Elland Road, 2022-08-21 15:00

Leeds United - Chelsea

Inför: Leeds-Chelsea
Mason Mount firar sitt mål mot morgondagens motståndare under senaste mötet på Stamford Bridge.

Premier League tågar in i tredje omgången. För Chelseas del väntar Leeds borta på Elland Road. Båda lagen har inlett den nya PL-säsongen med en vinst och ett kryss, vilket lag ligger bättre till i tabellen efter morgondagens möte?

På de senaste fem matcherna mellan lagen ( 4 PL 1 ligacup) har Chelsea vunnit fyra gånger, endast ett möte har slutat oavgjort.

Senaste gången Leeds och Chelsea möttes var på Elland Road i maj i år. Då tog Tuchels mannar tre komfortabla poäng. Mason Mount var på hugget direkt och öppnade målskyttet redan efter fyra minuter med ett snyggt skott från innanför straffområdet. Tjugo minuter senare blev Daniel James utvisad efter en ful tackling på Mateo Kovacic.

Tiomanna Leeds orkade stå emot resten av första halvlek och tio minuter in i andra, men i den 55:e minuten sköt Christian Pulisic in 2-0 och i matchminut 83 satte Romelu Lukaku in sista spiken i kistan.

Senast lagen möttes på Stamford Bridge var i december 2021. Marcos Alonso fällde Daniel James i straffområdet i den 28:e minuten. Domaren pekade på straffpunkten och Raphinha överlistade Mendy från elva meter. Femton minuter senare kompenserade Alonso för den orsakade straffen genom en vacker passning till Mason Mount i straffområdet, engelsmannen avfyrade ett direktskott som gick i mål. Första halvlek avslutades vid ställningen 1-1
.
I den 58:e minuten blev Antonio Rüdiger fälld i straffområdet av Raphinha och nu var det Chelseas tur att få med sig en straffspark. Jorginho tog hand om den och satte kyligt in 2-1. I den 82:a minuten böts Raphinha ut och Joe Gelhardt in, endast en minut senare spelade Tyler Roberts fram Gelhardt i straffområdet och inhopparen satte in 2-2 bakom Mendy.

Oavgjort? Nejdå. I matchminut 90+2 blev Rüdiger återigen fälld i straffområdet och Jorginho fick återigen möjligheten från elva meter. Än en gång var italienaren iskall från straffpunkten och rullade in 3-2 och tre viktiga poäng!

Säsongen 2020/21 var Leeds tillbaka i Premier League för första gången på 16 år. Då vann Chelsea hemmamötet med 3-1. Patrick Bamford öppnade målskyttet redan efter fyra minuter, Giroud kvitterade i den 27:e minuten.

I andra halvlek nickade Kurt Zouma in 2-1 i den 61:a minuten och Christian Pulisic fastställde slutresultatet 3-1 i matchminut 90+3.

Mötet på Elland Road i mars 2021 slutade 0-0.

Senast lagen möttes i en annan tävling än Premier League var i ligacupen i december 2012. Matchen spelades på Elland Road och det var hemmalaget som då spelade i Championship, som öppnade målskyttet i den 37:e minuten. Luciano Becchio spelades fri i straffområdet och satte in 1-0 bakom Petr Cech.

Leeds ledning höll sig resten av första halvlek men endast två minuter in i andra hade Chelsea kvitterat när Juan Mata spelades fram av Ramires och sköt ett lågt skott från strax utanför straffområdet. Tjugo minuter senare nickade Branislav Ivanovic in Lampards hörna och nu hade Chelsea kommit igång, två minuter senare utökade Victor Moses till 3-1.

De följande femton minuterna blev mållösa men i den 81:a minuten spelade David Luiz fram Eden Hazard med en långboll, belgaren var ensam igenom och rullade kyligt in 4-1 bakom Jamie Ashdown i Leeds-målet. Två minuter senare petade Fernando Torres in matchens slutresultat.

Läget i lagen:

Leeds

Under sommaren har Leeds förlorat två viktiga pjäsar efter att Raphinha lämnat för Barcelona och Kalvin Phillips anslutit till Manchester City. Däremot har Brendan Aaronson (RB Salzburg) Luis Sinisterra, (Feyenoord) Tyler Adams, (RB Leipzig) Rasmus Kristensen (RB Salzburg) och Marc Roca (Bayern München) värvats in.

Jesse Marschs mannar inledde den nya PL-säsongen med att möta Wolves på hemmaplan. Då förde Daniel Podence upp bortalaget i ledning efter 6 minuter, i den 24:e minuten kvitterade Rodrigo till 1-1. Hemmalaget fick slutligen med sig tre poäng efter att Rayan Ait Nouri satte bollen i eget mål i den 74:e matchminuten.

I den andra omgången väntade Southampton på bortaplan. Första halvlek förblev mållös men en minut in i andra halvlek satte Rodrigo in 1-0, femton minuter senare satte samma spelare in sitt andra mål. Southampton krigade sig tillbaka och reducerade genom inbytte Joe Aribo i den 72:a minuten. Tio minuter senare kvitterade Kyle Walker-Peters till 2-2 och lagen fick dela på poängen.

För tillfället är man på sjätte plats i ligatabellen med fyra poäng. Rodrigo är lagets samt ligans bästa målskytt med tre fullträffar.

Junior Firpo (knäskada), Luke Ayling (meniskskada) och Stuart Dallas (brutet ben) är otillgängliga för spel.

Chelsea
Under sommaren har Romelu Lukaku återvänt till Inter på lån. Två spelare har bytt England mot Spanien (Antonio Rüdiger har anslutit till Real Madrid och Andreas Christensen till Barcelona). I skrivande stund är Marcos Alonso även nära att flytta till Barcelona. Timo Werner har återvänt till RB Leipzig permanent efter två säsonger i England och Malang Sarr har lånats ut till Monaco.

Nya ägaren Boehly har varit aktiv med att värva in spelare. Raheem Sterling (Manchester City) Marc Cucurella (Brighton) Kalidou Koulibaly (Napoli) Carney Chukwuemeka (Aston Villa) Gabriel Slonina (Chicago Fire) och Cesare Casadei (Inter) har anslutit. Connor Gallagher och Armando Broja spenderade förra säsongen på lån hos Crystal Palace respektive Southampton.

Sterling, Cucurella och Koulibaly har hunnit debutera i PL medan Slonina återvänt till Chicago Fire på lån. Casadei och Chukwuemeka har inte hunnit framträda i Chelsea-tröjan än, medan Gallagher och Broja fått några minuter speltid.

Frank Lampards Everton borta på Goodison Park stod för motståndet i PL-premiären. Någon kanonmatch gjorde Tuchels mannar inte, man avfyrade bland annat 16 hörnor utan resultat. Jorginho sköt in 1-0 från straffpunkten i matchminut 45+9, vilket slutligen räckte till tre viktiga premiärpoäng. Ett annat stort plus i samband med matchen var att det var första bortasegern mot Everton sedan april 2017!

I andra omgången väntade Antonio Contes Tottenham hemma på Stamford Bridge. Spurs inledde starkare men efter tio minuter började Chelsea ta tag i taktpinnen. I den 19:e minuten slog Cucurella en hörna som Koulibaly fick en volleyträff på bollen och spelredskapet gick stenhårt i mål bakom Lloris. Vilket sätt att öppna sitt målkonto i PL för Koulibalys del! Chelsea var det bättre laget under första halvlek, Spurs hade ett bra läge genom Sessegnon men Mendy stod för en viktig benparad på avslutet.

I den 68:e minuten blev Kai Havertz fälld och Chelsea borde ha fått med sig en straff. Istället sköt Hojberg in 1-1 från strax utanför straffområdet. Tio minuter senare gick hemmalaget återigen upp i ledning när Raheem Sterling spelade fram Reece James i straffområdet som sköt in 2-1. Samma resultat höll sig tills stopptid. Klockan visade 90+4 när Spurs fick en hörna. Ben Davies fick iväg en nick mot mål men Mendy lyckades slå bollen över ribban. Konstigt nog drog Cristian Romero ner Marc Cucurella som otroligt nog friades av VAR. Istället blev det en ny hörna som Harry Kane nickade i mål…

Matchen avslutades vid den orättvisa ställningen 2-2, inte konstigt att Tuchel var rosenrasande vid båda Spurs mål. Både Tuchel och Conte visades ut av domaren Anthony Taylor efter slutsignalen.

För tillfället är man på sjunde plats i PL-tabellen med fyra poäng. Koulibaly, James och Jorginho har alla gjort varsitt ligamål den här säsongen.

N’golo Kanté åkte på en sträckning i baksidan av låret mot Spurs och ser ut att missa några veckor. Mateo Kovacic missade matchen mot Spurs och är inte tillgänglig mot Leeds. Loftus-Cheek gjorde en stark insats mot Spurs och kan återigen få plats i startelvan, annars öppet för Gallagher att debutera från start?

Armando Broja är otillgänglig på grund av en krockskada.

Förväntade startelvor:

Leeds: Meslier, Struijk, Llorente, Koch, Kristensen, Adams, Roca, Harrison, Aaronson, James, Rodrigo

Chelsea: Mendy, Koulibaly, Silva, Azpilicueta, Cucurella, Jorginho, Loftus-Cheek, James, Mount, Havertz, Sterling

Förväntad matchbild: Båda lagen har inlett helt okej. Jag tror Chelsea börjar komma igång ordentligt nu och tar en bortaseger, det fina spelet syntes mot Spurs och får gärna fortsätta mot Leeds. Däremot krävs det ännu en ordentlig striker innan transferfönstret stängs, någon som likt Diego Costa skjuter mycket mål och kan slita och stånga i straffområdet.

Speltips: 2-0 Chelsea

Avspark: Lördag 21.8 kl.15:00, matchen sänds på V Premium och Viaplay.
Spelplats: Elland Road
Domare: Stuart Attwell
VAR: Paul Tierney