Inför: Everton - Liverpool

Inför: Everton - Liverpool

Säsongens första Merseyside-derby står för dörren när Liverpool beger sig till Goodison Park under lördagseftermiddagen.

Efter en trög säsongsstart för båda lagen från Merseyside finns det en del frågetecken inför det tidiga lördagsmötet i den blå delen av staden.

Frank Lampards Everton står ännu utan seger efter tre kryss och två förluster på de fem inledande omgångarna. Noterbart är att de endast mäktat med fyra mål framåt och saknaden av skadade Calvert-Lewin samt tappet av Richarlison till Tottenham har minst sagt slagit hårt mot The Toffees offensiv. Unge Anthony Gordon har fått dra ett tungt lass och gjort det klart godkänt så här långt med två mål framåt. Spelmässigt har det inte heller sett något vidare ut då laget mest har legat lågt och försvarat sig för att sedan försökt kontra på tre eller fyra spelare när de vunnit boll.

Det ska också sägas att Everton precis som Liverpool dras med ett gäng tunga skador. Flera tongivande namn som nyss nämnda Calvert-Lewin, Yerra Mina, Andros Townsend, Mason Holgate och Abdoulaye Doucoure har alla missat samtliga matcher hittills. När dessa spelare är tillbaka bör Everton kunna visa upp ett annat spel och på sikt också en annan form och tabellplacering. För visst kan det inte gå sämre än det gjorde under förra säsongen?

Everton kommer också från en ganska hektisk transfersommar då klubben bland annat hämtade in James Tarkowski, Ruben Vinagre, Neal Maupay, Idrissa Gueye och James Garner. Och några större namn som försvann från klubben var Richarlison, Gylfi Sigursson, Andre Gomes och Dele Alli.

Det återstår att se om någon av Deadline Day-förvärven hinner bli spelklara till morgondagens derby.

*** *** ***

I den röda delen av staden har det efter den usla ligastarten nu börjat se lite bättre ut. Två raka segrar mot Bournemouth och Newcastle kan förhoppningsvis vara startskotten på en lång svit utan några fler plumpar i protokollet.

I den senaste matchen hemma mot Newcastle fick vi se ett spelmässigt dominant Liverpool som dock inte kom till speciellt många heta målchanser. Extra skönt och rättvist var det då att unge Fabio Carvalho blev tungan på vågen när han avgjorde matchen med sitt 2-1-mål i den 98:e matchminuten.

Och trots att laget inlett säsongen knackigt och några tongivande spelare inte riktigt gått att känna igen kan man inte säga detsamma om ungdomarna Harvey Elliott och Fabio Carvalho. Elliott har varit en av lagets bästa spelare i varje match han deltagit i och mot Newcastle var han fenomenal. Den unge portugisen har även han visat framfötterna under de minuter han fått och har redan stått för två mål framåt. Kan han rent av få starta på Goodison i morgon?

Liverpool dras ju som bekant också med en del skador och viktiga namn som Konaté, Thiago och Jota kommer är fortfarande inte tillgängliga. Keita, Oxlade-Chamberlain och kapten Henderson som gick sönder mot Newcastle kommer alla vara borta en tid. Mer glädjande nyheter är att Darwin Nunéz nu är tillbaka igen efter sin tre matcher långa avstängning som han ådrog sig mot Crystal Palace.

Precis som i Evertonlägret hände det en del i Liverpool under sommarens transferfönster. Klubben hämtade in Darwin Nunez, Fabio Carvalho, Calvin Ramsay och under transferfönstrets sista dag i går lånade man in mittfältaren Arthur Melo från Juventus. På ut-sidan fick vi bland annat se Sadio Mané, Divock Origi, Takumi Minamino och Neco Williams försvinna medan en del yngre spelare lånades ut och några frigjordes från sina kontrakt.

Av de senaste tio derbymötena på Goodison Park har åtta slutat oavgjort. Förra säsongens match på Evertons hemmagräs slutade dock med en klar seger för Liverpool då man slog tillbaka de blå grannarna med 4-1. Får vi se något liknande igen?
 

Rasmus Karlssonrasmus.karlsson@svenskafans.com@_RasmusKarlsson2022-09-02 18:00:00
Author

Fler artiklar om Liverpool