Goodison Park, 2021-12-01 21:15

Everton - Liverpool

Inför: Everton - Liverpool

Inför: Everton - Liverpool

Det 239:e Merseysidederbyt står för dörren när Liverpool tar sig den dryga kilometern till Goodison Park under onsdagskvällen.

Det finns otroligt mycket historia och kuriosa kring ett av de allra största och äldsta derbyn i världsfotbollen. Enligt lfchistory.net har Liverpool gått segrande från 95 möten, medan Everton har vunnit 67 gånger och 76 matcher har slutat oavgjort. På de 238 mötena mellan lagen har Liverpool gjort 333 mål och Everton 266. Det första mötet mellan lagen spelades redan 1894. Ian Rush är den Liverpoolspelare som gjort flest mål mot Everton genom historien. Ja, listan kan göras lång på intressant statistik genom historien.

Något anmärkningsvärt är att Liverpool faktiskt inte har inte lyckats besegra Everton sedan den 5:e januari 2020 då The Reds tog sig vidare i FA-cupen via en 1-0-viktoria på Anfield. Liverpool borde med andra ord känna en stor revanschlusta inför onsdagens möte. Senaste mötet mellan lagen spelades på Anfield under en period då Liverpool var ett stukat lag och Everton såg sin chans att knäppa de röda på näsan. De blå gick också vinnande från det mötet med 2-0 sedan Liverpool stått för en genomusel insats. 

De möttes också i upptakten av förra säsongen och vi vet alla vad som hände då. Jordan Pickford i hemmamålet stod för en vårdslös tackling som tvingade Virgil van Dijk till sidlinjen under resten av säsongen. VAR stod också i fokus i 2-2-mötet den eftermiddagen på Goodison, men det är något vi kan vi lämna här och nu.

De blåklädda går in till säsongens första derby i usel form. Faktum är att Rafa Benitez mannar inte lyckats vinna en ligamatch sedan den sjätte omgången då det slog tillbaka Norwich på hemmaplan. Många av Evertons problem den senaste tiden kan stavas skador. De har under en period saknat ett par tongivande mittfältare samt sina två största hot framåt i Calvert-Lewin och Richarlison. Utan den giftiga duon görs det i ärlighetens namn inte många mål framåt för Toffees.  

I den senaste matchen mot Brentford var truppläget något bättre men Everton stod ändå för en ganska slätstruken insats när de åkte hem med en 0-1-förlust i baken. Enligt engelsk media är det efter den sensaste tidens resultat en pressad Rafa Benitez som leder sitt manskap ut på det gröna gräset på onsdag. Det ska även bli intressant att se vilket mottagande den före detta Liverpoolmanagern får av de röda supportrarna som inte brukar ha svårt att göra sig hörda.

Desto gladare miner är det på den röda sidan av Merseyside. Liverpool är i fin form i dubbel bemärkelse. Tre raka segrar och 10-0 i målskillnad och efter segern mot Southampton i helgen blev de första lag sedan 1927 att göra två mål eller fler i sjutton raka matcher. Minst sagt imponerande och offensiven flyger på alla cylindrar för tillfället. Mohamed Salah är i skytteligatopp med sina elva fullträffar medan Mané och Jota båda är med i toppen av densamma med sju mål vardera.

Skadelistan ser också bättre ut än på länge då “endast” Firmino, Jones, Elliott, Gomez och Keita saknas. Det gör att The Reds kan ställa en mycket stark elva på  banan som kommer vålla besvär för Evertons del.

Liverpool får gälla som favoriter inför med tanke på lagens form, men i ett derby kan som vi alla vet allt hända.

Vad? Everton - Liverpool i Premier Leagues fjortonde omgång 

Plats? Goodison Park, Liverpool

När? 21.15, på onsdag

Kanal? Viasat Sport Premium/Viaplay

Rasmus Karlsson 2021-11-30 21:58:00

Fler artiklar om Liverpool