Inför Everton vs Liverpool
Det var ett tag sig Tim Cahill blev målskytt i en derby-vinst mot Liverpool. Kan det vara dags igen?

Inför Everton vs Liverpool

Äntligen är dagen här. Everton-Liverpool hemma på Goodison Park. En dag som på senare år blivit allt viktigare för den blåa delen av Liverpool än den röda. Liverpool-supportrarna räknar säkerligen med att de stillsamt vandrar tvärs över parken för att sno åt sig samtliga poäng som de gjort så många gånger förr. Men riktigt så lätt blir det sällan.

Men vi börjar allra längst bak. För att förstå den enhetliga bilden av detta derby måste vi ta oss hela vägen tillbaka till 1884 då Liverpools största klubb, Everton FC, spelade sina matcher på Liverpool FCs nuvarande arena Anfield. Anfield-ägaren John Houlding var i ständig dispyt med den dåvarande ledningen i Everton. Houlding var själv medlem i det Konservativa partiet medan ledningen i Everton var starkt bundna till den liberala rörelsen. Denna politiska skiljaktighet skapade friktion som slutligen kulminerade i att Everton valde att lämna arenan för att istället ta plats på den arenan Goodison Park. Anfield stod nu tom.

För att inte gå miste om intäkter skapade John Houlding ett nytt lag, sammanslaget av flera mindre klubbar i området och skapade det som idag kallas för Liverpool F.C, men som då kallades Everton F.C and Athletic Grounds Ltd. Eller bara Everton Athletic i kort.

“The friendly derby” har på senare tid inte varit särskilt muntert för den blåa sidan av Liverpool. Även om vinsten på Anfield förra säsongen var en höjdpunkt för Everton har det varit historiskt väldigt tungt. Den senaste vinsten för Everton hemma kom för tolv år sedan då Tim Cahill och Mikel Arteta avgjorde mot ett Liverpool som då var betydligt sämre än den upplagan vi ser just nu. Sedan dess har det nästan varit idel förluster för den blåa delen av Merseyside.

Trots detta går man alltid in med en känsla som pendlar mellan hopp och fullständig misär. I mötet med Leeds fick man uppleva hur Everton, möjligtvis med lite tur, hade kunnat få med sig alla tre poäng efter en ytterst tveksam offside-avblåsning där VAR-domaren enligt Lampard drog linjerna där spelarnas skugga var då de inte kunde avgöra offsiden eller inte. Utöver detta blandades matchen med denna pendling mellan hoppet och misären som byter
av varandra omgående. Det känns aldrig riktigt tryggt och kommer antagligen inte göra det på ett bra tag framöver.

Liverpool å andra sidan glider in i denna matchen med en svag medvind. Efter fiaskot mot Manchester United svarade de med en 9-0 vinst mot Bournemouth samtidigt som de knep vinsten i onsdags med sista sparken hemma mot Newcastle. Det skall tilläggas att Liverpool hade ett enormt spelmässigt övertag och förtjänade faktiskt i slutändan att vinna. Lyckas Liverpool omvandla detta spel till ett mer effektivt anfallsspel kan det bli en lång och hemsk match för Everton.

För Everton gäller det att försöka hindra denna svaga medvind som Liverpool alltid tycks besitta för att inte låta vidundret samla momentum. Plötsligt sitter vi mitt i en orkan med vår lilla träjolle som Frank frenetiskt försöker stävja från att tippa över. Lyckas Everton rida på vågen och vänta ut stormen finns det glädje att gräva fram. Men det kräver att hela besättningen sliter unisont. Då kan det gå.

Everton F.C 1-1 Everton Athletic.

Isak Grebyskribentper@gmail.com@permalmqvist2022-09-03 10:30:00
Author

Fler artiklar om Everton