Stamford Bridge, 2021-11-28 17:30

Chelsea - Manchester U

Inför: Chelsea vs Manchester United

Inför: Chelsea vs Manchester United

Dags för stormatch, eller? Chelsea tar under söndagen emot Manchester United som för tillfället huserar på en åttondeplats i tabellen. Gästerna kommer från en vecka där man sparkat tränaren och Chelsea är i storform.

Historia:
Lagen har mötts 58 gånger i Premier League där Chelsea har vunnit 18 av matcherna, förlorat 17 och spelat oavgjort 23 gånger. Förra säsongen slutade båda mötena mellan lagen 0-0.

Chelsea har inte vunnit något av de senaste sju mötena lagen i mellan i Premier League. Senaste vinsten kom i november 2017 när Alvaro Morata gjorde det enda målet på hemmaplan.

Manchester United har hållit nollan i de fyra senaste ligamötena med Chelsea.


Chelsea:
Klubben leder ligan efter helgens seger med 3-0 mot Leicester och mötte i veckan Juventus hemma på Stamford Bridge i Champions League.

Det kungsblå laget gick segrande ur mötet med den italienska klubben efter slutresultatet 4-0. Segern säkrade avancemang i Tuchels 50:e match som tränare för Chelsea.
Trots seger kom man från matchen med två skador på nyckelspelare där det i dagsläget är osäkert hur länge de kommer att vara borta.

Chelsea har fyra vinster och en oavgjord match på de fem senaste matcherna i ligan.
 
Läget i laget: (Premier injuries)
Ben Chilwell byttes ut med skarp smärta i knät under tisdagens match och kommer att undersökas ytterligare under de närmaste dagarna. Under fredagens presskonferens sa Tuchel att försvararen blir borta minst sex veckor.
Det har konstaterats att Chilwell har en partiell ruptur på sitt korsband och kommer behandla det konservativt. Det är först efter sex veckor vi kommer att veta om han kan komma tillbaka till spel eller om han kommer att behöva genomgå en korsbandsoperation.

Tuchels bekräftade på samma presskonferens att Mateo Kovacic missar matchen mot Manchester United på grund av en lårskada.

Kante byttes ut redan i den första halvleken i samma match efter att ha vridit till knät. Fransmannen är enligt Tuchel ett stort frågetecken inför söndagens match och det skulle vara ett mirakel om han är redo för att spela mot Manchester United. Mittfältaren känner sig redan bättre i knät men kommer att behöva ett par dagar upp till en vecka för att återhämta sig.

Det är osäkert om Kai Havertz kommer till spel i matchen på söndag då han har känningar i baksida lår. Men han nämndes inte av Tuchel på presskonferensen och finns därför troligtvis med på bänken.

Möjlig startelva (3-4-2-1): Mendy; Chalobah, Silva, Rudiger; James, Jorginho, Loftus-Cheek, Azpilicueta ©;Hudson-Odoi, Mount; Werner

Både Werner och Lukaku var tillbaka på bänken i veckomatchen, där Werner fick göra ett inhopp i slutet av matchen, samt hann med ett mål på övertid.
Lukaku kommer enligt Tuchel inte att starta mot sin gamla klubb, men det finns en stor chans att han kommer få ett inhopp.
Jag tror därför att tysken kommer finnas med från start, sen är frågan vilka som kommer få göra honom sällskap. Ziyech, Pulisic och Huddson-Odoi startade senast och jag tror att en av dem kommer starta tillsammans med Mount och Werner där framme.

Manchester United:
Manchester United har gått tungt under inledningen av säsongen då de har gjort sin näst sämsta start genom historian med endast 17 poäng på de 12 första ligamatcherna.

Det har länge hängt i luften och i måndags meddelade klubben att Ole Gunnar Solskjaer fick lämna efter 4-1 förlusten på bortaplan mot nykomlingarna Watford.
Det blev 168 matcher som tränare för norrmannen där han hade en vinstprocent på 54,17%. Solskjaer var den tränare som varit på posten längst tid sedan Sir Alex Ferguson gick i pension 2013.
Michael Carrick tar över de närmsta matcherna under tiden som klubben letar efter någon som kan ta säsongen i hamn.

I sommarens fönster gjordes fyra stora värvningar då man tog in Cristiano Ronaldo, Jadon Sancho, Raphael Varane och Tom Heaton.
Trots dessa stora namn och den offensiva bredden de har framåt har det gått trögt för dem och det har sett sisådär ut när det kommer till spelet med boll.
Denna säsongs store målskytt Ronaldo har bara gjort ett mål på de 15 matcher han mött Chelsea i.

United kommer närmast från gruppspelsmatchen i Champions League mot Villarreal där de vann med 2-0 och säkrade avancemang.
De har förlorat fyra och vunnit en av de fem senaste matcherna i ligan. Den enda vinsten kom mot Spurs som valde att sparka sin tränare efter 3-0 förlusten mot United.

Läget i laget:
Lagkapten Harry Maguire missar matchen mot Chelsea efter att ha dragit på sig två gula under ligamatchen mot Watford i lördags.

Raphale Varane är långtidsskadad och missar helgens match på grund av den lårskadan han ådrog sig i returmatchen mot Atalanta.

Edinson Cavanis status inför matchen är osäker då han sedan tidigare dras med en senskada som i matchen mot Tottenham blev värre.

Paul Pogba har en lårskada och kommer vara borta 6-12 veckor.

Mason Greenwood missar matchen då han i lördags testade positivt för Covid.

Luke Shaw utgick efter en huvudskada i matchen mot Watford och statusen på honom är osäker.


Jag tog pulsen på Manchester United-redaktionens Pontus inför matchen:

Jag vet att du gillade Solskjaer som tränare, hur ser du på det som händer kring laget just nu när han har fått lämna?
- Det stämmer att jag är väldigt förtjust i Ole Gunnar och fortsatte stå bakom honom, men till slut blev resultaten och prestationerna så dåliga att det helt enkelt var nödvändigt med en förändring. Faktum är att Manchester United har en väldigt fin trupp som både innehåller kvalitet och bredd, så det ska ju helt klart gå att få laget att prestera mycket, mycket bättre.
- Just nu är det väl ganska mycket som hänger i luften, det spekuleras i massor av olika namn som ska komma in och baxa säsongen i hamn och när ryktet om Ralf Rangnick kom kändes det för ovanlighetens skull som att ledningen tagit ett vettigt och smart beslut. Tills tysken faktiskt är presenterad och klar leder Michael Carrick laget, men han har ju kamperat ihop med Solskjaer hela tiden så något vitt skilt från det vi tidigare fått se blir det nog inte, det handlar snarare om att ge lite ny energi tills ett nytt namn kommer in.

Vad tror du om matchen? Förväntningar, matchbild?
- Om jag ska vara ärlig har jag inte särskilt höga förväntningar, inte med tanke på hur Manchester United har presterat på senare tid och speciellt inte utifrån hur Chelsea har presterat på senare tid. Chelsea släpper knappt in några mål och United har förtvivlat svårt att få till något eget spel, åt andra hållet släpper United in för mycket och Chelsea har spelare som kan straffa.
- Jag tror inte vi kommer få se ett helt nytt United utan det kommer vara ungefär som det varit, kanske att det trycks mycket på att vara rak i ryggen och visa att Manchester United fortfarande är Manchester United och inte ska underskattas. Att det ska räcka är jag tveksam till, speciellt då Chelsea har visat sådan enorm styrka och inte tappar bort några poäng alls i onödan.
- Så klart hoppas jag att United ska kunna kliva fram och skapa ett eget anfallsspel, och med spelare som Ronaldo, Rashford och Fernandes kan det ju komma ett mål eller två lite från ingenstans. Men att Chelsea är favoriter tror jag inte någon kan säga emot.

Möjlig startelva enligt Pontus (4-2-3-1): De Gea; Wan-Bissaka, Lindelöf, Bailly, Shaw; McTominay, Fred; Sancho, Fernandes, Rashford; Ronaldo

Förväntad matchbild:
Chelsea gör enligt statistiken 2,5 mål per match och skapar lika många chanser som mål. Man United skapar i snitt 2 målchanser per match men gör i snitt bara 1,67 mål/match.
Chelsea har hållit nollan i 8 av 9 matcher i ligan denna säsong och släpper i snitt in en boll var tredje match. Manchester United har bara hållit nollan i 2 av 9 och släpper i sin tur in 1,75 mål per match, så statistiken talar för Chelsea vinst.

Med tanke på statistiken så borde Chelsea vara det bollförande laget och United kommer att få jobba i defensiven. Däremot så kommer Chelsea att behöva hålla ett öga på Ronaldo, då han har haft en förmåga att avgöra matcher för Uniteds räkning denna höst.

*Statistik från Premier League

Mitt tips: 3-1
Pontus tips: 1-2

Domare: Anthony Taylor
VAR: Chris Kavanagh

Matchen spelas söndagen den 28 december
Avspark kl. 17.30Stamford Bridge
Matchen visas på Viaplay, V Sport Premium och V Sport Ultra HD

Sofia Almroth@AlmrothSofia2021-11-27 11:01:39
Author

Fler artiklar om Chelsea