Anfield, 2021-10-03 17:30

Liverpool - Manchester C

Inför: Liverpool - Manchester City

Inför: Liverpool - Manchester City

Lite nyheter inför stormötet på Anfield, en del redovisning av form och ett försök till att analysera en komplicerad motståndare.

Det är ett modernt klassikermöte som väntar på Anfield under morgondagen. Det går inte bortse från det faktum att det är dessa två lag som varit representanter för den engelska toppfotbollen under dom senaste åren. I skrivande stund så har Chelsea nyligen besegrat ett svagt Southampton och för tillfället också lagt beslag på förstaplatsen i tabellen. Thomas Tuchel har fått fart på ett stjärnspäckat Chelsea som mycket väl kan mäta sig med Liverpool och Manchester City både på pappret och i praktiken. Att topp två har blivit topp tre ändra dock inte särskilt mycket, morgondagens möte är en av säsongens mest prestigefyllda drabbningar.

Liverpool har en säsongsupptakt bakom sig som både laget och vi supportrar ska vara nöjda med. Senaste ligamatchen borta mot ett förvånansvärt stark Brentford var en missräkning, men det är det enda snedsteget som laget har tagit under dom första nio matcherna rent resultatmässigt. Här senast kommer Liverpool från en kross nere i Portugal mot Porto i en match där dom röda ganska enkelt och bekvämt kunde springa hem ett 1–5-resultat.

Manchester City fick en trevande start på säsongen när dom i premiären förlorade mot Tottenham i London, utöver det så har dom ljusblå blandat och gett. Dom har totalt kört över motståndare på det där typiska Manchester City-sättet, det vill säga att dom inte släpper till något bakåt och gör fem framåt. Dom har stått för kontrollerande insatser i uddamålssegrar på bortaplan mot både Leicester och Chelsea. Deras tafatta insats som innebar ett kryss mot Southampton för två veckor sedan ska också nämnas i denna kontext. Dom har till och med lyckats bjuda på kaosfotboll ute i Europa i en 6–3-match mot Leipzig häromveckan. Här senast kommer dom från en förlustmatch på Parc Des Princes mot Lionel Messis PSG där bortalaget förvisso spelade väldigt bra. Dom har blandat och gett, minst sagt.

När det kommer till att ge sig på ett försök att analysera morgondagens motstånd så är det både relativt enkelt och väldigt svårt. Det är inte så att Pep Guardiolas fotbollsideologi är hemligstämplad. Deras matchplan kommer att utgå från att diktera matchtempot och kontrollera bollinnehavet. Dom kommer att vilja trycka ut våra ytterbackar mot kanterna för att öppna upp innerkorridorer för deras innermittfältare (ytan mellan ytterback och mittback). Bollen som slås från kortsidan snett inåt bakåt har blivit en symbol för Citys spelsätt under Guardiola, men hur har det anfallsvapnet funkat i matcherna mot Liverpool? Det hotet tycker inte jag har uppsåt särskilt ofta i matcherna mot City då det vapnet nästan bygger på att dom får etablera bollinnehav i sista tredjedelen. I matcherna lagen emellan så är det ofta en böljande matchbild, speciellt på Anfield. Den matchbilden kommer Liverpool alltid dra nytta av i dessa typer av matcher. För att trigga fram det imorgon så är nyckeln att City inte får styra bollinnehavet, ett fungerande presspel och hög intensitet är ett måste imorgon.

Trent Alexander Arnold kommer inte till spel imorgon så vem som kliver in på högerbackspositionen återstår att se. Mest troligt är att James Milner fortsätter att vikariera ute till höger, men även Joe Gomez och Neco Williams (som nu är tillbaka från sin skada) är valmöjligheter. Utöver den unga scousern så kommer varken Thiago Alcantara eller långtidsskadade Harvey Elliott var uttagna i matchtruppen. I bortalaget kommer inte duon Ilkay Gundogan och Oleksandr Zinchenko komma till spel.

Vad? Liverpool - Manchester City i den sjunde omgången av Premier League

Plats? Anfield, Liverpool

När? 17.30 på söndag

Kanal? V Sport Premium och Viaplay

Källa: liverpoolfc.com
 

Ludvig Wadellludvig.wadell@liverpoolsweden.se@LudvigWadell2021-10-02 21:00:00
Author

Fler artiklar om Liverpool