Inför: Liverpool – Arsenal

Inför: Liverpool – Arsenal

Det har blivit dags för semifinal i ligacupen. En cup som Liverpool inte har vunnit på tio år.

Liverpools första semifinalmöte med Arsenal i ligacupen skulle egentligen ha spelats förra veckan men blev inställt och framflyttat med en vecka på grund av coronaviruset, precis som var och varannan match senaste tiden. Det visade sig dock att flera av Liverpools positiva test inte stämde, vilket var tråkigt eftersom det hade varit betydligt bättre att få första mötet undanstökat då man ändå bara mötte ett svagt Shrewsbury i FA-cupen under helgen mellan de tänkta semifinalerna. Nu blir spelschemat istället än mer tight då man sedan tidigare har en ligamatch mot Leeds uppskjuten.

Jag tänker inte spekulera särskilt mycket i vilket lag Liverpool eller motståndarna Arsenal kommer att ställa upp med nu. Vi kan i alla fall konstatera att Salah, Mané och Keita har åkt iväg till de afrikanska mästerskapen och att det första mötet som skulle ha spelats i London istället nu spelas på Anfield, med returmötet nästa vecka.
 
Arsenal som har gjort det bra de senaste månaderna är det sista hindret mot en final i ligacupen. Även om skador och sjukdomar avlöser varandra dessa tider så ser jag absolut ingen anledning till att Klopp inte mönstrar det bästa möjliga laget nu och ger oss chansen att ta oss till Wembley och spela om ligacupbucklan.
 
Liverpools facit i de inhemska cuperna de senaste åren har nämligen inte varit godkänt. Man kan prata om prioriteringar och för mycket matcher hit och dit, men ger man sig själva inte chansen i cuperna är risken ofta stor att säsongen slutar titellös. Även om den inte har den största statusen så är en ligacupbuckla trots allt en titel och när lag och säsonger ska summeras räknar man ofta antal bucklor.
 
Det är exakt tio år sedan Liverpool senast vann en inhemsk cuptitel. Då vann man ligacupen mot Cardiff på Wembley och trots att den pokalen erövrades under en tid då laget inte stod på toppen så var det ändå en pokal som bröt en sex år lång titeltorka och som även var den senaste titeln innan Klopp tog laget tillbaka till toppen. Ligacupsegern 2012 var också Luis Suarez enda titel i Liverpool. Det var Dirk Kuyts enda titel på engelsk mark. Det var även den sista titeln Jamie Carragher och Steven Gerrard vann tillsammans. Sedan dess har Liverpools facit i ligacupen sett ut så här:
 
2012-13: Åttondelsfinal. Förlust med 1-3 mot Swansea.
2013-14: Förlust i tredje rundan mot Man United med 0-1.
2014-15: Semifinalförlust med totalt 0-2 i dubbelmöte med Chelsea.
2015-16: Finalförlust mot Man City efter straffsparksläggning.
2016-17: Semifinalförlust med totalt 0-2 i dubbelmöte med Southampton.
2017-18: Förlust i tredje rundan mot Leicester med 0-2
2018-19: Förlust i tredje rudan mot Chelsea med 1-2.
2019-20: Kvartsfinalförlust mot Aston Villa med 0-5. (Juniorlaget spelade matchen)
2020-21: Åttondelsfinal. Förlust på straffar mot Arsenal.
 
Några gånger har det alltså varit nära. Allra närmast 2016 då Klopp nästan direkt fick leda Liverpool i en final. Överlag har vi dock slarvat bort flera tillfällen och lägger man till alla uttåg i FA-cupen så ser statistiken ännu sämre ut. Nu är det hög tid att slåss och kämpa för det vi kan vinna. Vi vet inte hur ligan, Champions League eller FA-cupen kommer att utveckla sig, men vi vet att vi är ett dubbelmöte från en final på Wembley och den chansen hoppas jag att vi inte slarvar bort i onödan.
 
 
Vad? Liverpool – Arsenal, första semifinalen i ett dubbelmöte i ligacupen.
Var? Anfield
När? Torsdag 20:45
Kanal? V Sport Premium, Viaplay

Källa: lfchistory.net
 

William Hiekkanenwilliam.hiekkanen@liverpoolsweden.seTwitter: @Wuvuzela2022-01-12 09:00:00
Author

Fler artiklar om Liverpool