Inför CL-lottning
Chelsea slog ut Atletico Madrid i åttondelsfinalen, nu inväntar Tuchel vilka man ställs emot i kvartsfinalen

Inför CL-lottning

Chelsea gjorde affären oväntat kort med Atletico Madrid, och imorgon fredag väntar lottningen av vilka de kungsblå ska möta i kvartsfinalen. Här följer en kort resumé av lagen som återstår och deras resa till kvarten. Härnäst kan alla lag möta alla oavsett nation eller grupptillhörighet, därmed finns sju potentiella motståndare för Tuchels mannar

1) Bayern Munchen

Fjolårets vinnare Bayern gick som tåget under hösten i Champions League, då man vann grupp A på 16 poäng. Enda poängtappet var en 1-1-match mot Atletico Madrid, där man dessutom spelade med ett b-betonat lag. De tyska giganterna eliminerade Lazio i åttondelsfinalen efter sammanlagt hela 6-2. Den evigt unga Robert Lewandowski tycks inte slå av på takten utan ser alltjämt lika spelsugen och farlig ut, och var en stor anledning till att laget fullkomligt körde över Lazio i åttondelens första halvlek.

2) Borussia Dortmund

Dortmund har framförallt i Champions League präglats av sin norske guldklimp Erling Braut Håland, som hittills stått för 10 mål och en assist i turneringen denna säsong. Laget vann sin grupp på 13 poäng, före Lazio på 10. Dortmund mötte i åttondelsfinalen Sevilla, som kom tvåa i just Chelseas grupp, i ett dubbelmöte som slutade 5-4 totalt till tyskarna, efter att Dortmund i det första mötet tagit en tung 3-2-seger. Dortmund har idag en interim-tränare i form av Edin Terzic, som i sommar kommer att ersättas av Marco Rose. Det tyska topplaget är svårbedömda som motstånd, då man har ett flödande anfall med en formstark norrman. Men känslan är att man saknar rutin för att rubba de allra bästa lagen den här säsongen i ett dubbelmöte, framförallt med en något oprövad tränare på bänken.

3) Liverpool

Fjolårets sensation i Premier League går inte riktigt att känna igen i dagsläget, den en gång så ointagliga fästningen Anfield har idag blivit lite av ett spöke för Jurgen Klopp. Laget spelade på grund av pandemin sin åttondel i Budapest, och beroende på vilka man får i kvartsfinalen kommer detta fortsätta gälla. Laget vann grupp D på 13 poäng, där man vann sina inledande tre matcher i en grupp som på förhand tycktes handla om vilka av Atalanta och Ajax som skulle knipa andraplatsen. De röda från England är i dagsläget svårtippade, för ett år sedan hade man som Chelsea-supporter tveklöst valt bort Liverpool i en kvartsfinal i CL, men idag ser läget snarare omvänt ut.

4) Manchester City

Ett av Europas, om inte det allra formstarkaste laget just nu, är Chelseas andra rival från England – Manchester City. Pep Guardiola gör onekligen något väldigt bra återigen, i ett lag som förlorat en match av de drygt 30 senaste man spelat. Gruppspelet var heller inga konstigheter i höstas, där man sopade hem grupp C på 16 poäng, med endast Porto som såg intresserade av att bjuda upp till kamp. City behöver knappast presenteras närmre, det räcker med en titt på Premier Leagues tabell så ser man att de ljusblå leder med 14 poäng före tvåan från samma stad, i en liga som redan är avgjord. I åttondelen eliminerade man Mönchengladbach som var lite utav en besvikelse, under två mötet som bägge slutade 2-0 till De Bruyne & company.

5) PSG

De franska giganterna väntar fortfarande på sin stund att skina som vinnare av Europas finaste turnering, och efter att ha besegrat Barcelona med 4-1 på bortaplan i åttondelens första match visade man att i år kanske det äntligen är dags. Returmötet slutade 1-1, och det ska nämnas att Neymar missade bägge matcherna – med brasilianaren tillbaka är laget både en och två klasser bättre. Laget vann tidigare höstens kanske mest spännande grupp, där man gick vidare på målskillnad efter att ha landat på 12 poäng, samma som Leipzig, där Manchester United gick bet på avancemang från grupp H.

6) Porto

Porto spelar alltid slutspel i Champions League känns det som, vilket är mäktigt med tanke på vilken ekonomi och trupp man har att förhålla sig till jämfört med Europas bjässar. Laget stod för två jämna insatser mot Juventus i åttondelsfinalen, och skickade Ronaldo och gänget hem till Italien efter seger genom bortamålsregeln; 2-1 hemma och 2-3 borta, då spelade man dock sista 40 minuterna i returen med en man kort. Klubben är en talangfabrik av rang, och i dagsläget är det framförallt Pepe som står för rutinen, medan Marega och Oliveira är de kreativt viktiga spelarna. Därtill räknas även Taremi, som dock blev utvisad efter två gula mot Juventus, och därmed är avstängd i kvartsfinalens första match.

7) Real Madrid

Champions Leagues mest frekventa vinnare efter millennieskiftet ligger just nu trea i La Liga, men hade inga problem i åttondelsfinalen mot Atalanta, som man avfärdade med klara 4-1 sammanlagt. Italienarna kom aldrig upp i nivå, och det spanska huvudstadslaget med Sergio Ramos i spetsen blev numret för stort. Los Blancos har dock sina egna bekymmer, där anfallsspelet är långt ifrån sevärt med Benzema som många gånger får ansvara för att förvalta de lägen man skapar. Men laget är på pappret väldigt starkt, med en stabil backlinje och ett spelskickligt mittfält. Eden Hazard som värvades som en prestige-värvning, har haft oerhörda problem med skador under sin tid i Real. Det finns fortfarande ingen tidsram satt för återkomst, för den frustrerade belgaren. Men släkten är värst brukar det heta, och skulle Chelsea möta Real i kvartsfinalen så vill man nog, smått elakt, helst se att Hazard är fortsatt indisponibel för tränare Zidane.


Lottningen sker fredagen den 19e mars, där även följande semifinal-möten lottas, samt av akademiskt värde även vilka som står som ”hemmalag” i finalen. Kvartsfinalerna spelas den 6/7 april, med returer en vecka senare. Semifinalerna spelas samma månad, den 27/28e, med returer den 4/5e maj.

Finalen spelas sedan den 29e maj i Istanbul, med förhoppningen om att publik, åtminstone till viss utsträckning, är välkommen.

 

Emanuel Ålund 2021-03-18 13:25:00
Author

Fler artiklar om Chelsea