Stamford Bridge, 2021-10-02 16:00

Chelsea - Southampton

Inför: Chelsea-Southampton
Nu gäller det för Chelseas del att undvika en tredje oavgjord PL-match mot Southampton och istället ta tre poäng!

Förra helgen åkte Chelsea på säsongens första PL-förlust hemma mot Manchester City, i onsdags kom säsongens första CL-förlust borta mot Juventus. Nu gäller det att ta sig tillbaka på vinnarspåret, när Southampton, som inte vunnit en PL-match den här säsongen än, besöker Stamford Bridge.

Morgondagens möte mellan Chelsea och Southampton blir säsongens första. Senast lagen möttes på Stamford Bridge var i oktober 2020. Då gjorde Timo Werner två mål, det första i den 14:e matchminuten och det andra i den 28:e. Southampton reducerade genom Danny Ings i den 43:e minuten och i den 57:e minuten satte Che Adams in kvitteringsmålet. Chelsea gick återigen upp i ledning i matchminut 59 genom Kai Havertz, men Jannik Vestergaard kvitterade återigen för gästernas del och matchen slutade 3-3.

Lagen möttes på St. Mary’s Stadium den 20 februari i år. Då gick hemmalaget upp i ledning genom Liverpool-lånet Takumi Minamino. Mason Mount satte in 1-1 från straffpunkten i matchminut 54, vilket även blev matchens slutresultat.

På de senaste 20 matcherna mellan lagen (18 PL-matcher och två FA-Cup) Har Chelsea vunnit elva gånger, Southampton tre och sex matcher har slutat oavgjort. Förutom en till PL-match i april 2022 kommer lagen att mötas igen senare den här månaden, den 26 oktober i Ligacupen.

Läget i lagen:

Chelsea
På de senaste fem matcherna (2 PL, 2 CL och en Ligacup) har Chelsea vunnit tre matcher, varav en efter straffar, och förlorat två.
CL-gruppspelet inleddes med en hemmamatch mot Zenit den 14 september. Då blev Romelu Lukaku matchens enda målskytt, när han i den 69:e matchminuten nickade Cesar Azpilicuetas inlägg i mål. Fem dagar senare väntade ett London-derby i form av Tottenham Hotspur på bortaplan. Efter en seg första halvlek och en ordentlig utskällning av Tuchel i halvtid var det ett helt annat Chelsea-lag i andra halvlek. Redan i den 49:e matchminuten nickades Marcos Alonsos hörna i mål av Thiago Silva, åtta minuter senare styrdes N’golo Kantés hårda skott via Eric Dier och in i Spurs-mål. Antonio Rüdiger fastställde slutresultatet 3-0 under tilläggstid efter en fin framspelning av Timo Werner.

Den 22 september väntade Aston Villa på hemmaplan i Ligacupen. Matchens första halvlek blev, precis som mot Tottenham, mållös. Timo Werner öppnade målskyttet i den 54:e minuten när han nickade Reece James inlägg i mål, Villas Cameron Archer kvitterade tio minuter senare. 1-1 höll sig enda till full tid och straffsparkar väntade. Båda lagen satte sina första, sedan missade Villa två i rad medan Chelsea satte två i rad. Ezri Konsa satte gästernas andra straff i mål medan Ben Chilwell missade för Chelseas del, Emiliano Buendia satte Villas femte straff i mål, Reece James tog hand om Chelseas sjätte straff och satte den snyggt upp i krysset och sköt samtidigt Chelsea vidare till nästa runda.

Den 25 september fick CL-mästarna besök av PL-mästarna, i form av Manchester City. För tredje matchen i rad blev det en mållös första halvlek, i den 53:e matchminuten styrdes Gabriel Jesus skott i mål bakom Mendy och 0-1 höll sig till slutet av matchen samtidigt som Chelseas första PL-förlust för säsongen var ett faktum.

I onsdags var det dags för CL-gruppspelets andra match, i form av en bortamatch mot Juventus. Även denna gång blev det en mållös första halvlek, men endast elva sekunder in i andra halvlek förde EM-vinnaren Federico Chiesea upp hemmalaget i en 1-0 ledning, Chelsea hade svårigheter med att få till ordentliga avslut och fick lämna Turin utan poäng.

Mason Mount ser ut att vara tillgänglig efter att ha missat några matcher på grund av en mindre krockskada. Reece James och Christian Pulisic har båda dragits med fotledsskador och lär inte vara i spelskick mot Southampton, Det samma gäller N’golo Kanté, som isolerar sig efter att ha testat positivt för covid-19.

Southampton
På de senaste fem matcherna (fyra PL, en Ligacup) har Southampton spelat oavgjort tre gånger, tagit en seger efter straffar och förlorat en gång. I PL har Ralph Hasenhüttls manskap kryssat mot Newcastle, (2-2) West Ham, (0-0) samt Manchester City. (0-0) I ligacupen slog man ut Sheffield United efter straffar. (4-2 i strafftävlingen) I den senaste PL-matchen mötte man Wolves på hemmaplan. Då räckte Raul Jiménez mål i den 61:a matchminuten till en 1-0 seger för bortalaget.

Armando Broja är utlånad till Southampton från Chelsea och får inte spela på lördag. Jack Stephens har tidigare under säsongen åkt på en allvarlig knäskada och är otillgänglig i åtminstone tio veckor till. Stuart Armstrong (vadskada) och William Smallbone (korsbandsskada) är tveksamma inför spel.

Förväntade startelvor:

Chelsea: Mendy, Silva, Christensen, Rüdiger, Azpilicueta, Jorginho, Kovacic, Chilwell, Mount, Havertz, Lukaku

Southampton: McCarthy, Livramento, Bednarek, Salisu, Walker-Peters, Elyounoussi, Ward-Prowse, Romeu, Djenepo, Adams, Armstrong

Förväntad matchbild: Hemmamatch med publik på läktaren är mycket välkommet för Chelseas del, speciellt efter två uddamålsförluster i rad. Nu har Tuchels manskap ett gyllene läge att återigen hoppa på segertåget och ta tre viktiga poäng. Mason Mounts frånvaro har varit en stor nackdel och att ha honom i startelvan återigen är mycket välkommet. Ben Chilwell ersatte Marcos Alonso i halvtid i onsdags mot Juventus, är det dags för honom att få säsongens första PL-start? Även Ruben Loftus-Cheek spelade 90 minuter i Ligacupen mot Aston Villa och gjorde två pigga inhopp mot Manchester City och Juventus, kan han få en större roll mot Southampton? Trots att Southampton gjort det bra på Stamford Bridge (senaste Chelsea-segern ägde rum i december 2017) tror jag att Tuchels manskap vaknar till liv ordentligt och tar en komfortabel hemmaseger.

Speltips: 2-0 Chelsea
Avspark: Lördag 2.10 kl. 16, matchen sänds på V premium och Viaplay.
Spelplats: Stamford Bridge
Domare: Martin Atkinson
VAR: Mike Dean