Stamford Bridge, 2024-10-06 15:00

Chelsea - Nottingham

Inför: Chelsea – Nottingham Forest
Läge att förlänga segersviten!

Inför: Chelsea – Nottingham Forest

Chelsea har en lyckad och målrik vecka bakom sig. Nu gästar Nottingham Forest Stamford Bridge, ytterligare en seger hade smakat fint innan landslagsuppehållet.

Fem raka segrar, lyckade rotationer i startelvan och målkavalkader. Så kan man summera Chelseas senaste veckor. Nu stundar ett landslagsuppehåll, kan de kungsblå hitta ytterligare tre poäng så hakar man på favoriterna i ligatoppen. Nottingham är inte ofarliga, men har bara en vinst på sina fem senaste matcher. Det kan bli en trevlig eftermiddag på Stamford Bridge.

Historik

Hemmamatchen mot Nottingham Forest ifjol blev en trist historia, då svenske Anthony Elanga satte matchens enda mål för gästerna. Borta på City Ground i våras bröt Chelsea dock en segerlös svit mot Forest sedan de återvände till Premier League. Det satt hårt inne, då Jacksons avgörande 3-2-mål kom i den 82:a minuten. Dessa två lag har inte alltid hållit till i samma division, så historiken är inte så uttömmande som mot vissa andra lag. Chelsea har övertaget med 40 segrar mot Nottingham Forests 27, i 30 matcher har det blivit kryss.

Läget i lagen

Chelsea (V-V-V-V-V)
Återigen elva förändringar när Enzo Maresca formerade sitt lag för en midweek-match. Det föll väl ut då Chelsea för andra gången på en vecka vann med 4–2. Försvaret såg allt annat än stabilt ut, men mot Gent senast var det närmast underordnat. Precis som i cupmatchen mot Barrow veckan innan framstod det som ett tillfälle att låta ”reserverna” skina och bygga självförtroende. De tog chansen och det var särskilt fint att se Renato Veiga och Kiernan Dewsbury-Hall göra sina första mål i den kungsblå dressen.

Carney Chukwuemeka var sjuk och missade matchen mot belgarna senast. Maresca meddelade att Reece James är den enda spelaren som saknas mot Forest, så Chukwuemeka är kry igen. Frågan är dock om han får plats på bänken. Chelseas tränare verkar ha fattat tycke för sin startelva, men det stora frågetecknet i mitt huvud är Romeo Lavia. Det blev ett inhopp förra helgen, mittfältaren är en del av kvartetten som står utanför Conference League-truppen och har därmed vilats i veckan. Maresca verkar ha fattat tycke för Lavia, men frågan är om det är tillräckligt för att peta Enzo Fernandez? Jag landar nog i ett nej.

Möjlig startelva (4-2-3-1): Sanchez; Gusto, Fofana, Colwill, Cucurella; Caicedo, Enzo; Madueke, Palmer, Sancho; Jackson

Nottingham Forest (F-O-V-O-F)
Merparten av matcherna Forest spelat i ligan så här långt känns som bra värdemätare, lag som borde ligga i samma region av tabellen. Skrällsegern mot Liverpool för några veckor sedan var såklart meriterande, Forest bröt då åratal av poängtorka på Anfield efter Callum Hudson-Odois avgörande. Nu senast blev det uddamålsförlust mot Fulham, då saknade de också sin MVP i form av Morgan Gibbs-White. Forests nummer 10 är nu tillbaka och tillgänglig för spel. På skadelistan återfinns Sangaré och Danilo.
I hälften av ligamatcherna så här långt har Nottingham begränsats till 40 procent bollinnehav eller mindre. Vilket tyder på att de lyckats någorlunda med sin matchplan. Nuno Espirito Santo har inte mycket större ambitioner än så, men det passar väl deras spelarmaterial rätt bra i min bok. Det är Morgan Gibbs-White som ska stå för magin, det där lilla extra.

Möjlig startelva (4-4-1-1): Sels; Aina, Milenkovic, Murillo, Moreno; Anderson, Yates, Ward-Prowse, Hudson-Odoi; Gibbs-White; Wood

Förväntad matchbild och tips

Chelsea kommer äga bollen och få fokusera på att bryta ner ett lågt stående försvar. Någon hög linje á la Brighton kommer vi inte se under söndagen. Den stora utmaningen för hemmalaget blir att bromsa och hantera Nottingham Forests omställningar. Uppgiften att dyrka upp försvaret är jag övertygad om att vi har redskapen för.

Tips: Chelsea 4–2 Nottingham Forest

Värt att veta

Chelsea tar emot Nottingham Forest söndag den 6 oktober.
Avspark på Stamford Bridge sker klockan 15:00 svensk tid.
Matchen sänds på V Sport Fotboll och Viaplay.
Domare är Chris Kavanagh.
Både Marc Cucurella och Wesley Fofan är ett gult kort ifrån en avstängning.
Axel Disasi gjorde sitt 50:e framträdande för klubben mot Gent och bar då kaptensbindeln.
 

Wiktor Lidvall@LidvallWiktor2024-10-06 09:07:00
Author

Fler artiklar om Chelsea