Stamford Bridge, 2022-05-22 17:00

Chelsea - Watford

Inför Chelsea - Watford

Inför Chelsea - Watford

Med tredjeplatsen klappad och klar tar Chelsea sig an nedflyttningsklara Watford på söndag i en match där enbart tre pinnar och ära står på spel. Matchen utgör en möjlighet för Chelsea-fansen att ta farväl av några gamla trotjänare.

Chelsea

Säsongens sista match står för dörren och det är dags att göra sportsligt bokslut för Chelsea. Laget och dess supportrar gick in i säsongen med stora förhoppningar och förväntningar. Avståndet upp till toppen skulle minskas, titeln skulle stridas om, och en del trodde rentav att de kungsblå skulle få lyfta Premier League-bucklan.

Vilken svängig och märklig säsong det har blev.

Det började lovande. Chelsea stormade fram under en stark höst med en vägvinnande och stundtals bländande fotboll som resulterade i en serieledning med sex poäng som bäst. Men jul- och nyårsperioden blev tuff för laget, som tappade fart när nyckelspelarskadorna och covidfallen hopade sig, Lukaku-kontroversen tog fart och matchandet blev för hårt för det enda laget i Premier League som inte fick någon match inställd. Under våren har spelet i mångt och mycket gått i stå – offensiven har kärvat och defensiven har läckt – samtidigt som klubben skakats om av den osäkra ägarsituationen som till slut verkar ha tagit ut sin rätt på planen. Med (ett nästan färdigt) facit i hand har Chelsea hamnat långt efter toppduon. I år igen. Tabellplaceringmässigt har den blå londonklubben visserligen gjort det bättre i år (trea) än förra året (fyra), och visst är det skönt att slippa svettas över en Champions League-plats in i den sista omgången. Men. Poäng-glappet upp till toppen ser ut att bli större i år (19) jämfört med förra året (17). Förmildrande omständigheter till trots har nog prestationen i ligan varit en besvikelse i de flesta supporters ögon. I övrigt har Chelsea under säsongens gång vunnit den europeiska supercupen och klubblags-VM för första gången, oturligt nog förlorat båda de inhemska cupfinalerna på straffar mot Liverpool och, trots en hjältemodig insats på Santiago Bernabéu, slagits ut av Real Madrid i kvartsfinalen i Champions League.

Helhetsomdömet för Chelsea säsongen 21/22? Nätt och jämnt godkänt i undertecknads bok.

Men innan spelarna får gå på sommarledighet ska alltså en match mot bottenlaget Watford spelas av. Chelsea har snubblat sig fram den senaste månaden, och den senaste resultatraden är en inte alltför munter läsning. På de sex senaste matcherna har det blivit oavgjort mot Manchester United (1-1), Wolves (2-2), Liverpool (0-0, förlust med 6-5 på straffar i FA-cupfinalen) och Leicester (1-1), förlust mot Everton (1-0) och en vinst mot ett svagt Leeds (0-3).

På 37 matcher i ligan har Chelsea spelat till sig 71 poäng och en garanterad tredjeplats i kraft av överlägsen målskillnad. Ovanför dem gör Man City (90 poäng) och Liverpool (89 poäng) upp om titeln, och strax nedanför dem kämpar Tottenham (68 poäng) och Arsenal (66 poäng) om fjärdeplatsen. Desto längre ner i tabellen ska det avgöras om det blir Burnley eller Leeds (båda på 35 poäng), som gör Watford (23 poäng) och Norwich (22 poäng) sällskap ner till The Championship. Det utkämpas alltså spännande strider på andra håll under den sista omgången. Chelsea och helgens motståndare Watford har däremot enbart tre poäng och en bra avslutning på säsongen att spela om.

Matchen blir dock betydelsefull på ett annat sätt. För några av spelarna blir det den sista gången som de drar på sig den kungsblå tröjan, och de får i helgens match en möjlighet att säga farväl till Chelsea-supportrarna. Det hade redan känts klart en längre tid, men under fredagen bekräftade Antonio Rüdiger själv i öppenhjärtig intervju med The Players’ Tribune att han lämnar Chelsea när hans kontrakt löper ut i sommar. Nästa destination för Rüdiger blir enligt flera trovärdiga källor Real Madrid. Av allt att döma kommer Andreas Christensen att göra tysken sällskap i Spanien, då han sedan länge har förväntats gå till FC Barcelona på free transfer, vilket har ”here we go-bekräftats” av Fabrizio Romano. Till Barça ryktas även Marcos Alonso och kapten César Azpilicueta, men i deras fall är saken ännu inte riktigt biff. Utöver dessa herrar förväntas ytterligare några spelare lämna klubben i sommar, då mer eller mindre halva truppen har omgärdats av flyttrykten någon gång under säsongen, men hur många och vilka det slutligen blir återstår att se.

Så hur kan Chelsea tänkas ställa upp mot Watford? Hur ser skadeläget ut? Då ingen presskonferens har ägt rum inför matchen får vi kombinera de senaste medieuppgifterna med halvt kvalificerade gissningar utifrån de senaste matcherna. Det skulle innebära att Christensen möjligtvis är sjuk fortfarande, och att Mateo Kovacic och Timo Werner kanske inte är kvitt sina skador. Att Callum Hudson-Odoi och Ben Chilwell, som båda varit borta länge och nyligen börjat träna igen, skulle riskeras i en match av denna karaktär kan vi nog däremot utesluta. Större hopp om medverkan lär det finnas för Kai Havertz, som gjorde ett inhopp mot Leicester i torsdags. I övrigt hoppas undertecknad på att ungdomsspelare som bland andra Harvey Vale och Lewis Hall ges speltid i den här matchen, i vart fall från bänken.

Med dessa spekulationer i åtanke tippas nedan nämnda spelare att starta.

Jag tror att det inte är helt omöjligt att Kepa, som också kan komma att flytta i sommar, får en potentiellt sista start mellan stolparna. Framför honom kommer Antonio Rüdiger och förmodligen Thiago Silva att utgöra två tredjedelar av trebackslinjen medan det står mellan César Azpilicueta, Andreas Christensen (om han är frisk) och Trevoh Chalobah om den tredje platsen. På flankerna startar Marcos Alonso och suveräne Reece James. På innermittfältet såg både Jorginho och N’Golo Kanté fysiskt okej ut mot Leicester, varför de båda lär starta igen. Det är däremot inte otänkbart att Sául (som rimligvis bör återvända till Atlético de Madrid i sommar) och/eller Ruben Loftus-Cheek tar en plats. Då Mason Mount vilades mot Leicester borde han vara tillbaka i startelvan, antingen som tia bakom två strikers eller en del av en offensiv trio. Är Kai Havertz inte helt fit än kommer Romelu Lukaku att starta. Christian Pulisic har inte tagit vara på sina chanser på sistone, och borde därför bänkas till förmån för Hakim Ziyech.

Alltså: (3-4-1-2/3-4-3) Kepa; Rüdiger, Silva, Azpilicueta/Christensen/Chalobah; Alonso, Jorginho/Saúl, Kanté/Loftus-Cheek, James; Mount, Lukaku, Ziyech.

Watford

Som de flesta nog kunde föreställa sig på förhand har det blivit ett tufft år i Premier League för Watford. Laget har förvisso stått för en del fina prestationer och resultatmässiga skalper under säsongens gång, med vinsterna mot Everton (2-5), och Manchester United (4-1!) som främsta exempel, men på det stora hela har det helt enkelt inte varit tillräckligt bra. Med blott sex vinster och fyra hållna nollor blir det svårt att klara kontraktet och ”The Hornets” har kämpat i botten hela säsongen.

Ägarfamiljen Pozzo har sin vana trogen inte tvekat på att sparka tränare för att ”få snurr på grejerna”, men inte ens det har hjälpt. ”Xisco”, som tog dem upp i Premier League, fick foten redan i oktober och ersättaren Claudio Ranieri fick tacka för sig efter knappt fyra månader. Inte ens klubbens tredje manager den här säsongen, ex-pensionären Roy Hodgson, har lyckats få skutan på rätt köl. Under 74-åringens styre har det blivit totalt blivit två vinster, två oavgjorda och åtta förluster på tolv matcher. Efter förlusten i den 35:e omgången mot Crystal Palace (1-0) stod det klart att Watford får tillbringa nästa säsong i The Championship, något knappast kom som en överraskning, inte minst med tanke på lagets form. Utöver Palace har det på sistone blivit nederlag mot Brentford (1-2), Man City (5-1), Burnley (1-2) och senast mot Leicester (1-5). Lagets enda poäng på de sex senaste matcherna kom mot Everton (0-0). Den senaste gången Watford tog tre poäng var för nio matcher sedan, mot Southampton (1-2) den 13 mars. Inför den sista omgången ligger de näst sist i tabellen med totalt 23 poäng på 37 matcher, endast en poäng bättre än jumbon Norwich (22 poäng) och hela tolv poäng upp till säker mark. Den gode Roy bekräftade själv tidigare i maj att han lämnar klubben efter den avslutande matchen mot Chelsea, och att han inte har för avsikt att leda ett lag i Premier League igen.

Det är inte omöjligt att vi får se Watford i högstaligan snart igen – den senaste vändan i The Championship blev bara en säsong – men för den här gången gör de sin sista match i den engelska fotbollens finrum. Inför bataljen mot Chelsea dras laget med en del skador. Peter Etebo, Juraj Kucka, Shaq Forde, Imrân Louza och nyckelspelarna Ismaïla Sarr och Emmanuel Dennis är alla borta. Däremot är ex-Man United-spelaren Tom Cleverley tillgänglig för spel efter en revbensskada, liksom Kiko Femenía och norrmannen Josh King som har tillfriskat från sjukdom. Samir tvingades utgå med en ljumsskada mot Leicester, men den brasilianske backen har tränat i veckan och kan vara aktuell för spel. Så även Cucho Hernández som är tillbaka efter den skada som han ådrog sig i april.

Matchbild och tips

Med två lag som inte har något att spela för så är det inte direkt upplagt för en klang- och jubelföreställning på Stamford Bridge. Chelsea ska såklart klara av att slå Watford, men det beror på med vilken inställning laget tar sig an matchen. Jag förväntar mig att tabelltreorna gör ett professionellt jobb, och i synnerhet att spelarna som lämnar klubben ger sitt allt en sista gång. Det ska räcka, men det kan hända att Watford samlar kraft och ämnar att stå för ett “last hurrah”.

I sammanhanget kan det vara värt att nämna att Watford, trots förlusten (1-2), var det bättre laget när de möttes på Vicarage Road i december. Dessutom har Chelsea ett förskräckligt facit hemma, med enbart åtta vinster i ligan på hela säsongen. Med detta sagt vill jag tro att ett possession-hungrigt och förmodligen dominant Chelsea avslutar säsongen snyggt med en vinst, bara de lyckas förvalta sina chanser.

Tips: 2-0.


Värt att notera

  • Nästa mål Chelsea gör blir det hundrade i ligan under Thomas Tuchels styre.
  • Roy Hodgson har inte vunnit på Stamford Bridge på sina sju senaste försök.
  • Matchen blir Chelseas 63:e den här säsongen, 284 dagar sedan den första: den europeiska supercupfinalen mot Villareal.
  • De kungsblå har inte förlorat på de elva senaste gångerna den sista ligamatchen har spelats på Stamford Bridge. På dessa elva matcher har de åtta vinster och tre oavgjorda.
  • Chelsea har ett poängsnitt hemma på 1,72 per match. Det motsvarande snittet på bortaplan är 2,11 poäng per match.
  • Watford har tagit 65 procent av sina poäng i ligan på bortaplan den här säsongen (15 av 23).

TV?

Alla Premier League-matcher spelas samtidigt under den sista omgången, med avspark kl. 17 (svensk tid) på söndag den 22 maj. Matchen sänds direkt på Viaplay.

Fredrik Temmes2022-05-21 15:38:00
Author

Fler artiklar om Chelsea