2020-10-27 21:00

Liverpool - Midtjylland

Inför: Liverpool - Midtjylland

Inför: Liverpool - Midtjylland

Det är den skandinaviska motsvarigheten till Billy Beanes Oakland A’s som gästar Anfield när Liverpool tar emot danska FC Midtjylland imorgon kväll.

Billy Beane? Oakland A’s? Jag fyller i för er som legat under en sten och missat att se Bennett Millers (men kanske framför allt Aaron Sorkins och Brad Pitts) “Moneyball” från 2011. Filmen är baserad på Michael Lewis bok med samma namn och följer baseballaget Oakland Athletics och deras sportchef Billy Beane på deras resa från panka underdogs till ligarekord i antal segrar i följd (tjugo stycken). Beane (fenomenalt porträtterad av Pitt för övrigt) inser redan på försäsongen att han inte kommer ha råd att ersätta sina bästa spelare och väljer att anamma en dataanalytisk väg till framgång istället. Ett djärvt och nytänkande drag som många lag i flera olika idrotter försökt applicera på sin egen verksamhet sedan dess - Liverpool är ett av dem, Midtjylland ett annat. 

För det är ju genom dataanalys, ett utvecklat scoutingnätverk och specialisttränare (det var exempelvis här som Reds inkastguru Thomas Grønnemark inledde sin gärning) som den tjugoett år unga Herning-klubben har nått framgång. Första Superligaentiteln kom 2015, den andra 2018 och den senaste i somras när man säkrade guldet mot huvudstadsgiganten FC Köpenhamn i juli. En bedrift som toppades av avancemang till klubbens första Champions League-gruppspel någonsin efter att man slagit ut Slavia Prag med totalt 4-1 i den sista kvalomgången. 

Den här ligasäsongen har man inlett med fyra segrar, ett kryss och en förlust. Champions League-debuten slutade i och för sig med 0-4 i baken hemma mot ett starkt Atalanta men helgens 3-2-seger borta mot Bröndby visar ändå på en gryende form för de regerande danska mästarna. Liverpool borta är dock både ett, två och tio steg upp från Bröndby borta så Herning-gänget kommer att få svårt imorgon kväll, gryende form eller ej. 

I övrigt ska det bli intressant att se Midtjyllands två doldissvenskar i aktion. Ytterbacken Joel Andersson och den centrala fältaren Jens Lys-Cajuste startade båda mot Atalanta och bör väl rimligtvis båda vara med i diskussionerna kring en landslagsplats. En liten (läs stor) brasklapp för att undertecknad inte sett en minut av någon av dem, men hur många spelare har vi egentligen som lirar Champions League-fotboll i höst? 

Vad? Liverpool - Midtjylland i Champions League-gruppspelets andra omgång

Var? Anfield, Liverpool

När? 21.00, på tisdag

Kanal? Viasat Sport Premium/Viaplay 

Källor: The Guardian, wikipedia.org, Forza

Erik Segerströmerik.segerstrom@liverpoolsweden.se@erik_segerstrom2020-10-26 10:00:00
Author

Fler artiklar om Liverpool