Anfield, 2024-02-28 21:00

Liverpool - Southampton

Inför: Liverpool – Southampton
Efter uppvisningen i söndags förtjänar Klopp och ungtupparna förtroende på nytt.

Inför: Liverpool – Southampton

Efter segern i ligacupfinalen i söndags väntar imorgon en småklurig match mot Southampton i FA-cupen. Liverpool förväntas mönstra en ung och roterad startelva. Laget som vinner matchen avancerar till kvartsfinal.

I söndags vann Liverpool ligacupfinalen mot Chelsea på Wembley med ett gäng truppspelare och akademispelare. Mycket talar för att det är samma manskap som Klopp kommer skicka ut imorgon kväll i FA-cupmatchen mot Southampton. Det är femte omgången av FA-cupen och vinnaren av lagen går vidare till kvartsfinal.

Southampton trillade ur Premier League ifjol efter över tio raka säsonger i högsta ligan. I Championship har laget dock återfunnit formen. Inför säsongen anställdes Russell Martin som ny huvudtränare. Russell Martin har en tydlig spelfilosofi som bygger på ett kortpassningsspel och kontroll genom bollinnehav. De nya idéerna har onekligen fått effekt, laget placerar sig för närvarande på 4:e plats i Championship, men med bara fem poäng upp till Leeds som ligger på direktuppflyttningsplats. Southampton gick bland annat obesegrade i 25 raka matcher, en resultatrad som nu dock är bruten.

I laget återfinns en del spelare man känner igen från tiden i Premier League. Kyle Walker-Peters, Stuart Armstrong och Ché Adams är fortsatt en del av lagets centrallinje. I laget finns även den gamle Bournemouth- och Newcastle-spelaren Ryan Fraser. Southampton har ett lag som absolut kan störa det lag som Liverpool kommer skicka ut på banan. Det blir viktigt att Anfield-publiken bär fram de unga och oerfarna spelarna om det ska bli avancemang.

En parameter som gör matchen extra viktig är att en Liverpool vinst betyder att ligamatchen mot Everton flyttas tills efter landslagsuppehållet. Åker Liverpool ut blir det istället Merseyside-derby den 17:e mars. Det hade varit mycket fördelaktigt om matchen spelades efter marssamlingen med tanke på skadeläget i truppen. Det borde innebära att flera bärande spelare har chansen att komma tillbaka till spel i det viktiga derbyt. Det lär vara en faktor i Klopps laguttagning och matchcoachning.

Liverpool har som bekant ett prekärt skadeläge som aldrig verkar vilja upphöra. I matchen mot Chelsea ådrog Ryan Gravenberch en skada efter en brysk tackling. Klopp gav dock besked att det inte verkade vara lika allvarligt som det först befarades. Efter matchen kom det ut bilder på Wataru Endo gåendes med en ”stödpjäxa” runt fotleden. Det återstår att se om japanen hinner återhämta sig innan matchen. På presskonferensen inför matchen berättade Klopp att Darwin Nunez, Mohamed Salah och Dominik Szoboszlai är ”touch and go”, men även om de är tillbaka är det knappast troligt att Klopp slänger in dem från start.

Det finns knappt några beslut för Klopp att ta gällande laguppställning, eftersom det saknas alternativ i truppen. Det blir att försöka skicka ut en så slagkraftig elva som möjligt, men med rådande skadesituation blir det att trolla med knäna för tysken. Klopp står inför ett dilemma gällande hur han ska matcha de rutinerade spelare som faktiskt är skadefria. Risken är att spelare som Mac Allister, Van Dijk och Luis Diaz nu också spelas sönder på grund av skadekrisen. Men med tanke på hur det såg ut i söndagens final är det bara till att ha fullt förtroende för Klopp och ungtupparna.

Trolig startelva: Kelleher, Gomez, Quansah, Konaté, Tsimikas, Mac Allister, McConell, Clark, Gakpo, Danns, Diaz

Vad? Liverpool – Southampton i omgång 5 av FA-cupen

Vart? Anfield

När? 21.00, onsdag

Kanal? Viasat Sport Premium/Viaplay
 

Johan Olsson2024-02-27 18:19:00
Author

Fler artiklar om Liverpool