Anfield, 2022-11-12 16:00

Liverpool - Southampton

Inför: Liverpool - Southampton

Inför: Liverpool - Southampton

Sista ligamatchen innan VM-uppehållet stundar på Anfield. Mycket står på spel, där Liverpool behöver häng på toppen medan Southampton behöver lämna botten.

Bortsett från 0-0 mot Derby i EFL Cup i onsdags, som visserligen resulterade i en seger på straffar, kommer The Reds till den här matchen med två tunga segrar i bagaget - Napoli i Champions League och Tottenham i ligan. Momentum har varit ett diskuterat område och en seger i denna match betyder oerhört, medan en förlust skulle såra mycket mer.

Det största samtalsämnet ligger nog dock hos motståndarna, som häromdagen gick ut med att Nathan Jones tar över som tränare. Jones kommer från Luton Town och får minst sagt en utmaning i sin första match med klubben. Southampton som endast lyckats ta 12 poäng på 14 spelade matcher, kommer visserligen från en seger i EFL Cup, även denna efter straffar, mot Sheffield Wednesday.

Lite statistik då: Medan Liverpool har hållt tätt bakåt på Anfield senaste matcherna, har Southampton endast lyckats göra ett mål deras fem senaste matcher i Premier League, och en förlust kommer garantera nedflyttningsplats inför uppehållet. Jag tror därför att det kommer ett oerhört laddat Southampton, inklusive tränare, som kommer göra allt för att få med sig varje poäng. Senast The Saints låg på nedflyttningsplats inför ett uppehåll (då Jul-uppehåll) var säsongen 04/05, och då åkte man ur.

Förra säsongen möttes lagen två gånger, där Liverpool gick segrande i båda mötena med ett resultat på totalt 6-1. Senaste fem matcherna på Anfield har Southampton gått inte bara poänglösa utan även mållösa, så statistiken är med oss och talar för en seger - Men den ska vi inte lita på! 

Truppmässigt tror jag det inte kommer ske mycket ändringar mot "normala" startelvan i något av lagen. Liverpool saknar fortfarande Luis Diaz, Diogo Jota, Arthur och Naby Keita. Joel Matip tränar igen den här veckan, men kommer troligtvis inte uträtta något mer än att sitta bänk till helgen. Southampton saknar fortfarande Valentino Livramento och Kyle Walker-Peters, som ändå får räknas som tunga avbräck.

För att summera: Detta är en match som många säkerligen räknar som en promenadseger för The Reds, men många faktorer spelar in. En oroväckande trend har varit leverans när det gäller och nonchalans när det ska domineras. Vi ska inte glömma bort att även om Liverpool besegrat Napoli och Tottenham lyckades vi innan dess tappa poäng mot Leeds och Nottingham Forrest. 

Kommer Liverpools momentum eller Southamptons hoppfulla nytändning segra imorgon? Vi sitter bänkade och följer! 

YNWA
 

Nico Huovilainen2022-11-11 18:20:00
Author

Fler artiklar om Liverpool