Anfield, 2021-02-20 18:30

Liverpool - Everton

Inför: Liverpool - Everton

Inför: Liverpool - Everton

Det är två lag med oklar form som ställs mot varandra på Anfield i det 238:e Merseysidederbyt.

Mötet Liverpool - Everton har, med ett par få undantag, varit några riktiga sömnpiller de senaste åren. Mycket 0-0 och 1-0, och alltid i de rödas favör. Djurgårdens derbyspöke (som hemsökte blåränderna i nästan sju år tills man äntligen lyckades besegra AIK i svenska cupen 2018) bleknar i jämförelse med Evertons dito, The Toffees har nämligen inte vunnit mot Liverpool sedan den 17 oktober 2010. Och värre (bättre) blir det om vi enbart kollar på matcher som spelats på Anfield, då är det över tjugo år sedan (den 27 september 1999) som Everton drog det längsta strået. Men om vi återgår till det målsnåla och tillknäppta spåret var det en helt annan matchbild som utspelade sig i lagens senaste möte i höstas. Då bjöds TV-tittarna på en frejdig match där ett Carletto Ancelotti-lett Toffees för första gången på ett bra tag lyckades stå upp bra mot Jürgen Klopps röda maskin. Matchen slutade i delad poäng, 2-2, och är mest ihågkommen för Jordan Pickfords bensax som slet av korsbandet på Virgil van Dijk och Jordan Hendersons sena avgörande som kontroversiellt togs tillbaka av VAR-rummet. 


Liverpool har inte varit detsamma sedan Virgil van Dijk utgick skadad från det senaste derbyt. 

Oklar form var det också ja. Jo, det är två lag med färgglada resultatrader i ryggen som ställs mot varandra i morgon kväll. Everton har gjort en mycket bra säsong och har efter 23 matcher bara tre poäng upp till Liverpool på sjätteplatsen med en match mindre spelad. Men formen på sistone har pekat snett nedåt. De blå har bara fyra poäng på sina senaste fem ligamatcher och kommer senast från en 1-3-förlust mot för tillfället överlägsna Manchester City. Man har hattat runt mellan Jordan Pickford och svenske Robin Olsen på målvaktsposten utan att riktigt hitta rätt ännu och har fått klara sig utan sin interna skyttekung Dominic Calvert-Lewin som efter en kortare skadefrånvaro verkar kunna vara tillbaka imorgon. 

I Liverpoollägret var det med en krisande känsla som man i tisdags åkte till Budapest för det första åttondelsfinalmötet med RB Leipzig. Reds kom senast från ett riktigt bottennapp innehållandes ännu en Rembrandt från Alisson Becker men lyckades studsa tillbaka med en övertygande 2-0-vinst mot östtyskarna. Mo Salah hade lovat supportrarna bättring och visade vägen med en riktigt bra insats, Alisson Becker var sitt gamla jag igen och tjugoårige Ozan Kabak utsågs till matchens lirare bara dagar efter att ha varit högst involverad i den snöpliga Leicester-förlusten. 

På skadefronten inget nytt. Liverpoolsupportrarna hade hoppats på en Fabinho-comeback så att vikarien-för-vikarien Jordan Henderson skulle kunna flyttas upp till mittfältet igen men så blir inte fallet. Brassen tränade inte tidigare idag och är inte aktuell för spel ännu. Positivt dock är att Alisson Becker, vars status det florerat en del frågetecken kring, är spelklar tills imorgon. I Everton-lägret kommer Calvert-Lewin mycket riktigt att kunna vara tillbaka i spel, liksom deras brasilianske mittfältare Allan. 

Vad? Liverpool - Everton i Premier Leagues 25:e omgång 

Var? Anfield, Liverpool 

När? 18.30, på lördag 

Kanal? Viasat Sport Premium/Viaplay 



Källor: lfchistory.net, Forza, liverpoolfc.com

Erik Segerströmerik.segerstrom@liverpoolsweden.se@erik_segerstrom2021-02-19 18:43:00
Author

Fler artiklar om Liverpool