Anfield, 2023-10-21 13:30

Liverpool - Everton
2 - 0

Inför: Liverpool - Everton

Inför: Liverpool - Everton

Säsongens andra landslagsuppehåll är över och Liverpool slängs direkt in i hetluften för en tidig lördagsmatch när det vankas Merseysidederby.

Efter några tuffa matcher innan uppehållet vankas nu ett på pappret lättare schema fram till nästa landslagssamling. Tre raka hemmamatcher följer och först ut är alltså derbyt mot Everton på lördag. Trots poängtappen i de två föregående matcherna är Liverpool endast tre poäng ifrån förstaplatsen. Everton har haft en jobbig säsongsstart men har tagit sina första trepoängare i två av de tre senaste ligamatcherna och därmed klättrat upp från nedflyttningsplatserna.

Även om Everton fortfarande ibland bjuder upp till kamp så är allt annat än seger ett misslyckande i dagsläget och så har det varit rätt länge nu eftersom stadens lillebror haft enorma problem i flera år. Om Sean Dyche är rätt väg att gå tränarmässigt är verkligen ingen självklarhet då resultaten inte imponerat. Samtidigt befinner sig klubben mitt i ett ägarbyte och bilden utifrån ger ett allt annat än lugnt intryck av klubbens verksamhet.

För Liverpools del innebar landslagssamlingen en tråkig nyhet då Andy Robertsons axel gick sönder. Den pålitliga ytterbacken väntas vara ur spel en längre tid och nu är det upp till Kostas Tsimikas att leverera kontinuerligt. Darwin Nunez kommer dock tillbaka med fullt självförtroende efter att ha varit kung på Centenario mot brassarna.

Under senaste hemmaderbyt i vintras var jag själv på plats och då var Darwin Nunez verkligen på gång och assisterade Mohamed Salah efter en lång kraftlöpning över halva planen. Då hoppades man att han skulle kunna bibehålla den höga nivån över tid men tyvärr började ju skador återigen spöka för honom under våren. Nu och under säsongsinledningen har uruguayanen däremot känts lika het som under Benficatiden och vi är nog många som hoppas på en ännu större ketchupeffekt framöver. Tillsammans med Salah och någon till borde ju Nunez få starta i helgen men eftersom både han och Luis Diaz knappt hunnit landa innan matchen kickar igång är det osäkert hur Klopp väljer att formera anfallet. Att Cody Gakpo missar matchen på grund av skada borde ju dock betyda att minst en av sydamerikanerna tar plats i startelvan.

Lokal tid sparkar matchen igång halv ett men trots detta lär det som vanligt bli en het drabbning. Utanför planen har supportrarna oftast gått samman och slagits för gemensamma ändamål för att höja levnadsstandarden i staden. På planen och när det kommer till det fotbollsmässiga så är vi däremot långt ifrån något friendly derby och för varje incident eller våldstackling som sker så tenderar tongångarna bli än mer hatiska.

Allt annat än Liverpoolseger på lördag vore konstigt, men då kommer vi ändå in på den gamla klyschan att ”ett derby är alltid ett derby”. Detta derby har dock inte Everton vunnit på Anfield inför publik sedan 90-talet och snart närmar vi oss 30 år utan att de blåa fått lyfta en pokal.

Hur hade du formerat laget och vilka spelare förväntar du dig mest av just nu? Kommentera nedan.

Vad? Liverpool – Everton, Premier League

Var? Anfield

När? Lördag 13:30

Kanal? V Sport Ultra HD/Viaplay

TV: Merseysidederby: Minnesvärda Liverpool-segrar
 

William Hiekkanenwilliam.hiekkanen@liverpoolsweden.seTwitter: @Wuvuzela2023-10-19 12:39:00
Author

Fler artiklar om Liverpool