Stamford Bridge, 2021-02-28 17:30

Chelsea - Manchester U

Inför: Chelsea – Manchester United
Tufft möte väntar på söndag, senast lagen möttes i oktober, blev det mållöst i en fysisk kamp

Inför: Chelsea – Manchester United

'Super Sunday' på Stamford Bridge väntar under denna omgång av Premier League, när Chelsea tar emot Manchester United. En match där tre dyrbara poäng står på spel, i toppstriden av ligan.

Februari månad lider mot sitt slut, och Chelsea har precis klivit in i en riktigt tuff period av matcher. Tidigare i veckan besegrade man Atlético Madrid i en tung bortaseger med 1-0, där Giroud blev matchhjälte. Efter detta möte med United, ska Chelsea ta sig an Liverpool, Everton, Leeds, och sedan väntar returen mot Atlético. Men visst har Londonklubben gjort det bra på senare tid; laget är fortsatt obesegrat under nye tyske tränaren, och man befinner sig på en femteplats i Premier League, två poäng bakom West Ham som under lördagen förlorade borta mot Manchester City med 1-2. När man nu tar emot Manchester United gör man det med förhoppningen om att på allvar ta upp kampen om toppositionerna, i det getingbo som utgör platserna mellan andraplacerade United och sjundeplacerade Everton.
 

Lag                          Poäng
Man City                        62
Man United                    49
Leicester                       49
West Ham                     45
Chelsea                        43
Liverpool                      40
Everton                        40


Chelsea har en liten fördel inför matchen mot United, då de kungsblå har två dagar längre vila och uppladdning än motståndarna. Detta då Londonlaget åkte till Rumänien i tisdags för att möta Atlético Madrid i Champions League, medan United tog emot Real Sociedad så sent som i torsdags, i Europa League. Två dagar låter inte mycket, men detta plus Chelseas snäppet bredare trupp kan mycket väl spela en viktig roll, när man nu möts på Stamford Bridge.

Inför denna match menade Tuchel att en vinst skulle vara enorm för laget, men att det skulle betyda minst lika mycket för United att ta tre poäng. Med tanke på de matcher som väntar, är frågan huruvida Tuchel tänker spela offensivt eller mer avvaktande, tysken är känd för att anpassa taktiken efter motståndet, och det är mycket möjligt att det blir en något försiktig inledning på matchen. United har en fin form mot just Chelsea, av de senaste åtta mötena i samtliga turneringar, har de kungsblå vunnit endast en gång – där United faktiskt vunnit tre raka på Stamford Bridge. Men Chelsea är i fin form för tillfället, faktum är att om man håller nollan under söndagens möte, då är det fjärde raka nollan hemma i ligan, vilket skedde senast i januari 2018.

United är dock riktigt starka på bortaplan, Manchester-laget är obesegrade i ligan på resande fot i 19 raka matcher, vilket är klubbrekord. Deras senaste förlust på bortaplan var på Anfield, den 19e januari 2020. Sedan dess har man vunnit 13 matcher, spelat oavgjort sex gånger, med en målskillnad på 39-15. Klubbens tidigare rekord på 17 förlustfria matcher i rad på bortaplan, mellan december 1998 och september 1999, slutade med en 0-5 förlust, på just Stamford Bridge.

Senaste fem, samtliga turneringar. Senaste matchen högst upp
 
Atlético Madrid - Chelsea (CL)          0-1
Southampton - Chelsea                    1-1
Chelsea - Newcastle                          2-0
Barnsley - Chelsea (FA-cupen)         0-1
Sheffield Utd - Chelsea                     1-2
 
Man Utd - Real Sociedad (EL)         0-0
Man Utd - Newcastle                        3-1
Real Sociedad - Man Utd (EL)         0-4
West Brom - Man Utd                       1-1
Man Utd - West Ham (FA-cupen)     1-0


Skadeläget i Chelsea ser ljust ut, Thomas Tuchel bekräftade under fredagens presskonferens att Thiago Silva missar söndagens match vilket är ett avbräck då brasilianarens rutin är viktig i matcher som denna. Backlinjen har dock gjort det bra på sistone även utan den forne PSG-spelaren, där framför allt Christensen och Alonso klivit fram och motbevisat tvivlarna. I övrigt är truppen fullt disponibel, och med tanke på hur många spelare Tuchel luftat från match till match, finns möjligheten för de flesta att få starta mot United.

För gästande United finns inte samma möjligheter med antal spelare tillgängliga. Paul Pogba missade matchen mot Sociedad och är fortsatt lårskadad, där tränare Solskjaer menar att det kommer dröja åtminstone ett par veckor till innan fransmannen är spelklar. Även Donny Van de Beek och Edinson Cavani dras med muskelskador, holländaren är osäker för spel mot Chelsea, medan uruguayanen är helt utesluten. Scott McTominay är ett osäkert kort, skotten reste med truppen till mötet med Sociedad i torsdags, men ska enligt den senaste uppdateringen ej vara spelklar. Juan Mata är fortsatt skadad, medan Phil Jones kämpar för att spela sin första match sedan januari 2020. Slutligen är Daniel James ett osäkert kort, walesaren klev av precis före timmen spelad mot Sociedad, och Solskjaer sade efter matchen att det var en muskelskada som de skulle undersöka närmre. Inga spelare är avstängda, vilket är tur för en redan ansträngd trupp.

Matchbilden är svårtippad, Chelsea har under Tuchels ledning spelat med hög press, där man vill vinna tillbaka andrabollen snabbt. Mot Atlético Madrid visade man även ett tålamod och lugn i uppspelsfasen som man inte visat tidigare, vilket tyder på att spelsystemet börjar sätta sig ordentligt. Att Manchester United gillar att falla hem och spela på kontringar med bland andra Rashford, är vida känt, och just det spelsättet har Chelsea haft svårt med tidigare. Men spelar Londonklubben som man gjorde mot spanjorerna i veckan, då kan United få det jobbigt.

Speltips: 1-1

Möjlig startelva

                                        Mendy
         Azpilicueta          Christensen      Rudiger
James               Kanté              Jorginho               Chilwell
                     Mount                         Havertz
                                       Werner

Avspark:
söndag 28/2, kl. 17:30


 

Emanuel Ålund 2021-02-27 19:15:00
Author

Fler artiklar om Chelsea