Inför: Liverpool - Everton

Inför: Liverpool - Everton

Jakten på den första vinsten i Premier League sammanhang under 2023 är fortfarande igång. Näst på tur står stadsrivalerna Everton och förhoppningsvis kan den bittra trenden efter nyår äntligen brytas.

Jag minns när jag i augusti månad förra året skrev inför-rapporten när Liverpool skulle ta sig an Bournemouth i Premier Leagues fjärde omgång. Vid den tidpunkten såg Liverpool ut som en skugga av sitt sanna jag och behovet av säsongens första trepoängare var där och då obeskrivligt stort. Vinstkolumnen var fortsatt orörd, spelet hackade och frågetecknena blev allt synligare och tydligare kring spelartruppen. Jag trodde där och då att det knappast kunde bli sämre, att botten på sätt och vis var nådd. Men Liverpool verkar ha fastnat i bottnens gyttja. För nu, knappa halvåret senare, känner jag precis likadant som jag gjorde den där dagen i augusti. Det kan inte bli värre.

Kanske är jag något färgad av den senaste resultatraden, men Liverpool befinner sig i en kris som fotbollsklubb. Det går knappast att förneka längre. Det ser trögt och idéfattigt ut. Nyckelspelarna är helt under isen och Jurgen Klopp ser uppgiven ut längs sidlinjen. Du kan egentligen välja ut valfri match i Premier League sedan årsskiftet och samma adjektiv kommer användas för att beskriva de senaste debaclen. Energifattigt, slappt och förutsägbart. 3-0-förlusten senast är i mångt och mycket symboliskt. Man har en hel träningsvecka på sig att förbereda sig, identifiera vad som gått fel och sedan adressera och förändra det. Man tar sig an ett lag på undre halvan och en handfull missade chanser och sena julklappar defensivt senare så har man åkt på 3-0 i baken och får resa hem med svansen mellan benen. Deppigt.

Nåväl, slutpladdrat om Liverpool, låt oss rikta fokus mot nästkommande motståndare Everton. Laget ligger i skrivande stund på nedflyttningsplats, men trots detta är ändå känslan att det blåser positiva vindar runt klubben. Anledningen till detta kan stavas Sean Dyche, ett tränarbyte som fick effekt direkt. Vi vet om att den före detta Burnley-tränaren är skicklig, men att besegra ligaledarna Arsenal på Goodison Park var en rejäl överraskning och ett otroligt lyckobesked för grannarna. Faktum är att det var klubbens första vinst sedan oktober månad, så visst kan man prata om en "new manager bounce". 

Det känns på så vis att vi har en ganska så oviss drabbning framför oss. Kollar man på tabellplacering, tidigare möten klubbarna emellan (primärt sedan Jurgen Klopps intåg) och den generella kvaliteten på spelartrupperna, får Liverpool tillskrivas som favoriter. Men ekvationen är inte alltid så lätt. Everton kommer in med ett bättre självförtroende, en inställning av att inte ha någonting att förlora och en, möjligtvis, fortsatt sprudlande energi. Jag måste medge att jag har en otäck känsla inför drabbningen, hemmafördelen till trots. 

Vad gäller skadefronten är läget osäkert hos Liverpool. Fabinho är tillbaka efter sjukdom mot Wolverhampton Wanderers. Ibrahima Konate och Luis Diaz kommer tyvärr inte bli spelklara. Därtill följer en rad spelare vars status inför morgondagens match verkar osäker. Bland dessa är Roberto Firmino, Arthur, Thiago, Diogo Jota och Virgil Van Dijk. Vill man söka lite mer klarhet hänvisar jag er hit.

Hos motståndarna verkar anfallaren Dominic Calvert Lewin något osäker till spel, men bör ändå medverka i någon form. Ben Godfrey och James Garner verkar vara på väg tillbaka och detsamma gäller ytterbacken Nathan Patterson, även om den sistnämnde inte lär komma till spel inför derbyt. Andros Townsend är inte heller tillgänglig. Återigen, söker man mer klarhet hänvisar jag er hit.

Edvin Karlssonedvin.karlsson@liverpoolsweden.se2023-02-12 21:05:11
Author

Fler artiklar om Liverpool