Inför: Liverpool - Sheffield United

Inför: Liverpool - Sheffield United

Liverpool öppnar år 2020 med den tionde matchen på tjugoåtta dagar och nyckelordet är därför återhämtning inför mötet med säsongens positiva överraskning Sheffield United. Mot Wolverhampton såg laget tröttkört ut på slutet och förhoppningsvis kan den extra dagens vila ge tillräckligt med kraft för att besegra svårslagna Blades och öka på segerraden.

SHEFFIELD UNITED FC

Säsongen 2019-20

 
Blandade resultat av vinster, oavgjorda och förluster präglade starten för Sheffield Uniteds första säsong i Premier League sedan 2006-07. För ett lag som tippades att åka ur av i stort sett alla inför säsongen var det dock inte så illa.
 
En kvittering två minuter före full tid av förra säsongens skyttekung Billy Sharp säkrade en pinne i premiären borta mot Bournemouth. I hemmapremiären såg John Lundstrams mål just efter halvtid till att fansen fick fira ordentligt och att nedflyttningskandidaten fått en smakstart på säsongen.
 
Det blev förlust hemma mot Leicester, men en stark poäng bärgades borta mot Chelsea där ett självmål av Kurt Zouma i den 89:e minuten gav Blades extra hjälp. Southamptons gjorde 1-0 halvvägs in på den andra halvleken i omgången efteråt och eftersom Sheffield United inte svarade blev det förlust och tredje raka matchen utan seger.
 
Mot Chelsea hade Sheffield United nätat med båda avsluten innanför ramen. Borta mot Everton vann de med 2-0 trots bara 30 % i bollinnehav och endast ett avslut på mål. Förklaringen ligger i att de återigen fick hjälp från motståndarlaget med att få bollen i nät. Den här gången hette olycksgubben Yerry Mina som fem minuter före halvtid placerade bollen i fel bur. Lys Mousset dubblade ledningen i minut 79.
7 mål efter endast 15 avslut på mål och 8 poäng sett till prestationerna så långt smickrade Sheffield United och hemma mot Liverpool i slutet av september blev det förlust i en chansfattig match med 0-1.
 
Omgång 8-14 gick Sheffield United obesegrade i ligan, men de hade fortsatt svårt att gräva fram trepoängare borta och den 1 december spelade de oavgjort för sjätte gången av sju möjliga inför sina bortafans. Efter tre förluster på fyra hemmamatcher fick dock supportrarna mer att jubla över på Bramall Lane under oktober och november. Arsenal besegrades med 1-0 och mot Burnley nätade Sheffield tre gånger. Rena målkalaset efter att bara ha gjort 4 mål på de föregående sex ligamatcherna. I mötet med Manchester United tappade laget en 2-0-ledning till 2-3 men Oli McBurnie fixade en kvittering i den 90:e minuten.
 
Blades åkte något oväntat på däng hemma mot bortasvaga Newcastle den 5 december, men radade sedan upp vinster mot Norwich, Aston Villa och Brighton. De här matcherna hade alla fyra kunnat betecknats som sexpoängare inför säsongen, men det vore elakt mot Sheffield som hade lyft från plats nio till fem.
 
Ett Watford med nedflyttningsfrossa kom på besök på Boxing Day och ett formstarkt Sheffield United nådde bara 1-1 trots att Watford inte mäktade med fler än ett ytterligare avslut innanför ramen förutom målet.
 
Sheffield hade inte förlorat borta sedan januari i någon turnering, men tvingads kliva av Etihads gräsmatta den 29 december med 0 poäng. Laget hade bara bollen 27 % av tiden och registrerades inte för ett enda avslut på mål.
 
Med halva säsongen spelade ligger Sheffield United åtta i Premier League med häng på femteplatsen. Bästa målskyttar i ligan är Lys Mousset (5) och John Fleck (4).
 
Endast Crystal Palace (9,8) har färre avslut per match än Sheffield United (10,2). Liverpool har som jämförelse i snitt 15,7. Räknar vi avslut på mål och väger in hemma för Liverpool jämfört med borta för Sheffield är siffrorna inför torsdagskvällens möte 6,8 mot 2,6.
 
På lördag väntar AFC Fylde från division fem på hemmaplan i FA-cupen.
 
Skador och avstängningar

Mittfältaren John Lundstram missade matchen mot Manchester City till följd av en lättare fotledsskada. Han kommer att utvärderas närmare matchstart.
 
Andremålvakten Simon Coore missar sannolikt matchen på grund av ljumskproblem.

Tidigare möten

Totalt i ligan: 56 vinster, 27 oavgjorda och 36 förluster
Totalt Premier League: 3 vinster, 2 oavgjorda och 2 förluster

Hemma mot Sheffield United: 38 vinster, 12 oavgjorda och 9 förluster
Premier League hemma mot Sheffield United: 2 vinster, 1 oavgjord och 0 förluster
 
Sheffield United har förlorat elva och bara vunnit en av de tretton senaste matcherna borta mot Liverpool i liga och cup. Den sviten sträcker sig tillbaka till 1968. Den enda vinsten för de rödvitrandiga under den här perioden togs i april 1994 när Jostein Flo nätade båda målen.
 
Säsongerna 1976-77 till 1990-91 spelade lagen i olika divisioner. Liverpool har inte gjort dubbeln över Sheffield United sedan just 1990-91.
 
Sheffield United blir det tjugofjärde motståndarlaget Mohamed Salah ställs mot. Hittills har han nätat mot alla lag förutom Manchester United och Swansea.

LIVERPOOL FC


Det saknas en dag för att vara exakt 1 år sedan Liverpool senast förlorade i Premier League när bolluslingen stannade en dryg centimeter från att helt passera linjen borta mot Manchester City och hemmalaget sedan gick och vann matchen – och ligan.
 
Det finns i övrigt ingen större anledning att jämföra den första matchen 2020 med den 2019 mer än att Liverpool kan runda 1 år som obesegrade, men sett till hur Jürgen Klopps lag har presterat de första 4-5 veckorna de senaste åren vore extra spända nerver hos Liverpoolfansen den kommande månaden inte märkligt.
 
Jämmer i januari
 
3 januari till 4 februari 2019 vann Liverpool bara två av sex matcher. Förutom nederlaget i seriefinalen på Etihad blev det respass borta mot Wolverhampton i FA-cupen. I övrigt frustrerades laget i två 1-1-matcher mot Leicester och West Ham.
 
År 2018 var som helhet en inte lika stark säsong som de följande två, men ändå hittar vi återigen en tidig sorti i FA-cupen, den här gången hemma mot West Bromwich, samt en förlust mot Swansea och oavgjort mot Tottenham. Här ska dock inte januaridippen i ligan överdrivas och Liverpool är en felaktig Spursstraff på stopptid från fyra vinster på fem ligamatcher i början av året.
 
Början på 2017 var en ren bedrövelse. Liverpool gick in till 2017 som titelutmanare bakom Chelsea med bara två förluster på säsongen innan titeln flög sin kos efter tre oavgjorda och två förluster 2 januari till 4 februari. Parallellt med detta krävdes omspel mot Plymouth i FA-cupen bara för att i slutet av januari åkta ut hemma mot Wolverhampton.
 
Klopp ledde Liverpool genom sin första januarimånad år 2016 och redan här syntes den framtida trenden i form av en seger, två oavgjorda och tre förluster 2 januari till 6 februari. Och så var det det här med FA-cupen. Liverpool fixade inte seger borta mot League Two-laget Exeter City utan det krävdes omspel hemma för att avancera. I den fjärde rundan nådde Liverpool bara 0-0 hemma mot West Ham och det blev omspel i London som Liverpool förlorade. Fyra matcher som i slutändan inte gav mer än att slita på en trupp som hade behövt lägga allt fokus på ligan.
 
För att sammanfatta har Liverpool åkt ut i första (tredje rundan) eller andra (fjärde rundan) mötet i FA-cupen de senaste fyra åren och ibland efter omspel som i efterhand visats sig vara helt meningslösa. I Premier League har tre av fyra år noterats en tydlig resultatförsämring, där det ett år var skillnaden mellan spel i Champions League eller inte efterföljande säsong och ett annat innebar att laget slutade tvåa och inte etta i tabellen.
 
Matchtätt även framöver
 
Efter ett på pappret enklare spelschema omgång 14-20 blir det nu tuffare med bortamatcher mot Tottenham (José Mourinho lär pumpa upp laget som inför en seriefinal), Wolverhampton (i den här matchen kommer knappast hela offensiven att vilas och om Wolves inte var svårspelade som de var kommer de vara ytterst revanschsugna efter VARitén på Anfield) samt West Ham (säsongens kanske mest anonyma lag så här långt har fått en ny manager i David Moyes som kanske hinner få fason på laget och hemskt gärna vill slå Liverpool för första gången på tio år). Hemma väntar svårbesegrade Sheffield United och sedan Manchester United som höjt sig efter managerbytet.
 
Det hade varit skönt med ett lag från de nedre divisionerna i FA-cupen för att kunna vila spelare. Nu föll lotten i stället på ett hemmaderby och vi får se om historien från de föregående fyra åren under Klopp upprepar sig med tidigt respass. Det blir förresten intressant att se var FA tänker att peta in ett eventuellt omspel mot Everton – med tanke på hur de löste kvartsfinalen mot Aston Villa kanske det blir dagen före mötet med Manchester United… – och hur kul det än är med en final på Wembley den 1 mars tror jag få Liverpoolsupportrar sörjer avsaknaden av en tvådelad semifinal i Ligacupen under en period som redan bjuder på minst sju matcher 2 januari till 1 februari.
 
Källor: BBC Sports, liverpool.no, en.wikipedia.org, whoscored.com

Mattias Hernermattias.herner@liverpoolsweden.se@liverpoolsweden2020-01-01 18:58:47
Author

Fler artiklar om Liverpool