Inför Everton - Watford: Vackra minnen och hårt jobb
Mycket hänger på Demarai Grays omställningsspel för att Everton ska kamma hem tre poäng mot Watford.

Inför Everton - Watford: Vackra minnen och hårt jobb

Få klubbar är förknippade med så fina minnen i Evertons historia som just Watford FC, men det är rätt länge sedan nu. Denna gång handlar det om att genom gediget arbete säkra tre poäng.

Wembley, maj 1984.

Everton har tagit sig till FA-cupfinal där ”poplaget” Watford står som motståndare. Hela Englands gunstling. Den lilla klubben som tagit sig den långa vägen upp i ligasystemet och stod nu inför en - för bara några år sedan – helt osannolik cupfinal. Dessutom med ett mycket intressant lag, där spelare som John Barnes och Luther Blisset utmärkte sig extra mycket och ansågs vara Englands stora framtidshopp. Ägaren Sir Elton John brann för Watford, som han räddat från ekonomisk bankrutt och tv-bilderna innan avspark visade en Elton John rörd till tårar. Men på Wembleys läktare syntes också en banner ibland Everton-publiken:

”Sorry Elton, I guess that ´s why the call us the blues.”

Sagan Watford - starten på Evertons framgångsera

Kan inte tänka mig att det fanns en enda människa, förutom oss Everton-fans, som ens tänkte tanken att det blåa gänget, utan några märkbara fixstjärnor skulle ta hem cupen för att sedan bygga en dynasti under Howard Kendall, där flera av de unga grabbarna på Wembley blev storspelare som samlade på sig pokaler under några gyllene år. Alla satt nog och hoppades på att sagan Watford skulle få sitt lyckliga klimax. Men så blev det inte. Everton vann efter mål av Graeme Sharp och Andy Gray och den era vi än idag bara kan drömma oss tillbaka till hade startat. Idag är vi inte ens nära en historisk era av titeltagande. Vi ska vara glada om vi kniper en Europaplats och en match mot Watford är en av de där fighterna som måste tas hem om vi ska lyckas. Men för många av oss pirrar det nog fortfarande till lite i nostalgitarmen när The Hornets kommer på besök.

Fortfarande häng på toppen

Everton har häng på den absoluta toppen i Premier League, vilket efter åtta omgångar får ses som en överraskning med tanke på turbulensen i somras när Carlo Ancelotti lämnade och avsaknaden av dyra nyförvärv samt ett rätt tufft skadeläge. Frågan är bara hur länge Rafa Benitez mannar ska hålla ut och om de kan hänga på i kampen om platserna till Champions League i vad som ser ut att bli en rätt öppen affär?

Ett delsvar kan ges redan mot Watford. Seger och Benitez fortsätter att imponera genom att få ut det bästa av sina spelare. Förlust och viss oro kan börja skönjas. Det har ju inte fungerat på lika bra i de senaste matcherna, som i inledningen. Visst, en fin oavgjord mot Manchester U, men också förluster mot Aston Villa och West Ham samt utslagna ur Carabao Cup av Queens Park Rangers.

Svårt skadeläge

Tunga avbräck som Abdoulaye Doucoure och Dominic Calvert-Lewin är svåra att hantera för en trupp som verkligen behöver alla sina bästa spelare. Båda ser dessutom ut att vara borta under en längre tid. Dessutom är ju möjliga ersättare för Doucoure som Fabian Delph och Andre Gomes kanske inte är redo för spel ännu. Även Yerry Mina kommer saknas i försvaret. På den positiva sidan är Richarlison tillbaka i träning och visst vore det intressant att testa honom på topp istället för den rätt tröga Salomon Rondon.

Swedish Toffees på plats för att se underhållande omställningsspel

Mycket kommer handla om att spela tight och koncentrerat samt hoppas på omställningar med Andros Townsend och Demarai Gray i spetsen. Everton spelar ju numera så, nästan oavsett motstånd eller hemmaplan, vilket faktiskt känts både underhållande och vägvinnande. Och nog har väl unge Anthony Gordon förtjänat en plats i startelvan! Eller blir det Alex Iwobi som inte imponerade senast?

På Goodison finns dessutom nästan trettiotalet Swedish Toffees på sin årliga medlemsresa, vilket ju givetvis kommer ge laget en extra boost! Spana gärna efter en annan - numera - klassisk banner som representerar Swedish Toffees och alltid hängs upp på läktaren när den svenska supporterklubben är på plats. Det blir nog seger för Everton med en eller två måls marginal.

Everton:
Pickford – Coleman, Godfrey, Keane, Digne – Allan, Davies – Townsend, Gray, Gordon - Riharlison

 

Per Malmqvist Stoltskribentper@gmail.com@permalmqvist2021-10-22 23:15:00
Author

Fler artiklar om Everton