Inför: Liverpool – Toulouse

Inför: Liverpool – Toulouse

Säsongens tredje gruppspelsmatch i Europa League väntar på torsdag då Liverpool ställs mot franskt motstånd.

Efter två spelade omgångar är det dags för en tidig gruppfinal då Toulouse FC gästar Anfield. Liverpool toppar grupp E med maximala sex poäng medan fransmännen på andraplats står på fyra pinnar. Den franska tabelltian har öppnat säsongen med flera oavgjorda matcher och bland annat tagit poäng av storlagen PSG och Marseille. Historiskt sätt är Toulouse dock en rätt oglamorös klubb som ytterst sällan fått ta del av strålkastarljuset.

Faktum är att man vann sin första titel i historien då man besegrade Nantes i den franska cupfinalen i våras. Det är också därför man nu spelar i Europa League trots att man slutade på 13:e plats i ligan. Det är i mitten och på undre halvan av tabellen man historiskt sett brukar befinna sig. Ibland åker man ur och spelar andradivisionsfotboll och vid några få tillfällen kan man hota lite högre upp i tabellen.

Toulouse har en halv miljon invånare och ligger i södra Frankrike där den stora floden Garonne rinner igenom staden. Trots att denna stad ytterst sällan fått uppleva Europaspel så har man ju faktiskt stött på Liverpool en gång tidigare i kvalet till Champions League hösten 2007. På den tiden var en tredjeplats i ligan inte tillräckligt för att Liverpool skulle bli direktkvalificerade till turneringen så CL-finalisten från den våren tvingades spela dubbelmöte i tredje kvalrundan mot Toulouse.

Liverpool tog sig då utan problem vidare efter att ha vunnit med uddamålet i Frankrike och sedan slaktat motståndarna på hemmaplan. Kuriosa från dessa matcher är väl att alla mål gjordes av blonda målskyttar. Peter Crouch, Sami Hyypiä och Dirk Kuyt på hemmaplan medan ”korpen från Odessa” med nummer tio på ryggen, Andriy Voronin, gjorde sitt snyggaste (och ett av sina få) Liverpoolmål nere i Frankrike med ett skott i krysset. En annan koppling mellan klubbarna som är värd att nämna är att Liverpools föredetta sportchef Damien Comolli numera är klubbpresident i Toulouse.

Bland motståndarna behöver Liverpool inte bekymra sig för skadade Zakaria Aboukhlal som bland annat gjorde mål under Marockos historiska VM-slutspel ifjol. Toulouse hopp ställs nu främst till holländske anfallaren Thijs Dallinga som gjorde en stark fjolårssäsong. I laget finns också ett antal nordiska spelare där ett par danskar ofta förekommer i startelvan.

Hur Liverpool ställer upp återstår att se, men vi kan väl alla gissa att ett antal tunga pjäser kommer att vilas inför helgens ligamatch. På mittfältet kommer det säkerligen att snurras spelare och dessa matcher är ju perfekta för de som fått mindre speltid att visa upp sig. Samtidigt vore tre poäng på torsdagskvällen av stor vikt för att så tidigt som möjligt kunna säkra avancemang och därav kunna spela de sista gruppspelsmatcherna utan krav på resultat.
 

William Hiekkanenwilliam.hiekkanen@liverpoolsweden.seTwitter: @Wuvuzela2023-10-25 09:45:00
Author

Fler artiklar om Liverpool