Stamford Bridge, 2021-04-03 13:30

Chelsea - WBA

Inför Chelsea - West Brom

Inför Chelsea - West Brom

Klubblagsfotbollen återvänder (äntligen!) när Chelsea tar emot nedflyttningshotade West Bromwich Albion i påskaftonens första match. Med det täta tabelläget är inget annat än tre poäng acceptabelt för Tuchels mannar i jakten på en CL-plats.

Chelsea

14 matcher, tio vinster, fyra oavgjorda, noll förluster, två insläppta mål totalt (varav ett självmål) och inget mål insläppt på hemmaplan. Det är Chelseas facit sedan Thomas Tuchel tog över efter Frank Lampard. Med en ogenomtränglig defensiv, ett kontrollerande massivt bollinnehav, taktisk fingerspetskänsla och en kollektivt och individuellt förbättrad spelargrupp har den 47-årige tysken förvandlat Chelsea FC till en skoningslös maskin. Laget har katapulterats uppåt i Premier League-tabellen, tagit sig till en FA-cupsemi mot Man City och en CL-kvartsfinal mot Porto. Londons blå kan kort och gott ses som ett av Europas absolut hetaste klubbar inför ett intressant avgörande skede av säsongen.

På de sex senaste matcherna har det blivit fyra vinster och två kryss för Chelsea. Vinsterna har kommit mot Liverpool (0-1), Everton (2-0), Atlético (2-0, 3-0 totalt), Sheffield United (2-0 i FA-cupen) och kryssen mot Manchester United (0-0) och Leeds (0-0). Trots att man har vunnit majoriteten av sina matcher sedan Tuchel tillträdde så är Champions League-spel nästa säsong ännu ingen garanti. Kapplöpningen har varit olidligt spännande så gott som hela säsongen och med nio matcher kvar att spela närvarande innehar Chelsea den ack så viktiga fjärdeplatsen med 51 poäng, två poäng fler än West Ham (49) och fem poäng färre än Leicester (56) och sex färre än Man Utd (57). Strax bakom West Ham hittar vi Tottenham (48), Liverpool (46) och Everton (46) som inte har hissat vit flagg i striden än. Manchester City må vara ohotade i toppen, men Chelsea har som synes en chans att även ta sig ikapp och förbi både ”The Foxes” och ”The Red Devils” om man avslutar säsongen starkt.

Till skillnad från sin företrädare klarade sig Thomas Tuchel ur sitt eldprov med högsta betyg, och på fredagen meddelades det att han välförtjänt röstats fram till månadens tränare under mars. Hans lag kommer fortsätta att stöta på tufft motstånd i cupspelet, i form av Manchester City och Porto (och Liverpool eller Real Madrid om man tar sig förbi portugiserna i Champions League). I ligan ser dock de tre kommande matcherna helt klart överkomliga ut då man, mellan mötena med City och Porto, ställs mot West Bromwich Albion (H), Crystal Palace (B) och Brighton (H). Nio poäng av nio möjliga i dessa matcher skulle vara guld värt inför den mycket viktiga drabbningen mot West Ham (B) på London Stadium den 24 april.

Men låt oss inte blicka för långt framåt. Näst på tur väntar som sagt Sam Allardyces WBA. Som brukligt har landslagsuppehållet skördat sina offer, men lyckligtvis förefaller Callum Hudson-Odoi och Jorginho ha repat sig efter sina smällar. Två andra glädjande nyheter är att Thiago Silva och Tammy Abraham har förkunnats spelklara efter skadorna som hållit dem borta från spel en längre tid. Den enda som missar matchen är N’Golo Kanté, som klev av planen med en lättare knäseneskada i Frankrikes VM-kvalmatch mot Ukraina.

Trots det relativt ljusa skadeläget har Tuchel en del svåra avvägningar att göra när han tar ut sitt lag. Detta då somliga spelare matchades hårt under landslagsuppehållet. Även om en seger mot WBA är otroligt viktig för att behålla fjärdeplatsen så lär ”TT” också ha första CL-kvarten mot Porto på onsdag i åtanke. Med dessa förutsättningar gissar jag på följande spelare från start, uppställda i en 3-4-2-1-formation.

Mendy missade landslagsuppehållet på grund av ett tandingrepp, men är fit for fight och därför självskriven i mål. Den stora frågan i trebackslinjen är om den återigen spelklare Thiago Silva får tillbaka sin plats omgående. Jag tror att svaret på den frågan är nej, utan att 36-åringen vilas inför matchen mot Porto. Därför lär de ordinarie Rüdiger, Christensen och Azpilicueta spela. Är Hudson-Odoi hundra procent redo efter sin axelskada förväntar jag mig att han tar den högra wingbacksplatsen framför Reece James, då hans tekniska egenskaper kan bli viktiga för att tränga igenom WBA:s köttmur. Vem som flankerar trebackslinjen på vänster sida är ovisst. Marcos Alonso var förvisso spelledig under landslagsuppehållet och är därmed utvilad, men jag tror att han spelar mot Porto och att Ben Chilwell startar här.  På det defensiva mittfältet är duon Jorginho och Kovacic – i somliga kretsar kallade ”Jovacic” – det självklara valet i Kantés frånvaro, och jag tror att de hade föredragits även om fransmannen hade varit tillgänglig tack vare eleganternas bollskicklighet.

På det offensiva mittfältet är Mason Mount vanligtvis given, men jag skulle tro att han sparas efter att ha spelat samtliga minuter i Englands tre matcher under landslagsuppehållet. Timo Werner har haft ett par tunga vecka med ”Die Mannschaft”, med bland annat en smått otrolig miss mot Nordmakedonien, medan Kai Havertz spelade desto bättre och noterades för ett mål och en assist. Tuchel bekräftade på fredagens presskonferens att Werner startar, men jag tror att Havertz inleder på bänken och att Ziyech får chansen från start. Även om Tammy Abraham är tillbaka i speldugligt skick så verkar han inte ha Tuchels förtroende, varför jag tror att Giroud startar längst fram. Fransmannens styrka i kroppen och i luften kan dessutom komma väl tillpass mot ett fysiskt West Brom som lär lägga särskilt krut på ett hårt duellspel och fasta situationer.

Undertecknads tippade elva således: (3-4-2-1, från vänster): Mendy; Rüdiger, Christensen, Azpilicueta; Alonso, Kovacic, Jorginho, Hudson-Odoi; Werner, Ziyech; Giroud.

West Bromwich Albion

WBA har föga förvånande haft en motig säsong. Midlands-laget har ända från början fått finna sig i att tampas i de nedre regionerna av Premier League för att undvika den nedflyttning som nog de allra flesta hade tippat på förhand.

Efter en trög höst och vinter fick Slaven Bilic foten den 16 december, trots att den karismatiske kroaten dagen före hade lett dem till ett imponerande 1-1-resultat mot Man City. I det läget låg WBA näst sist med endast sju poäng på 13 matcher, och ledningen valde då, som så många andra krisande PL-klubbar förr, att ringa ”rädda-kontraktet-specialisten” Sam Allardyce (eller ”Allardici”, som han själv verkar föredra). Den 66-årige pensionären accepterade och avbokade sin planerade semester i Dubai för att företa ännu en ”great escape”.

Den omedelbara ”Big Sam-effekten” uteblev dock. Engelsmannen förlorade i debuten med 3-0 mot lokalrivalerna Aston Villa, och den första vinsten kom först i den sjätte matchen då WBA vann Black Country-derbyt borta mot Wolves med siffrorna 2-3.

Trots en del hedervärda nästan-insatser och en imponerande 1-1-skalp hemma mot Manchester United på Alla hjärtans dag så har det gått fortsatt tungt.

På de sex senaste matcherna har det blivit blott en vinst – en tung bottenstridsseger mot Brighton förvisso (1-0), och i övrigt uddamålsförluster mot Crystal Palace (1-0) och Everton (0-1) och enpoängsmatcher mot Newcastle (0-0 hemma), Burnley (0-0 borta) och Manchester United (1-1 hemma). Kryss i all ära, men Allardyces gäng är i desperat behov av trepoängare för att ens ge sig chansen att hänga kvar.

Med nio omgångar kvar att spela är tabelläget minst sagt prekärt. Laget är parkerat på samma 19:e-plats som när Bilic sparkades, med ynka 18 poäng på 20 matcher. Med tio poäng upp till Newcastle (28 poäng) på plats 17 ser utsikterna till förnyat Premier League-kontrakt bleka ut.

I West Bromwich Albion-lägret finner vi två spelare med Chelseakoppling – Den nu 37-årige ikonen Branislav Ivanovic och den 21-årige utlånade talangen Connor Gallagher. Ivanovic har inte riktigt varit ordinarie, men Gallagher har stått för en fin individuell säsong och varit en av lagets viktigaste spelare. Engelsmannen har gjort det så pass bra att det ryktas om att han kommer att ingå i Chelseas trupp nästa säsong. Vi får se.

Tråkigt nog för Allardyce och West Brom-fansen får de klara sig utan just Gallagher på lördag. Detta eftersom Premier Leagues låneregler förhindrar honom från att möta det lag som han tillhör. I övrigt ser frånvaroläget bra ut, med samtliga övriga spelare tillgängliga.

Matchbild och tips

Chelsea åkte på en riktig stjärnsmäll i förra mötet lagen emellan till följd av en defensiv härdsmälta, och West Bromwich ledde med 3-0 efter en knapp halvtimme. Lampards lag räddade visserligen en poäng på stopptid, men det kändes ändå som ett onödigt poängtapp. Ett scenario i vilket Chelsea ligger under med tre bollar kan jag inte se den här gången. Det kommer Tuchels kontrollerande lag inte att tillåta. Sam Allardyces lag kommer att spela som Sam Allardyce-lag spelar. De kommer sjunka lågt och kompakt, knacka långt och kriga om andrabollar och fasta situationer.

Om det finns en kritik att rikta mot Chelsea under Tuchel så är det hur svårt laget haft för att sätta sina chanser. Faktum är att laget ännu inte har vunnit med fler än två mål. Det passar illa mot Allardyce-WBA som, alla sina brister till trots, oftast släpper in få mål. Det blir därför av yttersta vikt för Chelsea att sätta ett tidigt mål.

West Brom har haft spelledigt i tre veckor och har inte alls lika många landslagsspelare som Chelsea, vilket kan bli en faktor.

Jag hoppas, men vågar inte tro på en slags islossning från de blå. Ändock. Chelsea-segern kan komma att sitta långt inne, men den lär komma. Ska vi säga… ett par mål och ännu en hållen nolla? Tuchel-style.

Tips: 2-0.

Värt att notera

  • Chelsea har startat minst en akademispelare i 103 raka matcher.
  • WBA har gjort färre och släppt in fler mål under den andra halvleken än något annat PL-lag den här säsongen.
  • Chelsea har inte gått mållösa mot WBA på 23 raka hemmamatcher och är obesegrade i de sju senaste PL-mötena lagen emellan.
  • Chelsea har vunnit sina elva senaste hemmamatcher mot lag under nedflyttningsstrecket med en sammanlagd målskillnad på 31-4.
TV?

Matchen sänds på Viasat Sport Premium och Viaplay med avspark kl. 13:30 på påskafton (lördag).
 

Fredrik Temmes2021-04-02 19:00:36
Author

Fler artiklar om Chelsea