Stamford Bridge, 2024-10-03 21:00

Chelsea - AA Gent

Inför Chelsea - Gent
Får vi se Christopher Nkunku blåsa upp ännu en ballong på torsdag?

Inför Chelsea - Gent

Chelsea äntrar Europa Conference League för första gången då man tar emot belgiska Gent på Stamford Bridge. Lyckas londonklubben bärga tre programenliga poäng, eller drar flamländarna det längsta strået? Svaret får vi på torsdag kväll.

Chelsea

Positiva vindar blåser återigen i SW6. Enzo Marescas Chelsea har nämligen fått en flygande start på säsongen. Laget åkte förvisso på pumpen mot Man City i ligapremiären (0-2), och senare i kvalreturen mot Servette (2-1), men avancerade ändå från dubbelmötet som ledde till Conference League (totalt 2-3). Den undermåliga insatsen i Schweiz följdes upp med en något antiklimaktisk likamatch mot Crystal Palace (1-1). Sedan dessa två plumpar har Chelsea radat upp vinster. De blå avgick segrande mot Bournemouth till slut (0-1) tack vare ett sent mål av Christopher Nkunku i en kollektiv prestation som lämnade mycket övrigt att önska. Desto bättre gick det i London-derbyt där Chelsea pulvriserade West Ham (3-0). Därefter såg de till att säkra avancemang även i ligacupen efter att ha läxat upp League Two-laget Barrow (5-0). Senast kommer ”The Blues” från en ännu en trepoängare i en underhållande holmgång mot dittills obesegrade Brighton (4-2). De tre poängen inkasserades tack vare Cole Palmers briljans, då engelsmannen noterades för fyra (!!!!) mål i den första halvleken. Segern innebär att Chelsea för närvarande innehar fjärdeplatsen i Premier League-tabellen med 13 poäng efter sex matcher.

Formen får alltså betecknas som mycket god när Chelsea nu går in i Europa Conference League för första gången i klubbens historia. Belgiska KAA Gent (ej att förväxla med KRC Genk) står för motståndet i premiären av gruppspelet, eller ligafasen som det numera kallas. På tal om det bör några ord sägas om det nya formatet som har introducerats i alla UEFA-turneringar den här säsongen. Det innebär nämligen en del förändringar. Det gamla, hederliga gruppspelet med fyra lag i vardera grupp är ett minne blott. Chelsea kommer nu att spela sex matcher mot lottat motstånd för att placera sig så högt som möjligt i ligatabellen som består av 36 klubbar. Lagen som slutar på plats 1-8 går direkt till åttondelsfinal. De lag som placerar sig på platserna 9-24 får spela en playoff för att nå åttondelsfinalerna. Därefter spelas slutspelet som tidigare. 

Så hur kommer Chelsea att ställa upp i denna första match i ECL? Maresca meddelade på presskonferensen att truppen är skadefri, bortsett från Reece James gäckande långtidsskada. Trots det ljusa skadeläget har italienaren ändå inte riktigt hela truppen till sitt förfogande. Chelsea har nämligen valt att inte registrera Romeo Lavia, Wesley Fofana och Cole Palmer i truppen för ligafasen. Detta för att inte belasta dessa tre för mycket. Inte heller marginaliserade Ben Chilwell är registrerad. 

Liksom i matcherna mot Servette kommer laget av allt att döma att roteras ordentligt. Undertecknads gissning är att Enzo Maresca vill sätta en startelva för ligaspelet och en annan för cupspelet. (Detta tillbakavisades emellertid på presskonferensen.) I ligacupmatchen mot Barrow gjordes elva förändringar i startelvan, och det är sannolikt att vi får se något liknande i Conference League. 

Med detta i beaktning skulle vi kunna se följande startelva mot Gent: Den svenskfödde dansken Filip Jørgensen är uttalad cupmålvakt och kommer därför att stå mellan stolparna. Framför sig kommer han gissningsvis ha en backlinje bestående av Renato Veiga, Benoit Badiashile, Tosin Adarabioyo och Axel Disasi. Mittfältet är mer svårgissat. Det blir intressant att se om Maresca litar på Cesare Casadei på det defensiva mittfältet, som gjorde det bra mot Barrow, eller om han väljer en mer ordinarie spelare. Bredvid vem det än blir lär vi få se Kiernan Dewsbury-Hall. På det offensiva mittfältet är två av tre platser givna. João Felix kommer att spela central tia och Pedro Neto kommer antagligen att husera på högerkanten. På den tredje och sista platsen känns det mest troligt att Mykhailo Mudryk får chansen att imponera på Maresca. Längst fram står valet mellan Christopher Nkunku och Marc Guiu. Guiu skulle säkert kunna stå för en habil insats mot Gent, men i premiären lär tränarstaben gå för det säkrare kortet i form av Nkunku.

I nedkortat format således: Jørgensen; Veiga, Badiashile, Tosin, Disasi; Casadei, Dewsbury-Hall; Mudryk, Felix, Neto; Nkunku.

Det går inte att säga annat än att Chelsea FC är klara favoriter mot Gent. Ambitionen för Londons blå är naturligtvis att vinna matchen och sedan hela rasket, vilket de också är favorittippade att göra. Om de lyckas så blir de den första klubben att vinna både Champions League, Europa League och Europa Conference League, och det vore väl något?

Gent

Gent är en klubb från en stad med samma namn, belägen i nordvästra Belgien. Laget sällar sig historiskt inte till de stora elefanterna Club Brügge och Anderlecht i belgisk fotboll. Faktum är att de bara har vunnit en enda ligatitel (men förvisso fyra cuptitlar). Men det har inte hindrat dem från att göra en positiv start i årets ligaupplaga. Med ett facit som lyder tre segrar, två förluster och en oavgjord på de sex senaste matcherna placerar de sig på tredje plats i inhemska Jupiler Pro League. Totalt har flamländarna 16 poäng efter nio matcher, liksom tvåorna Royal Antwerp. Avståndet till årets suveräna vinstmaskin Genk i ligatoppen är däremot hela sex poäng. 

Gent har redan haft en lång väg att vandra i årets Europa Conference League. För att kvalificera sig till ligafasen har de slagit ut färöiska Vikingur (totalt 6-1), danska Silkeborg (totalt 5-4) och serbiska Partizan (2-0 totalt). Till skillnad från Chelsea är belgarna bekanta med turneringen sedan tidigare då det är fjärde gången som de spelar den. Som längst har ”De Buffalo’s" nått en kvartsfinal, där de sedan slogs ut av West Ham (totalt 2-5) som vann pokalen säsongen 2022/23.

Taktiskt då? Gent står för en tämligen pragmatisk fotboll, oftast i en 3-4-3 eller 3-5-2-formation med offensiva wingbacks. Särskilt giftig är den högra wingbacken Noah Fadiga. Chelsea bör även se upp med den avige vänsteryttern Franck Surdez som står för det mesta av kreativiteten i anfallsspelet. En tredje spelare att hålla ögonen på är den exceptionellt målfarlige innermittfältaren Omri Gandelman. (För en mer djuplodande taktisk analys rekommenderas det senaste avsnittet av Chelseapodden by CSS.) 

Gent går in till matchen med några frånfällen. Innermittfältarna Andrew Hjulsager, Aimé Omgba och Sven Kums förväntas missa matchen på grund av sina respektive skador. I övrigt kan tränaren Wouter Vrancken välja och vraka när han tar ut sin startelva.

Matchbild och tips

Ett formstarkt Chelsea bör och ska kunna dominera mot Gent. Maresca har talat om att han vill se sitt lag kontrollera matcher i högre utsträckning, så hemmalaget lär således vara possession-hungrigt. Förhoppningsvis kan det omsättas i samma slags imponerande målproduktion som i de senaste matcherna. Bakåt får Chelsea se upp för nämnda Fadiga, Surdez och Gandelman som antas utgöra ett hot i kontringsspelet. Det är möjligt att Gent sätter ett mål eller två mot det kungsblå försvaret som har svajat betänkligt i säsongsinledningen. Men om Chelsea bara kommer upp i nivå och undviker underskattning så bör de vinna hyfsat komfortabelt.

Tips: 3-1.

TV?

Matchen sänds direkt på Disney + med avspark kl. 21:00 på torsdag kväll.

Fredrik Temmes2024-10-02 20:40:00
Author

Fler artiklar om Chelsea