Inför lottningen: CL-tempen

Inför lottningen: CL-tempen

Chelsea gjorde affären väntat kort med Lille OSC, och imorgon fredag väntar lottningen av vilka de kungsblå ska möta i kvartsfinalen. Här följer en kort resumé av lagen som återstår...

Härnäst kan alla lag möta alla oavsett nation eller grupptillhörighet, därmed finns sju potentiella motståndare för Tuchels mannar och däri finns två engelska lag i potten då United i åttondelsfinalen eliminerats mot Atlético Madrid. 


1) Atlético Madrid 
Tränare: Diego Simeone 
Placering i ligan: 4
Gruppspel: AC Milan, Liverpool, Porto
Champions League vinnare: 0
vs Chelsea genom åren: Favör Chelsea. 8 matcher. 4 förluster, 3 oavgjorda och 1 vinst
Tog sig vidare ur en av de svåraste grupperna och fick ett spännande dubbelmöte mot United i knät. Det löste de med bravur med en tung 0-1-seger borta där Simeone övermanövrerade Rangnicks lag. Efter 1-1 på Wanda Metropolitano räckte det målet. En tung lott att få men Chelsea drog längsta strået inför guldet ifjol och är överkomligt. Trampar lite vatten i ligan men man kan aldrig låta sig luras av ett lag som börjar spela centrerande defensivt efter en timme.


2) Liverpool FC
Tränare:
Jürgen Klopp 
Placering i ligan: 2
Gruppspel: AC Milan, Liverpool, Porto
Champions League vinnare: 6 (1977, 1978, 1981, 1984, 2005, 2019)
vs Chelsea genom åren: Favör Chelsea. 10 matcher. 2 vinster, 5 oavgjorda och 3 förluster.  
Såklart ett helt nytt lag senaste åren och går som tåget i ligan med nio raka segrar och utmanar på allvar City som egentligen redan vunnit guldet. Mördande formstarka och slog ut ett vilt Inter i åttondelen vilket jag inte trodde. Dödlig trio/kvartett längst fram men en tränare som aldrig slutar vilja ha mer. Anfield är ett fort och oerhört svårspelat och det är ingen dröm att få ett dubbelmöte mot sig där och ett guld för klubben i CL är inte otänkbart. Har ett litet övertag på Chelsea senaste åren och sköt hem ett ligacupguld i senaste mötet.


3) Manchester City
Tränare: Pep Guardiola
Placering i ligan: 1
Gruppspel: Club Brügge, RB Leipzig, PSG
Champions League vinnare: 0
vs Chelsea genom åren: Favör Chelsea. Ett möte i CL-finalen 2021. 
Ett av Europas, om inte det allra formstarkaste laget just nu, ville man skriva men har senaste 2-3 matcherna fallit av och inte gjort mål på två matcher (Sporting och Crystal Palace) vilket med Citys mått mätt är mycket ovanligt.  Pep Guardiola gör onekligen något väldigt bra återigen och toppar på nytt engelska ligan där gruppspelet inte heller var några konstigheter i höstas, där man sopade hem grupp A på 12 poäng, ett före PSG. Alltså City i ett dubbelmöte blir massivt tungt men Tuchel har har ett grepp om Pep trots att City nu erövrat båda ligamatcherna denna säsong. Fullständigt mosade starka Sporting Lissabon i åttondelen efter 5-0 i första mötet.


4) FC Bayern München
Tränare: 
Julian Nagelsmann
Placering i ligan: 1
Gruppspel: Barcelona, Dynamo Kiev, Benfica
Champions League vinnare: 6 (1974, 1975, 1976, 2001, 2013, 2020)
vs Chelsea genom åren: Svårt med favör. 5 matcher. 3 vinster för tyskarna och två förluster varav en hemma i CL-finalen 2012
Stora, tunga, starka, tyska Bayern är såklart i kvartsfinal. Hade en relativt tung grupp där Barcelona skickades ur och nu spelar Europa League då Benfica tog sig runt. Hade egentligen ett inspirerande dubbelmöte med RB Salzburg i åttondelen där österrikarna förtjänade 1-0 efter första mötet men Coman ville annat på tilläggstid. Andra mötet då? 7-1. Behövs knappt beskrivas mer och trots att de inte står på samma tyngd som tidigare så toppar man ligan sex poäng före Dortmund med några få möten kvar. Ny tränare i innovativa coachen Nagelsmann som hade varit kul att övermanövrera. 


5) SL Benfica
Tränare: Nélson Veríssimo 
Placering i ligan: 3
Gruppspel: Barcelona, Dynamo Kiev, Bayern München
Champions League vinnare: 2 (1961, 1962)
vs Chelsea genom åren: Favör Chelsea. 2 matcher. Kvartsfinal 2012 + Europa League-finalförlust 2013
En helt okej säsong i Portugal men är inte i närheten att utmana om guld mot Porto och Sporting. Lyckades efter kaosmöte mot Ajax avancera efter 2-2 i första mötet och ett 1-0-mål som frälste klubben och sköt dem vidare. Har ett spöke runt sig i Europa men är givetvis en 'drömlottning' om den dras. 


6) Real Madrid CF
Tränare: Carlo Ancelotti
Placering i ligan: 1
Gruppspel: FC Sheriff, Inter, Sjachtar Donetsk
Champions League vinnare: 13 (flest) 1956, 1957, 1958, 1959, 1960, 1966, 1998, 2000, 2002, 2014, 2016, 2017, 2018)
vs Chelsea genom åren: Favör Chelsea. Fem matcher genom åren. Två oavgjorda och tre förluster. 
Champions Leagues mest frekventa vinnare efter millennieskiftet ligger just nu etta i La Liga, och hade en eldig åttondel mot självaste PSG där maskinen Benzema brottade ner dem ensam med en toksnabbt hattrick efter två Mbappe mål över två matcher. Episk möte och Los Blancos med Eden Hazard tränas numera återigen av Ancelotti är kanske det mest svårlästa laget att få. Trots ligaledning och tyngd när det krävs. Real Madrid slogs ur av Chelsea i semifinalen ifjol.


7) Villareal CF
Tränare: Unai Emery
Placering i ligan: 7
Gruppspel: Atalanta, Manchester United, FC Young Boys
Champions League vinnare: 0
vs Chelsea genom åren: Favör Chelsea. Ett möte. UEFA Super Cup som Chelsea vann på straffar.
Ubåtarna har lyckats skrälla sig hela vägen till kvartsfinal och Emery har verkligen fått sin revansch med Europa League-guldet ifjol och nu kvartsfinal i den största turneringen. I ligan förliser dock ubåtarna och är sjua vilket kan innebära att de nästan behöver vinna CL. Såklart en 'drömlottning' på förhand men slog senast ut Juventus senast i åttondelen med klara 4-1 trots två straffar i andra mötet. Svårspelade vilket laget visade prov på när vi spelade mot varandra i Supercupen i augusti. Aldrig vunnit turneringen men var dock i semifinal för snart tjugo år sedan mot Arsenal då. 

Lottningsinfo: Lottningen sker fredagen den 18 mars, där även följande semifinaler lottas, samt av akademiskt värde även vilka som står som ”hemmalag” i finalen. Kvartsfinalerna spelas den 5/6 april, med returer en vecka senare. Semifinalerna spelas samma månad, den 26/27 april, med returer den 3/4 maj.

Finalen spelas sedan den 28 maj. Plats: Stade de France, Saint-Denis, Frankrike. Hoppas vi ses där!

Mattias Henriksson 2022-03-18 00:07:59
Author

Fler artiklar om Chelsea