Stamford Bridge, 2021-12-16 20:45

Chelsea - Everton

Inför: Chelsea-Everton
Jorginho firar sitt mål senast Everton besökte Stamford Bridge.

Inför: Chelsea-Everton

Mitt i decembers tuffa spelschema väntar en fin match mitt i veckan. Chelsea tar emot ett sargat Everton, där Rafa Benitez mannar ska försöka stå emot en laddad kungsblå trupp.

Chelsea
Hemmaformen för Chelsea är väldigt fin, på åtta spelade matcher har man vunnit fem, kryssat två, och endast förlorat en. Målskillnaden hemma sitter bekvämt på 21-6, där två av baklängesmålen kom senast mot Leeds.

Försvarsspelet har inte varit riktigt lika solitt som det var i början av säsongen, och det är något Thomas Tuchel tagit upp som en punkt man måste arbeta vidare på. Den tyske tränaren har roterat friskt i truppen, vilket även gäller backlinjen, som också varit skadedrabbad. Att rotera en backlinje brukar i regel försöka undvikas hos många tränare; men att det just är på sistone som försvaret stundtals krackelerat, har nog egentligen relativt lite med just rotations-faktorn att göra.

Allt som allt befinner sig de regerande Europa-mästarna just nu i ett bra läge. När spelare som Kanté, Chilwell och Kovacic som alla håller allra högsta nivå, är skadade, och laget ändå går så pass bra – det är ett styrkebesked om något. För även om just det centrala mittfältet är en oerhört viktig del av laget, finns det så pass många spelare i Chelsea som löper över hela planen att det går att kompensera för bortfallna stjärnor. Mason Mount är återigen i väldigt gott slag, och Lukaku spelas så smått in i startelvan igen, vilket kommer behövas under de tuffa månaderna som väntar.

Skador och avstängningar
Chelsea-fansen fick under tisdagen glädjande besked då det rapporterades om att både Trevoh Chalobah och tidigare nämnda N’Golo Kanté återigen tränar för fullt med laget. Även Ben Chilwell börjar så smått repa sig efter den korsbandsskada han ådrog sig under CL-matchen mot Juventus. Engelsmannen har dock en bra bit tillbaka, då en sådan skada i regel kräver en lång och tuff rehabilitering. Mateo Kovacic, som testades positivt för covid, står för närvarande som ett frågetecken – den engelska ligan har med all rätt hårda regler kring hanteringen av bekräftade covid-fall, vilket kan utesluta kroaten från en återkomst mot Everton. Laget har inga avstängningar, utan truppen är i övrigt fullt disponibel.

Everton
Tittar man på enbart de sex senaste ligamatcherna, befinner sig Chelsea precis som i den riktiga tabellen på tredje plats. Everton å andra sidan, med förstnämnda utgångsläge befinner sig på smått otroliga 19e plats, där endast Watford spelat in färre poäng. Efter en stark säsongsinledning med tio poäng på fyra PL-matcher har det varit en tyngre period för Liverpool-laget. Sju PL-förluster i rad, varav fyra förluster i rad på bortaplan. För tillfället är laget på fjortonde plats i PL-tabellen.

På Goodison Park har Everton vunnit sina tre senaste matcher mot Chelsea, men under de senaste fem matcherna som spelats på Stamford Bridge har laget förlorat fyra gånger, senast de gjorde mål på Stamford Bridge var i januari 2016.

Demarai Gray är lagets bästa målskytt med fem fullträffar i Premier League.

Skador och avstängningar
Evertons skadelista är ingen trevlig nattlektyr för tränare Benitez, där framförallt tongivande spelare som Calvert-Lewin och Richarlison är tunga avbräck. Förstnämnde som hade en otroligt fin fjolårssäsong, arbetar hårt med att komma tillbaka, men bedöms vara tillgänglig igen först i slutet av året. Brasilianske Richarlison, som dragits med vadmuskel-problem, bedömdes under måndagen inte bli tillgänglig för spel på Stamford Bridge – vilket även gäller för Allan.

Lucas Digne som har åsidosatts från startelvan av Benitez, råder det delade meningar om. Vissa menar att Digne kan vara på väg tillbaka, medan andra menar att han kommer lämna klubben. Återstår att se om fransmannen ens finns med på bänken mot Chelsea. Övriga spelare gästerna saknar är Tom Davies som dras med en knäskada, Yerry Mina som har problem med både vad och häl, samt Andros Townsend som har problem med ena fotleden.


Senaste matcherna för respektive lag:

Chelsea
På de senaste fem matcherna i alla tävlingar (4 PL., 1 CL) har Chelsea vunnit två gånger, (borta mot Watford med 1-2 och hemma mot Leeds med 3-2 under den senaste PL-omgången.) spelat oavgjort två gånger, hemma i ligan mot Manchester United, en match som slutade 1-1 och borta mot Zenit i CL-gruppspelets sista match, en match som slutade 3-3. Enda förlusten ägde rum borta mot West Ham, en match som The Hammers vann med 3-2.

Everton
På de senaste fem matcherna (alla i PL) har Everton förlorat fyra gånger. (3-0 borta mot Manchester City, 1-0 borta mot Brighton, 4-1 hemma mot Liverpool och 3-1 borta mot Crystal Palace.) Enda segern ägde rum hemma mot Arsenal den sjätte december, där Demarai Gray blev segerskytt i minut 90+2.

Förväntade startelvor:

Chelsea: Mendy, Azpilicueta, Rudiger, Christensen, James, Jorginho, Loftus-Cheek, Alonso, Mount, Pulisic, Lukaku

Everton:  Pickford, Coleman, Holgate, Keane, Godfrey, Townsend, Doucoure, Allan, Gordon, Gray, Rondon

Senast lagen möttes var den 8e mars 2021, då Chelsea hemmaslog Everton med 2-0. Målskyttar då blev Jorginho från straffpunkten, efter att Ben Godfrey dessförinnan olyckligt satt 0-1 i egen kasse. Då var det Carlo Ancelotti som basade över laget från Merseyside, denna gång är det en annan Chelsea-bekanting. Men nog är förutsättningarna inte ett dugg bättre för gästerna denna gång, utan man får det nog svårt att få med sig en poäng norrut.

Speltips: favorit i repris, 2-0
Avspark: torsdag 16 december, 20:45, matchen sänds på Viasat football och Viaplay.
Spelplats: Stamford Bridge
Domare: Michael Oliver






 

Emanuel Ålund, Thomas EngstrandThomasE-31@hotmail.comtengstra2021-12-15 17:49:52
Author

Fler artiklar om Chelsea