Inför: Everton - Chelsea
Äntligen är Premier League tillbaka!

Inför: Everton - Chelsea

Äntligen säsongspremiär! Chelsea reser mot Merseyside för en kvällsmatch på Goodison. Lagom till bortamatchen mot Everton har de kungsblå flera färska nyförvärv i truppen.

Som vi har väntat. Chelseasupportrarna fick till slut andas ut efter att ägarbytet gått igenom. När firma Boehly/Clearlakes ägarbyte var officiellt visste dock ingen vad som väntade. Vilka skulle styra klubben? Hur skulle värvningsarbetet se ut? Vissa frågor har besvarats, andra är fortfarande inte fullt besvarade. Todd Boehly har klivit in som ny ordförande och interim sportchef i väntan på att positionen fylls permanent. Kanske blir det Liverpools mästerstrateg Michael Edwards? Det återstår att se. Det nya ägarskapet har givit Thomas Tuchel flera nya leksaker inför säsongen, det ska bli väldigt spännande att se vartåt det bär. För motståndet står Everton som med nöd och näppe klarade sig undan nedflyttning efter en kaosartad säsong ifjol. Kanske kan Super Frankie Lampard få ordning på grejerna med en ordentlig försäsong i ryggen?

Lagens silly season
Everton har varit relativt lugna på transfermarknaden, om det är ett gott tecken eller inte återstår att se. Från nedflyttade Burnley plockade man in mittbacksbjässen James Tarkowski på fri transfer, en värvning som torde åldras väl. Senaste nyförvärvet in kommer även han från Burnley, yttern Dwight McNeil har hämtats in för omkring 20 miljoner pund. Dessutom har The Toffees plockat in den portugisiska ytterbacken Rúben Vinagre på lån från Sporting, där uppges det finnas en köpklausul på 20 miljoner euro.

Richarlison är det stora tappet från Liverpools blåa halva. Everton fick skälig ersättning från Spurs, närmare 55 miljoner pund, men där finns ett hål man ännu inte har fyllt. Frank Lampard meddelade i veckan att man fortfarande är på jakt efter en ny forward. Utöver Richarlison har Jonjoe Kenny, Cenk Tosun och Fabian Delph lämnat sedan respektive kontrakt löpt ut.

Chelseas fem nyförvärv har kommit i ganska samlade sjok. De två allra största namnen, Raheem Sterling och Khalidou Koulibaly anslöt inom en vecka. Carney Chukwumueka, Marc Cucurella och Gabriel Slonina presenterades inom samma tidsram men långt senare i fönstret. Den sistnämnda spenderar resten av året på lån hemma i Chicago. När klubben nu har förlängt kontraktet med kapten Cesar Azpilicueta och fått in Marc Cucurella kan det vara slutvärvat för den här sommaren.

Nu handlar det istället om att rensa truppen på spelare man inte har någon användning för. Romelu Lukaku visade med all önskvärd tydlighet att han inte trivdes. Inter ska betala en låneavgift på sju miljoner pund, ytterligare tre miljoner kan tillkomma om I Nerazzurri vinner ligan. Chelsea släppte motvilligt ifrån sig Toni Rüdiger och Andreas Christensen när de stod kontraktslösa, men hade de velat vara kvar så hade de tagit de erbjudanden som låg framme. Vi har kommit över dem nu. Klubben lär vara angelägna om att flytta ytterligare ett antal spelare innan fönstret stänger, förslagsvis försäljningar, även om fler lån lär bli aktuella. Marcos Alonso verkar vara nära Barcelona igen, om de får använda spelaren är en annan historia.

Historik
Ni minns kanske den hetsiga historien på Goodison i våras. Chelseas buss möttes av scousers med bengaler, Kai Havertz fick psykbryt i kamp med Yerry Mina och Richarlison satte matchens enda mål. Den trepoängaren var vital för Evertons säkrade Premier League-kontrakt. Några fler tjänster ska vi inte bjuda Lampard med sidekicken Ashley Cole på. Bortamatcher på Goodison har varit en svår uppgift för Chelsea på senare tid. På de 14 senaste besöken i ligaspel har Chelsea endast vunnit tre, den senaste viktorian kom under Antonio Conte säsongen 2016/17. Sex av de nio senaste bortamatcherna mot Everton har slutat med förlust, därav de fyra senaste försöken.

Något som talar för Chelsea rent statistiskt är poängsnittet på premiärdagen. Chelsea kan stoltsera med 2,10 poäng i snitt under ligans första omgång. Endast Manchester United klår det med sina 2,13. Chelsea har också en historia av att spela bra under nytt ägarskap. Chelseas första ligamatch någonsin slutade förvisso med förlust mot Stockport, men debutsäsongen 1905/06 innebar till slut en finfin tredjeplats i division 2. Firma Boehly/Clearlake blir Chelseas fjärde kontrollerande ägare genom historien. Ken Bates första match som ägare inleddes med seger borta mot Cambridge säsongen 1982/82 (vilken slutade med Chelseas lägsta placering någonsin i seriesystemet – 18:e plats i gamla division 2). Roman Abramovitj-eran inleddes med glamorösa Champions League, kvalseger mot Zilina följdes upp av triumf mot Liverpool. Håller traditionen i sig?

Läget i lagen
Everton
Dominic Calvert-Lewin är skadad igen. Prognosen säger omkring sex veckors frånvaro för Evertons nickspecialist. Backupen Salomon Róndon avtjänar en avstängning sedan i våras och är inte heller uttagningsbar. Mittbacken Yerry Mina har varit ett osäkert kort, men ska nu vara tillgänglig. Mittfältaren Allan och före detta Chelseaspelaren Asmir Begovic kan bli aktuella för spel men ska fasas in försiktigt, menar Lampard.

Andros Townsend blir bort större delen av året efter sin korsbandsskada i våras. Seamus Coleman spelar med U21-laget fredag kväll för att få matchminuter i kroppen, han lär saknas i matchtruppen mot Chelsea. Mittfältarna Tom Davies och André Gomes kommer heller inte till spel när de kungsblå kommer på besök. De många tappen på centralt mittfält kan innebära en udda lösning från Lampard.

Möjlig startelva (3-4-3):
Pickford; Holgate, Tarkowski, Mina; Patterson, Doucoure, Godfrey, Mykolenko; Gordon, Alli, McNeil

Chelsea
Senaste nyförvärvet på Cobham, Marc Cucurella, har hunnit träna med laget, det återstår att se om han inkluderas i matchtruppen mot Everton. I övrigt har Thomas Tuchel samtliga spelare att tillgå, det kommer vara en del sura miner som stannar hemma i SW6. Det blir inte helt lätt att tippa startelvan på Goodison med så många alternativ. Med tanke på formationen mot Udinese senast och scenförändringen mot Arsenal under försäsongen lär tysken stå fast vid sin trogna 3-4-3 i säsongspremiären.

Möjlig startelva: (3-4-3):
Mendy; Azpilicueta, Silva, Koulibay; James, Kanté, Kovacic, Chilwell; Sterling, Havertz, Mount

Förväntad matchbild & tips
Premiärer är alltid oförutsägbara, men Everton ser ut att spegla Chelseas formation. Med skillnaden i kvalitet på truppen så ska det innebära ett klart övertag i Chelseas favör. Samtidigt är det många nya namn som ska in, flera debuter kommer delas ut, somliga som saknar erfarenhet av Premier League.

Oaktat Chelseas frågetecken under försäsongen och hur konkurrenskraftiga man är gentemot övriga topplag så är detta en match man ska kunna vinna. Väljer Tuchel sin trebackslinje finns inga ursäkter för de spelare som sedan länge är invanda i det systemet. Mot ett skadedrabbat Everton ska det räcka till en trea. På bänken finns det bredd att ta av, vilken The Toffees inte kan matcha. Med fem byten ska Chelsea kunna spela den högintensiva fotboll som Tuchel saknat under försäsongen. När Chelsea är på det humöret och pressar ihjäl motståndet är man svårstoppade. 

Tips: Everton 1-2 Chelsea

Övrigt
Avspark den 6 augusti klockan 18:30 på Goodison Park
Domare är Craig Pawson. VAR-domare är John Brooks.
Matchen sänds på V Sport Premium och Viaplay
 

Wiktor Lidvall@LidvallWiktor2022-08-05 21:49:00
Author

Fler artiklar om Chelsea