Inför: Liverpool - Manchester United

Inför: Liverpool - Manchester United

En säsong när Liverpool trotsar trender och raserar rekord är det dags att göra något åt den usla statistiken mot Manchester United med bara en vinst på elva matcher. En nyckel till det är att hålla koll på de tre spelare i bortalaget som har stått för samtliga av deras femton senaste ligamål.

MANCHESTER UNITED FC

Januariövergångar

Lån UT
Ethan Hamilton, mittfältare, Bolton Wanderers, säsongslån
Alex Fojicek, målvakt, Stalybridge Celtic
Max Taylor, försvarare, Stalybridge Celtic

Säsongen 2019-20

Med Manchester City och Liverpool som stora favoriter till att slåss om guldet var frågan vilka som skulle sätta snabbast fart i jakten på plats tre och fyra. Manchester United satte tonen i premiären genom att besegra Chelsea med 4-0 hemma. Det var i alla fall vad man kunde tro.

När Solskjaers lag bara nådde 1-1 borta Wolverhampton och i den tredje rundan för första gången någonsin förlorade mot Crystal Palace hade strålglansen från premiären falnat rejält.

James nätade för tredje gången på fyra matcher när han gjord 1-0 borta mot Southampton, men precis som mot Wolves tilläts hemmalaget kvittera och Manchester United gick en tredje raka match utan vinst. Den negativa trenden bröts hemma mot Leicester, men bortsett från straffsparken i den åttonde minuten hade Solskjaer och fansen inte så mycket att glädja sig över i prestationen.

Det blev noll poäng borta mot West Ham och hemma mot Arsenal i början av oktober kvitterade Gunners efter en timme och matchen slutade 1-1. Den svaga bortastarten på säsongen fortsatte för Manchester United som närmast före landslagsuppehållet föll med 0-1 på St James Park och såg nedflyttningstippade Newcastle krypa upp bara 1 poäng bakom.

Adam Lallanas sena kvittering den 20 oktober innebar att Manchester United endast hade vunnit en av de åtta senaste ligamatcherna och snittat 1,1 poäng per match. Resultaten förbättrades med två 3-1-vinster mot Norwich och Brighton på var sin sida om 0-1 borta mot Bournemouth. Detta följdes av två målrika kryss i form av 3-3 borta mot Sheffield United och 2-2 hemma mot Aston Villa. Laget förblev obesegrade men det var inga resultat som smickrade United.

Manchester United hade trots en svag säsongsstart besegrat Chelsea och Leicester samt kryssat mot Arsenal och Liverpool. Samtliga matcher på Old Trafford och trenden av att slå de på parret bästa lagen hemma höll i sig när Tottenham föll med 1-2 i början av december.

Än mer imponerande var att United vann derbyt på Etihad med 2-1, ett resultat Liverpool tog emot med öppna armar. Poängsnittet var nu 2 poäng räknat sju ligaomgångar bakåt, men så var det det här med svagare motstånd. Hemma mot Everton blev det bara 1-1 och borta mot jumbon Watford föll Manchester United med matchens enda mål.

Årsskiftet såg ett trendbrott när laget förlorade borta mot det bästa motståndet Arsenal men vann mot Newcastle, Burnley och Norwich. Resultatförbättringen har lyft laget till en femteplats, men det är ändå 5 poäng upp till Chelsea. Det är svårt att tro att United ska kunna hota Leicester 11 poäng upp på tredjeplatsen och med överlägsen målskillnad, snarare behöver de se upp med lagen bakom som närmast heter Sheffield United (32), Wolverhampton (31) och Tottenham (30).

Efter vinsten mot Chelsea har Manchester United bara en trepoängare på sju ligaomgångar och har bara hållit nollan i en match. De ligger på tolfte plats i tabellen med 9 poäng och 9-8 i målskillnad.
När David De Gea slapp plocka ut någon boll ur nätet i 2-0-segern mot Burnley den 28 december var det första gången på femton ligamatcher laget hade hållit nollan. Det är också den enda gången på sexton bortamatcher sedan den 6 februari 2019 de har undvikit att släppa in något mål på bortaplan.
Marcus Rashford är bäst i den interna skytteligan med 14 mål följt av Anthony Martial (8) och Mason Greenwood 84).

Samtliga av Manchester Uniteds 15 senaste ligamål har gjorts av antingen Rashford (7), Martial (5) eller Greenwood (3).

I cuperna har Manchester United haft klart bättre lycka. Den 29 januari spelas returen i semifinalen i Carabao Cup och laget ska försöka vända 1-3 mot stadsrivalen City. I FA-cupen gick de efter omspel mot Wolverhampton i veckan vidare till fjärde rundan där de ställs mot Watford eller Tranmere (omspel 23 januari) borta.

I Europa League tog Manchester United utan att förta sig förstaplatsen i sin grupp som bestod av AZ Alkmaar, Partizan och Astana. Deras motståndare i sextondedelsfinalen blir Club Brügge och matcherna spelas den 20 och 27 februari.

Alla cupmatcher gör början på året hektisk för Ole-Gunnars gäng som på 32 dagar förutom fem ligamatcher mot Arsenal, Norwich City, Liverpool, Burnley och Wolverhampton spelar en tvådelad semfinal i Carabao Cup mot Manchester City och i FA-cupen redan betat av två matcher mot Wolves innan ytterligare en ska klämmas in.

Skadeläget

Marcus Rashford byttes in och klev av i omspelsmatchen mot Wolverhampton i veckan. Han har problem med en ryggskada, men kommer att testas sent med förhoppningen att han trots allt kan spela. Detsamma gäller vänsterbacken Luke Shaw som har hamstringproblem.

Paul Pogba, Scott McTominay, Marcos Rojo och Axel Tuanzebe är definitivt borträknade, men mittbacken Eric Bailly kan vara aktuell för spel efter att ha klarat sig igenom en match bakom stängda dörrar på tisdagen.

Tidigare möten (i Liverpools favör)

Totalt i ligan: 56 vinster, 49 oavgjorda, 67 förluster
Totalt Premier League: 14 vinster, 13 oavgjorda, 28 förluster

På Anfield: 40 vinster, 19 oavgjorda, 24 förluster
Premier League på Anfield: 9 vinster, 6 oavgjorda, 12 förluster

Säsongen 2013-14 vann Liverpool både hemma och borta mot Manchester United, vilket var första gången det skedde sedan 2008-09.

Efter 3-0-segern i mars 2014 har det dock varit skralt med Liverpoolvinster mot laget på andra sidan M62:an. Vi hittar faktiskt bara en, 3-1 hemma i december 2018.

På hemmaplan har Liverpool successivt lyft sig och efter 1-2 säsongen 2014-15 och 0-1 ett år senare blev det 0-0 på Anfield två säsonger i rad. Förra säsongen kom den första trepoängaren på 5 år och vi hoppas att trenden håller i sig för en ny seger på söndag.
 
Inte sedan 1979 har Manchester United förlorat tre raka matcher på Merseyside. De står nu på två raka nederlag mot Liverpool och Everton.

LIVERPOOL FC

En till synes förvånande siffra med tanke på förskjutningen i styrkeförhållande över tid är att Liverpool bara har vunnit ett av de elva senaste ligamötena med Manchester United. En närmare koll på resultatraden, senaste först – 1-1, 0-0, 3-1, 1-2, 0-0, 1-1, 0-0, 0-1, 1-3, 1-2, 0-3 – avslöjar dock en allt ljusare trend där det är oavgjort som dominerar. Sex av de åtta senaste mötena i Premier League har slutat 0-0 eller 1-1.
 
Roberto Firminos tio senaste mål har gjorts på bortaplan. Senas han nätade på Anfield var mot Porto i april 2019.
 
Mohamed Salah har vare sig nätat eller spelat fram till ett mål i sina fyra tidigare möten med Manchester United.
 
Liverpool har gjort minst 1 mål i samtliga tjugoen ligamatcher den här säsongen. Mål mot Manchester United och rekordet från 1933-34 är slaget.
 
Klopps lag står på 18 raka hemmavinster i Premier League. Rekordet är från 1972 och lyder på 21 raka.

Talar poängskillnaden även på planen?
 
Efter en lång period av matcher där Liverpool inte verkade kunna hålla nollan hur laget än presterade har nollorna radat upp sig på sistone. Inte sedan Richarlison reducerade på stopptid av den första halvleken i derbyt den 4 december, eller 585 minuter sedan, har Liverpool släppt in ett mål i ligan.
 
På skadefronten ljusnar det också med Fabinho och Joël Matip tillbaka i full träning och Dejan Lovren inte långtifrån comeback han heller. James Milner och Naby Keïta är inte allvarligt skadade men har ytterligare någon vecka kvar. Det är också positivt att det tunga matchande under december och början av januari inte har resulterat i flera nya eller långtidspåverkande skador.
 
Manchester United är det enda laget som har tagit poäng av Liverpool den här säsongen och i ett längre perspektiv på de senaste 30 matcherna sedan 0-0 på Goodison Park den 3 mars. Liverpools resultat mot ärkerivalen på Old Trafford är dock historisk svaga medan de på Anfield erbjuder en klar roligare läsning och även om Manchester Uniteds resultat har förbättrats sedan mötet för tre månader sedan har också Liverpool hittat en högre lägstanivå och större dynamik i att hantera olika typer av motståndare och matchbilder.
 
Det skiljer 27 poäng(!) mellan Liverpool och Manchester United i tabellen, vilket gör Liverpool till storfavorit och det bör också märkas i spelet på söndagskvällen, men United har klättrat i tabellen och blir sannolikt det laget som gör upp med Chelsea om den sista platsen till Champions League. Egentligen är det inte det mest avgörande eftersom Solskjaers lag hade kunnat harva på en tolfteplats och den här matchen hade ändå definierats av mycket mer än tabellplacering.
 
Det är inte alltför långsökt att likna det rådande läget vid hur det såg ut från millennieskiftet och många år framåt, fast då tvärtom, när Liverpool i det långa loppet över 38 matcher var hästlängder efter Manchester United, men i enstaka möten kunde rubba dem så väl hemma som borta och när säsongen sammanfattades var det laget som tagit flest poäng av mästarna.
 
Däri hittar vi den största faran med den här matchen för Jürgen Klopp och hans lag: en seger för Manchester United är mer betydelsefull än en förlust för Liverpool.
 
Källor: BBC Sports, transfermarkt.com, en.wikipedia.org

Mattias Hernermattias.herner@liverpoolsweden.se@liverpoolsweden2020-01-18 19:41:38
Author

Fler artiklar om Liverpool