Inför: Liverpool - Everton

Inför: Liverpool - Everton

Det 240:e derbyt mellan Liverpool och Everton står för dörren.

Det är återigen dags för derby på Merseyside. Även om det länge har varit stora klyftor mellan rött och blått så är det nu nästan värre än någonsin. Liverpool dominerar i både Europa och i den inhemska ligan medan Everton slåss för överlevnad. Riktigt så här dåligt brukar det ju ändå inte gå, inte ens för ständigt underpresterande Everton. Nu är dock situationen som den är och även om man knep en viktig poäng i slutminuterna mot Leicester i veckan så kommer man vara tvungna att plocka många fler poäng under de återstående matcherna.
 
Everton som just nu parkerar på 17:e plats kan faktiskt ligga på nedflyttningsplats när helgen är över eftersom Burnley har börjat känna vittring. Spelschemat är heller inte det lättaste och Liverpool på Anfield är knappast vad man önskar sig just nu. Dock kan man alltid dra till med att ett derby alltid är ett derby, att det är en match som lever sitt eget liv och så vidare. Man vann ju faktiskt borta mot Liverpool i fjol för första gången sedan 1999. Matchen spelades ju dock inför tomma läktare och mot ett trasigt Liverpool, men man lyckades ändå besegrade spöket.
 
Senaste derbyt på hemmaplan i december vill de blåa dock helst glömma. Rafa Benítez sånger ljöd högt från bortaklacken och spanjoren sparkades kort därefter. Rafa hade såklart fansen emot sig från första början, och även fast han kunde skylla på skador på nyckelspelare så satte man dövörat till och menade att Rafa var problemet. När Frank Lampard tog över var det plötsligt helt okej igen att skylla förlusterna på andra saker än tränaren. Men med facit i hand har Everton i princip gått lika tungt sedan tränarbytet. 

Inför söndagens derby har Lampard försökt dra ner på förväntningarna och säger att en poäng är vad Everton realistiskt kan uppnå. Man saknar tunga namn som Dominic Calvert-Lewin, Andre Gomes and Donny van de Beek och utöver dessa finns även ett par långtidsskadade spelare på frånvarolistan. Som så många gånger om de senaste åren är Richarlison den spelare som motståndarlagen måste ha koll på. Den frispråkige brassen har mellan varven svingat rejält mot Liverpool vilket har gjort honom till en inte särskilt populär figur på Anfield.
 
Liverpool går in i derbyt med ett helt annat självförtroende än Everton. Man kommer faktiskt från en av de spelmässigt bästa veckorna som man någonsin visat upp. Inom loppet av en vecka avancerade Liverpool till Champions League semifinal, slog ut City i FA-cup och pulvriserade United i ligan. Jag minns en vecka i mitten av mars 2009 när Liverpool gjorde fyra mål mot både Real Madrid och Man United, men det vi upplever just nu är nog spelmässigt på en nivå vi sällan skådat. Den enda spelaren som med högsta sannolikhet missar söndagens matchen är Roberto Firmino, som inte är jättelångt ifrån att bli kvitt en lättare skada, men som nog ändå inte kommer att involveras nu när truppbredden är så stor. 

Med tanke på situationen hos grannen har det hos oss Liverpoolsupportrar stundtals debatterats kring huruvida vi vill ha kvar Everton i högstaligan eller inte. Jürgen Klopp och många med honom vill inte att The Toffees ska åka ur eftersom det betyder att man inte får spela några derbyn mer. Själv har jag inga problem med att de tre sämsta lagen i tabellen åker ur och skulle gärna se vad konsekvenserna för den rätt misskötta klubben skulle bli vid en degradering. 

Det är inte mycket som talar för annat än en hemmaseger denna gång, men som sagt, ett derby är alltid ett derby, det är en match med eget liv och så vidare. Om det är någon match Everton verkligen inte vill förlora så är det denna, speciellt eftersom utfallet då får dubbla konsekvenser, då man själva blir ännu mer inblandade i botten samtidigt som man hjälper Liverpool i titelstriden. Vänder man på steken så finns det heller inget annat än tre poäng för Liverpool ifall vi ska hänga med i tabelltoppen. Oavsett hur matchen slutar så kommer något av lagen att vara rejält besvikna på söndag kväll.

Vad? Liverpool – Everton, i Premier League 
 
Var? Anfield
 
När? 17:30, på söndag 
 
Kanal? V Sport Premium, Viaplay 

William Hiekkanenwilliam.hiekkanen@liverpoolsweden.seTwitter: @Wuvuzela2022-04-23 14:45:00
Author

Fler artiklar om Liverpool