Inför: Liverpool - Burnley

Ett naivt och överoptimistiskt Brighton spelade Liverpool i händerna och det blev i slutänden en tämligen enkel resa mot 3 poäng. Som jämförelse kan Burnley vara som att försöka öppna en konservburk med boxhandslar och en tandborste, och allt annat än naiva och överoptimistiska. Sean Dyches är i storform sedan januari och har sjätteplatsen i sikte, så kanske får vi trots allt se en rätt öppen fotbollsmatch.

BURNLEY FC

Våren 2016 vann Burnley Championship och återvände till Premier League bara en säsong efter att de hade ramlat ur. Återkomsten gick inte lysande, men deras 40 poäng var tillräckligt för att klara kontraktet och det med 6 poängs marginal. De vann bara en bortamatch på hela säsongen och det var den sista mot Crystal Palace.

Sean Dyche och hans lag tog ett stort kliv 2017-18 då Burnley fixade en finfin sjundeplacering och 54 poäng. Med 9 poäng upp till Arsenal och ytterligare 7 poäng till Chelsea samt bara en vinst på tolv matcher mot lagen ovanför visste dock The Clarets sin plats. Deras bortafacit såg ett remarkabelt uppsving med sju vinster och sju oavgjorda, något som innebar att de faktiskt plockade fler poäng borta än hemma den säsongen. Deras placering var än mer imponerande med tanke på att de endast gjorde 36 mål.

Burnley såg i fjol en återgång till 2016-17 och de slutade på plats femton med 40 poäng. Efter att under sin andra säsong efter uppflyttningen ha haft fortsatt problem med målskyttet, men täppt till defensiven, ökade de så smått målproduktionen, men försämrade kraftigt försvarsspelet och gick från 39 till 68 insläppta!

Säsongen 2019-20

Tre vinster, tre oavgjorda och två förluster mot Arsenal och Liverpool gav Burnley en bra start och ett poängsnitt i linje med den fina säsongen 2016-17.

Omgång 9-22 var det antingen eller som gällde för Burnley. De vann övertygande med 3-0 mot West Ham och Watford, men föll stort mot Chelsea (2-4), Sheffield United (0-3), Manchester City (1-4) och Tottenham (0-5), för att nämna några resultat. Totalt blev det fyra vinster och tio förluster från mitten av oktober fram till mitten av januari. Laget föll från plats fem till femton.

Därefter har synts en markant förbättring och Burnley är lite av ligans formlag med sju vinster och fyra oavgjorda på de tolv senaste matcherna. Enda förlusten under den perioden kom borta mot Manchester City den 22 juni då det slutade 5-0 till hemmalaget. I de övriga elva matcherna under den här perioden har de släppt in sammanlagt 4 mål.

Burnley har hittat tillbaka till defensiven igen, men har fortsatt svårt med målskyttet och i de sju senaste matcherna har de bara gjort 5 mål. Deras poängskörd senaste tiden är alltså grundad i 1-0-segrar samt oavgjorda matcher som slutat 0-0 eller 1-1.

West Ham hade chanserna, Nick Pope stod för räddningarna och Jay Rodriguez för målet när Burnley på onsdagskvällen vann med 1-0. Det innebar att Burnley vann två raka bortamatcher i Premier League utan att släppa in ett mål för första gången sedan maj 2015. De har nu tagit 13 av 18 bortapoäng på sistone att jämföra med att de plockade 13 poäng på de föregående 16 bortamatcherna.

Chris Wood (11), Rodriquez (7) och Ahsley Barnes (6) är lagets klart främsta målskyttar. Flest assist har Ashley Westwood (6) och Dwight McNeil (6).

Tack vare formen sedan mitten av januari har Burnley spelat ihop 49 poäng, vilket lämnar dem endast 3 poäng bakom Wolverhampton på sjätteplatsen. Ett Wolves de möter i omgång 36. Konkurrensen bakom topp 5 med lag som Arsenal, Tottenham och Sheffield United är dock stenhård och Burnley behöver ha så väl egna som andra resultat med sig för att sluta så högt som sexa.

Premier League på Anfield: 4 vinster, 1 oavgjord och 0 förluster

Liverpools facit mot Burnley i Premier League var fläckfritt med fyra segrar av fyra möjliga och 11-0 i målskillnad före debaclet hösten 2016. I returen på Anfield ett halvår senare vann Liverpool med besvär efter att ha hamnat i underläge redan efter sju minuter. Gini Wijnaldum fick in den viktiga kvitteringen på stopptid i första halvlek och Emre Can kunde avgöra med timmen spelad.

I mitten av september 2017 avlossade Liverpool hela 35 avslut mot Burnleys mål. Tolv av dem blockerades och nio gick innanför ramen. Tyvärr landade bara ett av dem i nät och det var lika bra eller dåligt som för Burnley som nätade med ett av sina fyra avslut på mål. Trots att Mohamed Salah kvitterade mindre än tre minuter efter att Scott Arfield gjort 0-1 och det återstod en timme av matchen lyckades Liverpool inte hålla uppe tempo och rörelse tillfälligt för att på allvar pressa Burnley och 1-1 utgjorde den första av flera frustrerande hemmakryss.

En av förrförra säsongens absolut skönaste segrar togs på Turf Moor på nyårsdagen. Sadio Manés ledningsmål efter en timme såg ut att bli segermålet när Johann Gudmundsson knoppade in kvitteringen med tre minuter kvar av ordinarie matchtid. Slarv på slutet såg ut att sabba segern för Liverpool när den ovane matchvinnaren Ragnar Klavan på drygt tre minuters stopptid förlängde en nick av Dejan Lovren efter en frispark av Alex Oxlade-Chamberlain. Snabb revansch för Klavan som tillsammans med Joe Gomez inte varit helt lyckade på kvitteringen.

I december 2018 valde Jürgen Klopp med tre matcher på nio dagar att starta utan vare sig Roberto Firmino, Mohamed Salah eller Sadio Mané, vilket var första gången det skedde sedan maj 2017. Burnley tog ledningen i minut 54 med ett mål som förmodligen inte hade gillts med VAR eftersom det såg ut att vara både angrepp på målvakten och offside. James Milner kvitterade i minut 62 och sedan ersatte Klopp Alberto Moreno och Divock Origi med Firmino och Salah. Inom två minuter hade Firmino givit Liverpool ledningen och bortalaget låg nära 3-1 när vi gick in på stopptid. Då fick Burnley en hörna, något som alltid framkallar kalla kårar. Det var också mycket nära mål, men Alisson var alert och hann upp med en hand vid sitt vänstra kryss och höll ute bollen samtidigt som han startade en kontring i nästa moment. Fint kombinationsspel mellan Salah och Shaqiri gjorde att den sistnämnde kunde sätta 3-1 och punktera matchen.

Första halvtimmen på Turf Moor i höstens möte innehöll 2-1 i stora chanser till Liverpool innan bortalaget med två täta mål i minut 33 och 37 Trent Alexander-Arnold lobbade Pope och Sadio Mané avslutade en kontring framspelad av Roberto Firmino. I andra halvlek befann sig Burnley i en situation de verkligen inte gillar, nämligen att öppna sig och tvingas gå till anfall. Det gav Liverpool fina kontringsytor och det var närmare 3-0 än 2-1. Matchen stängs definitivt tio minuter från slutet när Mohamed Salah osjälviskt släpper bollen till Firmino som avslutar från nära håll.

Före 2009 hade lagen inte mötts i ligasammanhang sedan i mars 1976 när två mål av David Fairclough gav Liverpool segern.
Mellan 1976 och 2009 hittar vi nio cupmatcher och bland dem återfinns den ökända matchen i januari 2005 när Burnley slog ut Liverpool ur FA-cupen efter ett självmål av Djimi Traoré och en inte mycket bättre insats av någon annan i rött.

Skadeläget

Dyche tvingas återigen klara sig utan mittfältaren Jack Cork, anfallaren Ashley Barnes, försvararen tillika lagkaptenen Ben Mee och högerbacken Matt Lowton.

Anfallaren Chris Wood är kvitt sin skada och redo för spel.

LIVERPOOL FC

Efter förra säsongen har de flesta lag lärt sig hur de inte ska uppträda mot Liverpool för att spela på Merseysidelagets styrkor. Kladda med boll i uppspelen eller drälla med passningar när laget flyttat upp var misstag av motståndarna som skördade stora framgångar för Liverpool i fjol, men den här säsongen har Jürgen Klopps lag fått gneta och nöta i klart större utsträckning, något som lett till många stängda ytterst händelsefattiga förstahalvlekar samt sena avgöranden och uddamålssegrar.

Graham Potter och hans Brighton struntade blankt i detta och så gick det som de gick. 0-2 i baken innan klockan nått 10 minuter. Det ska sägas att lag på Premier League-nivå egentligen inte ska kunna släppa in två så snabba mål, men det är ändå värt att ta med sig att Liverpool inte haft en sådan rivstart sedan i maj 2011 mot Fulham. Nä, bekväma resor är inte riktigt vår grej.

Brightons optimistiska och djärva spel betalade sig dock och en reducering kom just före halvtidsvilan. Det psykologiskt viktiga målet som efter paus skulle kunna skickat fram dem ytterligare medan Liverpool mest nöjde sig med att slå vakt om ledning, en taktik som kan vara förrädisk. Får Brighton in en kvittering i det läget är de på framfart medan Liverpool behöver slå om från defensiv och resa sig från hälarna, något som gör att det lätt kan rinna in ett mål till av bara farten. I den här matchen var dock klasskillnaden i grunden för stor och Mohamed Salah punkterade till slut det hela en kvart från slutet.

Tyvärr skadade sig Jordan Henderson allvarligt och bli borta resten av säsongen. Det blir dock inte fråga om operation och lagkaptenen förväntas vara tillbaka i tid till kommande säsong.

Hendersons frånvaro har varit lika tydlig som hans närvaro och det gäller nog att Naby Keïta konserverar formen från den här insatsen om Liverpool ska slå poängrekord. Vare sig Keïta eller Alex Oxlade-Chamberlain har haft större lycka den här säsongen att följa upp en bra insats med flera, något som förstås kan förklaras med att det är svårt att bygga kontinuitet i prestation med sporadisk speltid.

Källor: BBC Sports, liverpool.no, en.wikipedia.org, whoscored.com

Mattias Hernermattias.herner@liverpoolsweden.se@liverpoolsweden2020-07-10 16:58:59