortsätta med sina smarta löpningar, sina löpningar på kanterna.

Med tanke på matchens betydelse och derbystämpeln så lär vi få se en intensiv match där smällarna duggar lika tätt som matcherna gjort denna höst. Frågan är vem som blir vinnare i denna kamp? Den som blir det har en stor chans att vinna matchen.

Tips: Chelsea 2-1

Övrigt:
Matchen spelas på Stamford Bridge
Avsparkstid är lördag 6 november 13:00
Matchen sänds på Viasat
Domare är Michael Oliver, VAR Jarred Gillett

Erik Larholm@eriklarholm2022-11-05 11:00:00
Author

Fler artiklar om Chelsea