Anfield, 2021-09-18 16:00

Liverpool - Crystal Palace

Inför: Liverpool - Crystal Palace

Crystal Palace kommer till Anfield och ska försöka spräcka Liverpools förlustnolla.

Patrick Vieira fick senast fira in sin första Premier League-seger som manager. Passande nog mot Tottenham, ett lag som den gamle Arsenal-mittfältaren troligtvis njuter lite extra av att besegra. Och rättvist var det. Man var spelmässigt överlägsna i den första halvleken och borde kanske gått till halvtidsvilan med en ledning. Man nekade även Spurs ett enda avslut under hela den första halvleken. En bedrift av Palace eller bara bedrövligt av Tottenham? Kanske rentav en kombination. När sedan Japhet Tanganga visades ut drygt tio minuter in i den andra halvleken, kändes det oundvikligt att The Eagles skulle stå som slutsegrare på Selhurst Park. Det dröjde dock till den 76:e minuten innan man spräckte målnollan på Hugo Lloris. Den fortsatt imponerande Conor Gallagher prickade en vilt fladdrande hand på Ben Davies, assisterande domare viftade med flaggan och Jon Moss pekade på straffpunkten. Wilfried Zaha var iskall och rullade in 1–0 till hemmapublikens förtjusning. Sedan var det dags för det rödblårandiga Londonlagets nya anfallare Odsonne Edouard att presentera sig för den engelska publiken. Fransmannen som senast kommer från skotska Celtic, byttes in i den 83:e matchminuten i stället för den forne Liverpool-anfallaren Christian Benteke, och när matchuret nått full tid hade nyförvärvet noterats för två mål och drömdebuten var ett faktum. Tillsammans med en Gallagher i toppform bakom sig kan Edouard skapa problem för van Dijk och kompani.

Den fina formen Liverpool har visat upp i inledningen på säsongen håller fortsatt i sig. Man besegrade relativt enkelt Leeds på Elland Road förra helgen, och när Milan kom på besök i onsdags när Champions League-säsongen inleddes, bjöd man på en av de bättre insatserna på länge. Eller ja, förutom de sista minuterna i den första halvleken. Efter att varit totalt dominanta i fram till matchminut 42, där den första kvarten var något utöver det vanliga, så gick man ändå in till halvtidsvila i underläge 1–2 efter två sena mål av italienarna. Fruktansvärt orättvist, men ett tydligt tecken på att det gäller att bevara fokus under hela matchen. Tack vare en tidig kvittering i den andra halvleken av den egyptiska kungen, samt ett segermål av Jordan Henderson i Steven Gerrard-klass, så slapp man sitta och grubbla över tappade poäng vilket hade varit ett stort misslyckande med facit i hand.

Klopp valde att vila spelare som Virgil van Dijk, Sadio Mané och Thiago. Divock Origi fanns till mångas förvåning med i startelvan i stället för Mané, och tillskillnad från många andra insatser av belgaren så var Champions League-hjälten från 18/19 godkänd. Assisterade Mohamed Salahs kvitteringsmål på ett fint sätt innan han linkade av efter en timmas spel, något som förhoppningsvis inte är för allvarligt då vi i så fall står utan något alternativ till anfallarna. Utöver Origi så startade även Joe Gomez och Naby Keita, och båda bjöd på stabila insatser.

I och med örnarnas övertygande seger mot de vita London-rivalerna så förväntar jag mig att självförtroendet är på topp och man kan ge Liverpool en match imorgon. Klopp lär ändra om en del i startelvan då jag förväntar mig att spelare som van Dijk och Mané återigen startar. Eventuellt att man väljer att vila spelare som Joel Matip, som man vet är skadebenägen, i och med det oerhört intensiva spelschemat Liverpool har framöver. Trots ett taggat Crystal Palace så borde klasskillnaden avgöra till Liverpools fördel, och framför ögonen på ett fullsatt Anfield räknar jag med tre pinnar.