Goodison Park, 2022-05-01 15:00

Everton - Chelsea

Inför Everton - Chelsea
James gjorde en fantastisk match i torsdags och firar här Alonsos mål. får vi se en lika fin prestation från honom imorgon mot Everton?

Inför Everton - Chelsea

Chelsea åker till Liverpool för att spela för en Champions League-plats samtidigt som de för tillfället 18:e placerade Toffees spelar för sin överlevnad i den engelska högstaligan.

Historia:
I december möttes lagen hemma på Stamford Bridge. Då slutade matchen 1-1 efter mål från Reece James. En del har hänt i båda klubbarna sedan dess. Chelsea är till salu och väntar ännu på en ny ägare, även om det börjar närma sig ett övertagande av klubben nu. Everton sparkade Rafael Benitez och ersatte honom med vår alldeles egna Frank Lampard och en ny Chelsea-bekant ledarstab.

Sett till historian som sträcker sig över Premier Leagues 30-åriga existens har lagen mötts 59 gånger. 20 av dessa möten har slutat oavgjort och Chelsea har vunnit 27 av dessa och förlorat 12 matcher.

De senaste tre säsongerna har Chelsea förlorat matcherna på Goodison Park. För att hitta den senaste segern där får vi gå tillbaka till säsongen 2016/17, så nu är det dags att vända på den negativa trenden på Goodison Park.
Något som talar för Chelsea-vinst är att klubben inte förlorat en enda Premier League-match som har spelats den 1:a maj.

Chelsea:

Chelsea spelade match i torsdags mot Manchester United på Old Trafford. Matchen slutade 1-1 då laget inte lyckades ta tillvara på alla de chanser de skapade.
Reece James gjorde en kanonmatch som höger wingback och låg bakom många fina målchanser tillsammans med bland annat Mason Mount.

Inför helgens match har laget vunnit åtta av de nio senaste bortamatcherna, och gått obesegrade i fjorton bortamatcher i rad. Den fina bortaformen har gett Chelsea ett fint utgångsläge för att säkra tredjeplatsen i ligan med några matcher till godo. Om det blir tre poäng denna helg är klubben bara en seger ifrån att säkra en topp fyra placering denna säsong.

Den enda nuvarande Chelseaspelaren som gjort mål på Goodison Park är Mateo Kovacic som högst troligt inte kommer att spela. Däremot vet Romelu Lukaku hur det känns att näta i den blåa delen av Liverpool då han spenderade fyra säsonger i Everton. Frågan är om vi får se honom från start då Havertz inte gjort mål sedan den nionde april. Släkten är värst brukar det ju heta.


Läget i laget: (Premier injuries)
Mateo Kovacic, Andreas Christensen och Ross Barkley missade alla matchen mot Manchester United men var med på fredagens träning. Det återstår att se om de är redo för matchen mot Everton.

Callum Hudson-Odoi är osäkert om vi får se mer av denna säsong och vi vet sedan tidigare att Ben Chillwell som ser ut att vara tillbaka i träning inte kommer spela mer denna säsong utan satsar på att bygga upp sitt knä igen efter operationen så att han är redo när nästa säsong drar igång.


Möjlig startelva(3-4-3): Mendy; Azpilicueta, Silva, Rudiger; James, Loftus-Cheek, Kante, Alonso; Mount, Ziyech, Havertz


Everton:
Everton har haft en spelledig vecka till skillnad från Chelsea och kommer här närmast ifrån ett derby mot Liverpool där man föll med 0-2 på bortaplan. Lampard och hans mannar har bara en seger på de fem senaste matcherna och den kom mot Manchester United som Chelsea mötte nu i veckan, då man vann med 1-0.

Att Frank Lampard har stora framgångar i Chelsea som spelare och förra säsongen fick sparken som tränare från just Chelsea ser han inte som något viktigt i det här fallet, då allt hans fokus ligger på att ta tre poäng och rädda kvar Everton i högstaligan.

Lampard kom som tränare i januari och sedan dess har Everton vunnit fem och spelat oavgjort en av de åtta hemmamatcher som spelats under den perioden.
Everton har under våren gjort det svårt för topplagen och är inget enkelt lag att möta.

Laget ligger på 18 plats och med en match tillgodo är man farligt nära att åka ur ligan för första gången i Premier Leagues historia.
Lampard sa på presskonferensen inför matchen att han njuter av varje sekund han får vara tränare för klubben och att han älskar fansen och vill vara kvar så länge Everton låter honom stanna.

Supportrarna är enligt Frank en nyckel i att laget ska få extra energi och få laget att visa att de vill vara kvar i Premier League när de spelar inför sina supportrar.

Richarlison leder skytteligan i Everton på sju gjorda mål, och har fått ta mycket offensivt ansvar när den tilltänkta skyttekungen Dominic Calvert-Lewin dragits med stora skadebekymmer under säsongen. Den reslige engelsmannen har missat de två senaste matcherna men verkar nu åter vara spelklar, något som kan visa sig viktigt för Evertons överlevnad.

Läget i laget:
Nathan Patterson är borta på grund av en fotledsskada som behövt ett lättare ingrepp och missar resten av säsongen.

Donny van de Beek och Andre Gomes dras båda med ljumskproblem och Enligt Lampard så är de inte redo att spela helgens match.

Tom Davies, Ben Godfrey och Andros Townsend är alla tre långtidsskadade och spelar troligtvis inte mer denna säsong.

Möjlig startelva (4-3-3): Pickford; Coleman, Holgate, Keane, Mykolenko; Doucoure, Allan, Iwobi; Richarlison, Calvert-Lewin, Gordon

Förväntad matchbild:
Lampard ställde upp med en tät defensiv utanför boxen för att skydda sitt eget straffområde mot Liverpool förra helgen och vi får nog se något liknande i denna match.

Det innebär att Chelsea högst troligt kommer att ha mest bollinnehav sett över matchen och att de, likt Liverpool behöver spela ett snabbare och mer direkt passningsspel både i sidled och djupled för att de ska kunna låsa upp deras defensiv.

I och med att Chelsea spelade en match nu i veckan finns det en möjlighet att Frank Lampard och hans mannar skapar oreda i Chelseas försvar genom snabba kontringar.

Mitt tips: 1-2, baserat på statistik från Premier League.  

Domare: Kevin Friend
VAR: John Brooks

Matchen spelas söndagen den 1 maj.
Avspark kl. 15.00 Goodison Park
Matchen visas på Viaplay
 

Sofia Almroth@AlmrothSofia2022-04-30 17:41:00
Author

Fler artiklar om Chelsea