Inför: Liverpool - Arsenal

Inför: Liverpool - Arsenal

Efter knappt två veckors uppehåll från Premier League och Liverpool är äntligen landslagsuppehållet avklarat och "The Reds" kan återigen återvända till sin hemmaborg och, förhoppningsvis, återigen bjuda oss på magi. 

Innan landslagsuppehållet gick av stapeln bjöd Liverpool på en av sina sämre insatser den här säsongen, då man begav sig till den engelska huvudstaden i hopp om att förlänga den långa raden av matcher utan förlust. Så blev inte fallet utan istället kunde West Ham genom ett mycket strukturerat och gediget försvarsarbete samt ett hotande och livsfarligt kontringsspel inkassera tre poäng på kontot. På sätt och vis skulle man därför kunna påstå att det här uppehållet Jurgen Klopp och hans ledarstab fick var tacksamt och vältajmat, så att man i lugn och ro och noggrant kunde analysera vad som gick snett senast och hur man undviker samma misstag i helgens drabbning.

I och med förra omgångens resultat blir det ännu en gång en säsong utan några "invincibles", en bedrift som har visat sig vara extremt svår att mäkta med. Några som däremot har varit just sådana en gång i tiden är morgondagens motstånd, londonklubben Arsenal. Efter en mycket skakig och orolig inledning med tre raka förluster och noll gjorda mål, har spanjoren Mikel Arteta lyckats vända på skutan. Huvudstadsklubben har lyckats klättra upp till en femte plats och befinner sig faktiskt bara två poäng bakom Liverpool, vilket skulle innebära att man genom en bortaseger på Anfield imorgon kravlar sig förbi "The Reds" i tabellen. Formen hos "The Gunners" ser mycket lovande ut, faktum är att Mikel Artetas mannar inte förlorat en match sedan den miserabla inledningen. Man har bland annat lyckats slå ärkerivalen Tottenham Hotspurs på vägen. Liverpool har å andra sidan misslyckats med att vinna sina två senaste ligamatcher, så även om Liverpools trupp kanske innehåller mer kvalitet, så ser formkurvan bättre ut för Arsenal. Det betyder att den här drabbningen mycket väl kan bli en mycket jämn och spännande tillställning.

Historiskt sett har Liverpools ligamatcher mot londonklubben oftast slutat i fördel för Liverpool, i alla fall under de senaste fem åren. Faktum är att Arsenal endast lyckats besegra Liverpool en gång under den här tidsperioden. Den senaste tillställningen mot huvudstadsklubben slutade i en klar 3-0 vinst för Liverpool borta på Emirates Stadium under våren 2021, där Mohamed Salah nätade och Diogo Jota hoppade in och bjöd på två mål. Även den matchen inträffade, slumpmässigt nog, precis efter ett landslagsuppehåll. Senaste matchen mot Arsenal på Anfield i ligaspelet utspelades under inledningen av förra säsongen, där Liverpool efter att ha släppt in ett tidigt baklängesmål av fransmannen Alexandre Lacazette, kunde säkra vinsten genom mål av Sadio Mane, Andrew Robertson och Diogo Jota. Bara några dagar efter det fick motståndarna revansch i ligacupen efter en straffvinst, vilket innebär att det faktiskt var londonklubben som vann senast det spelades match på anrika Anfield. Om det ger någon psykologisk fördel eller inte återstår att se.

Under landslagsuppehållet har det varit några frågetecken i Liverpoollägret. Några fåtal spelare skickades antingen tillbaka till västra England under landslagssamlingarna eller har omgärdats av skaderykten. Nu har däremot Liverpool bekräftat att skotten Andrew Robertson och kaptenen Jordan Henderson är ganska nära matchtruppen, även om Jurgen Klopp uttryckte vid lunchtid att ingen av dem har tränat med laget ännu. Det fanns funderingar över Sadio Manes eventuella medverkan i den här matchen, men enligt Liverpools hemsida bör han kunna spela och detsamma gäller Fabinho. Skadelistan är däremot inte kort, spelare som Roberto Firmino, Joe Gomez, Curtis Jones, Naby Keita och James Milner kommer alla missa helgens drabbning. Motståndarna ser ut att bli utan Granit Xhaka och Sead Kolasinac i morgondagens match.

Vad? Liverpool - Arsenal i den tolfte omgången av Premier League

Var? Anfield

När? Lördag, 18:30

Kanal? Viasat Sport Premium/Viasat Sport Ultra HD/Viaplay

Källor: liverpoolfc.com , arsenal.com och tvmatchen.nu

Edvin Karlssonedvin.karlsson@liverpoolsweden.se2021-11-19 19:42:00
Author

Fler artiklar om Liverpool