2022-11-09 21:00

Manchester C - Chelsea
2 - 0

Inför: Manchester City - Chelsea
Den resliga albanen är Chelseas wildcard på onsdag.

Inför: Manchester City - Chelsea

Efter två raka ligaförluster ska det bli skönt för Chelsea att spela en enklare ligacupmatch mot Tranmere Rovers eller Bradford City… Nej just det, det var Manchester City! Mer om förutsättningarna nedan.

Det är den tredje omgången av EFL Cup som ska kicka igång i veckan, där 13 av 20 Premier League-lag redan spelat en omgång, medan lagen med internationella cupspel i Manchester City, Chelsea, Manchester United, Liverpool, Tottenham, Arsenal och West Ham gör debut i turneringen först nu.

Läget i lagen:

Manchester City
Vinsten satt förvisso hårt åt hemma mot Fulham i helgen, men om något var det ett styrkebesked att dominera matchen så fullständigt trots att Joao Cancelo tog rött efter en knapp halvtimme. Erling Håland kom in från bänken efter skada och nätade för artonde gången i Premier League, men City visade också att de har en mer än duglig ersättare i Julian Alvarez om norrmannen behöver vilas.

Manchesterklubben fortsätter att gå som tåget och har bara förlorat en match denna säsong. Förvisso ligger de två poäng bakom Arsenal i ligatabellen men de lyckads vinna sin Champions League-grupp utan större möda. Kanske är det på grund av Peps frekventa rotationer som de har en näst intill frisk trupp, där endast Kyle Walker och Kalvin Phillips befinner sig på skadelistan, medan Cancelo är avstängd. Med den ökända ‘onsdagsmatch innan saturday lunch kick-off’ kan man vänta sig fler rockader än vanligt. Stefan Ortega är given i målet då Pep använder sig av en cup- och en ligamålvakt men även spelare som Cole Palmer skulle mycket väl kunna få chansen. 17-åriga ytterbacken Rico Lewis som gjorde mål häromsistens mot Sevilla kan få ersätta Citys frånvarande ytterbackar. Samtidigt är det värt att notera att Guardiola brukar ta ligacupen seriöst, där deras fyraåriga monopol på turneringen bröts när West Ham slog dem på straffar redan i fjärde omgången förra säsongen.

Möjlig startelva (4231): Stefan Ortega, Sergio Gomez, Aymeric Laporte, Rico Lewis, Ilkay Gündogan, Rodri, Jack Grealish, Cole Palmer, Riyad Mahrez, Julian Alvarez.

Chelsea
På sätt och vis var det en bra uppvärmning för Chelsea att möta Peps lärjunge och vad som i mångt och mycke efterliknar Manchester City i söndags, men det betonade framförallt hur långt ifrån toppskiktet Chelsea har sjunkit. The Blues var passiva, fysiskt underlägsna och verkade näst intill rädda för The Gunners. Chelsea har nu två vinster på de senaste sex kamperna i alla turneringar och det krävs en helt annan energi och kampvilja om Chelsea ska ge sig själva en vettig chans på onsdag. 

På den beskrivningen passar spelare som Conor Gallagher och Armando Broja in, som gjort sig förtjänta av fler starter sett till Aubameyangs, Sterlings och Havertz ojämna prestationer. Chelsea har en viktigare match på lördag kväll på Tyneside, och Potter lär oavsett vilja röra om lite i grytan. Det skulle kunna ge chansen till Ziyech, Pulisic och Zakaria, där den senare gjorde en urstark debut mot Dinamo Zagreb förra veckan. Med tanke på att Potter brukade rotera Robert Sánchez i cupmatcherna finns det en liten möjlighet att Marcus Bettinelli ges chansen.

På skadelistan befinner sig Wesley Fofana (knä), N’golo Kanté (hamstring), Reece James (knä), Ben Chilwell (hamstring) och Kepa Arrizabalaga (hälsporre), där de fyra förstnämnda har långvariga åkommor. Matchen kan också komma för tidigt för Carney Chukwuemeka, som skadat baksida lår, men Graham Potter har i skrivande stund inte hållit sin presskonferens inför matchen. Det innebär att fem av elva startspelare under Potter är frånvarande, vilket gör att VM-uppehållet kommer lägligt för att låta dessa spelare rehabilitera sig innan matcherna rullar igång igen.

Möjlig startelva (433) : Édouard Mendy, Marc Cucurella, Kalidou Koulibaly, Trevoh Chalobah, César Azpilicueta, Denis Zakaria, Mateo Kovacic, Conor Gallagher, Christian Pulisic, Hakim Ziyech, Armando Broja.

Förväntad matchbild och tips:

Chelsea har under Potter haft under 50% bollinnehav i båda sina toppmöten mot Manchester United och Arsenal, och det lär med tanke på Citys possession-inriktade fotboll bli samma historia på onsdag. Om man ska använda Liverpool som mall, som är det enda laget som har besegrat City denna säsongen, signifierades deras prestation av välorkestrerat presspel, aggressivitet och vältajmade kontringar. Det är inga beskrivningar som stämmer in så bra på Chelsea på senare tid eller i allmänhet. I ett utopiskt scenario är Zakaria en dominant bollvinnare, Gallagher pressar demoniskt, Pulisic utmanar på sin kant mot ett City utan ordinarie ytterbackar och Broja siktar in sig mot Aymeric Laporte, som brukar ha svårt mot fysiska anfallare. Mer troligt är tyvärr att Chelsea blir nedtryckta, utmanövrerade på kanterna där i stort sett varje ytter i Premier League, inte minst Riyad Mahrez och Jack Grealish, verkar ha övertag mot Azpilicueta och Cucurella nuförtiden. Om Chelsea fortsätter ha så förbannat svårt att ställa om på ett effektivt sätt kommer de med all sannolikhet dra det kortare strået.

Tips: Manchester City 2-1 Chelsea

Övrigt:
Arena: Etihad Stadium
Avsparkstid: onsdag 9 november 21:00
Kanal: Viasat/Viaplay 
Domare: Simon Hooper


 

Olle Lange@_ollelange2022-11-08 06:00:00
Author

Fler artiklar om Chelsea