Inför: Liverpool - Shrewsbury

Inför: Liverpool - Shrewsbury

Under normala omständigheter hade Liverpool varit en skyhög favorit till att vinna omspelet mot League Onelaget Shrewsbury Town, men nu har Jürgen Klopp och hela förstalagstruppen tagit semester så det blir upp till Neil Critchley och hans ungtuppar att visa vad de går för.

SHREWSBURY TOWN FC

En uppdatering från Shrewsburylägret sedan förra mötet.

Den 23-årige ålvakten Harry Burgoyne har värvats från Wolverhampton och på lånsidan noterar vi att den 27-årige anfallaren Conor McAleny har lånats från Fleetwood Town och den 19-årige högerbacken Kayne Ramsay har lånats från Southampton. Ingen av dessa var dock registrerad för det första mötet med Liverpool och är därmed inte tillgängliga för att spela. Fejiri Okenabirhie har sålts till Doncaster Rovers.

Fokus på FA-cupen månne? I ligan har det blivit två raka bortaförluster med 0-1 mot Gillingham och 0-1 mot Rochdale, vilket innebär sju raka utan vinst i ligan. Laget har fallit tillbaka till en sextondeplats, men det är fortfarande 12 poäng till nedflyttningsstrecket och dessutom har Shrewsbury en till tre hängmatcher på lagen runtomkring. Att de skulle orka upp och slåss om playoffplatserna verkar dock osannolikt. Inte minst eftersom det bara är Bolton Wanderers längst ner i botten som har gjort färre mål än Shrewsburys 24.

För den 26 januari hade de två lagen har bara mötts vid ett tillfälle tidigare. Det rör sig om FA-cupens fjärde runda i februari 1996 när Liverpool vann med 4-0 på Gay Meadow. Det året tog sig Liverpool ända fram till final.

Shrewsbury har slagits ut av motstånd från Premier League i tre av de fyra senaste säsongerna. Manchester United (2016), West Ham (2018) och Wolverhampton (2019).

2-2 mot Liverpool innebär att Shrewsbury bara har förlorat en av de tretton senaste matcherna i FA-cupen och en av de arton senaste hemma. Deras bortafacit mot de bästa är inte lika imponerande med en vinst och tre oavgjorda på 28 bortamatcher mot lag från toppdivisionen. Den segern kom i Ligacupen mot Leicester City i augusti 2014.

Jason Cummings nätade med båda sina avslut på mål i första matchen mot Liverpool och såg därmed till att Shrewsbury blev det första laget sedan WBA i april 2018 att ligga under med två mål mot Liverpool och undvika förlust.

Shrewsbury blir den 99:e engelska motståndaren att spela på Anfield och den första sedan Havant & Waterlooville i januari 2008. Åtta av de tidigare nittioåtta förstagångsbesökarna har vunnit sin första match. Det senaste laget att göra det är Wimbledon i mars 1987.

LIVERPOOL FC

”Vi pratar om att göra bra ifrån oss och vad vi måste göra för att det ska gå vägen. Vilar det mer press på Shrewsbury inför den här matchen? Möjligen. Folk säger att vi kommer att ställa upp med ett U23-lag. Det kommer vi inte att göra. Vi ställer upp med ett U19-lag, i bästa fall ett U20-lag.”

                                                                   Neil Critchley

Jürgen Klopp håller fast vid sitt beslut att hela förstalagstruppen som först planerades ska få vila under februariuppehållet mellan ligaomgång 25 och 26, något som innebär att omspelet mot Shrewsbury kommer att bestå av en elva mer liknande den mot Aston Villa i Ligacupen före jul än i det första mötet med Shrewsbury.

På skadefronten har Yasser Larouci inte givits klartecken än, men han är å andra sidan den ende i truppen med skadeproblem. Larouci har två träningspass på sig, annars går sannolikt Adam Lewis in som vänsterback. Till höger i backlinjen är Neco Williams given och Sepp van den Berg kommer att ta en av mittbacksplatserna. Ki-Jana Hoever förväntas bli hans kompanjon i mittlåset. Caoimhin Kelleher vaktar målet i Alissons och Adriáns frånvaro.

Chris Jones och Pedro Chirivella är två av de fem som kommer att behålla sin plats från första matchen mot Shrewsbury och en trolig tredje kandidat för mittfältet är 18-årige Leighton Clarkson som satt på bänken senast.

Harvey Elliott startar i offensiven och han kan få sällskap av Joe Hardy, en 21-årig anfallare som kom från Brentford i januari, och Millar, en 20-årig kanadensare som hämtades hem halvvägs in på sin utlåning till skotska Kilmarnock.

Laget är starkare än det som mötte Aston Villa, men svagare än det som spelade första matchen mot Shrewsbury. På pappret är väl bäst att säga med tanke på hur Liverpool presterade i den 2-2-matchen. Critchley överdriver inte när han säger att det är närmare U19 än U23 och även om Shrewsbury befinner sig i League One är det skillnad på senior och junior nivå.

Mittfältet framstår som helt okej och anfallet ska trots sitt nykomponerade utseende kunna orsaka Shrewsbury problem. Det stora frågetecknet är målvakt och mittlås (den gången Boyes och inte Hoever) som såg extremt valpiga ut mot Aston Villa. Jag misstänker också att det är med fart och rörelse den unga anfallslinjen ska ta sig igenom och befarar att de kan krokna rätt snabbt i andra halvlek så det är en nyckel att få in första målet och ha en bättre effektivitet än vi såg mot Aston Villa. Det mycket unga Liverpoollaget mottog beröm från flera håll för sitt spel, men 0-5 på tavlan efter 90 minuter var ändå en brutal påminnelse om att det i vissa aspekter av spelet var pojkar mot män.

   Millar                Hardy                Elliott
        Jones      Chirivella      Clarkson
Larouci   Van den Berg   Hoever   Williams
                           Kelleher

Källor: BBC Sports, en.wikipedia.org

Mattias Hernermattias.herner@liverpoolsweden.se@liverpoolsweden2020-02-03 20:13:49
Author

Fler artiklar om Liverpool