Kenilworth Road, 2022-03-02 20:15

Luton - Chelsea

Inför: Luton – Chelsea

Inför: Luton – Chelsea

Efter förlusten i ligacupfinalen är det nu dags för åttondelsfinal i FA Cupen för Chelsea, där man ställs mot Championshiplaget Luton Town. 

Som ett litet ljus i Europas mörker rullar fotbollen vidare och efter finalförlusten i söndags måste Chelsea nu tillbaka upp på hästen för att möta Luton i FA Cupen i en match där vinnaren går till kvartsfinal. Tidigare i turneringen har Chelsea ställts mot Chesterfield och Plymouth, där åtminstone de senare bjöd på tufft motstånd men till slut fick se sig besegrade.

Genom åren har Chelsea spelat 44 matcher mot Luton, med 18 vinster, 12 kryss och 14 förluster som resultat. Det senaste mötet lagen emellan kom i fjolårets upplaga av FA Cupen, närmare bestämt i den fjärde omgången. Matchen vann Chelsea med 3–1, efter ett hattrick av Tammy Abraham.

Chelsea

Fem senaste matcherna: F V V V V
Liverpool (N) 0–1 (Efter straffar) 
Lille (H) 2–0
Crystal Palace (B) 0–1 
Palmeiras (N) 2–1
Al-Hilal (N) 1–0 

De senaste dagarna har varit dramatiska för Chelsea, både på och utanför planen. I lördags kom beskedet att den ryske ägaren Roman Abramovich lämnar ifrån sig kontrollen av klubben, en nyhet som skakade om en del även om det ännu är oklart vilka faktiska konsekvenser det får för klubbens verksamhet. Detta följdes sedan upp med den oerhört dramatiska ligacupfinalen mot Liverpool som till slut slutade med förlust för de kungsblå efter att en inbytt Kepa skickat upp den avgörande straffen på Wembleys läktare. 

Chelsea har två matcher den här veckan, först Luton imorgon onsdag och sedan Burnley i ligan på lördag. Det täta matchandet innebär att vi garanterat kommer se Tuchel rotera laget och det är inte orimligt att tro att en del av de spelare som startade mot Liverpool kommer få vila under matchen imorgon. 

Hakim Ziyech hälskada hindrade honom från att spela cupfinalen men marockanen kan vara tillbaka för mötet mot Luton. Andreas Christensen missade även han matchen mot Liverpool på grund av en liknande skada. Lagkapten Cesar Azpilicueta lämnade finalen efter att ha fått en smäll och förväntas därför missa FA Cup-matchen precis som knäskadade Ben Chilwell. Däremot var Reece James, Callum Hudson-Odoi och Mateo Kovacic alla friska nog för att vara med i matchtruppen mot Liverpool och både James och Kovacic fick en del speltid i finalen.

Möjlig startelva (3-4-3): Kepa – Chalobah, Rudiger, Sarr – James, Jorginho, Saul, Hudson-Odoi – Ziyech, Lukaku, Werner

Luton

Fem senaste matcherna: V V V F V

Derby (H) 1–0 
Stoke (B) 1–2
West Brom (H) 2–0 
Birmingham (B) 3–0
Barnsley (H) 2–1 

Luton Town grundades 1885 strax norr om London. Senast klubben var hemmahörande i den engelska högstadivisionen var säsongen 1991/92, alltså året innan skapandet av Premier League. Därefter har man harvat runt i de lägre divisionerna, främst Championship och League One. 

Luton gör i år sin tredje raka säsong i Championship och ligger i nuläget på en playoffplats i egenskap av tabellsexa, vilket är något förvånande då man knappast var en av förhandsfavoriterna. Totalt har man tagit 54 poäng på de 33 ligamatcher man hittills spelat.

Man klev in i FA Cupen i omgång tre där man ställdes mot League Two-laget Harrogate, som man enkelt avfärdade med 4–0. I omgång 4 väntade Cambridge United som trots att man i den tidigare omgången slagit ut Newcastle inte bjöd på något större motstånd. Luton kunde istället avancera ytterligare genom en 3–0 vinst. En Lutonspelare värd att hålla koll på är den 24-årige anfallaren Elijah Adebayo som gjort 12 mål i Championship den här säsongen. 

Möjlig startelva (3-5-2): Steer – Burke, Lockyer, Naismith – Bree, Campbell, Hylton, Osho, Bell – Cornick, Adebayo

Matchfakta:
Avspark: 2/3 20:15
Spelplats: Kenilworth Road
Domare: Peter Bankes
TV: Viaplay, V Sport Premium

Gustav Stenberg@gustav_stenberg2022-03-01 20:18:00
Author

Fler artiklar om Chelsea