Inför: Manchester City - Liverpool

Inför: Manchester City - Liverpool

Prestige snarare än poäng står på programmet när de två senaste säsongernas giganter drabbar samma på Etihad. Med ligatiteln i hamn för de röda och två cuper i huvudfokus för de blå kan det avgörande den här kvällen mycket väl bli att inte förlora.

MANCHESTER CITY FC

Januarivärvningar 2020

IN
-

Lån IN
-

UT
Ian Poveda, högerytter, Leeds United

Lån UT
Patrick Roberts, mittfältare, Middlesbrough, säsongslån
Angeliño, försvarare, RB Leipzig, säsongslån

Säsongen 2019-20

När Manchester City reste till Anfield i november förra året hade klyftan mellan dem och Liverpool redan blivit tydlig. 2-2 hemma mot Tottenham efter ett av VAR bortdömt segermål på stopptid var ett smärtsamt deja vu från Champions League, men inget som skapade stora rubriker. 2-3 borta mot nedflyttningskandidaten Norwich City och 0-2 hemma mot Wolverhampton var däremot resultat vi inte väntade från laget som avslutade säsongen 2018-19 med fjorton raka vinster.

Ett kliniskt och kontringseffektivt Liverpool vann med 3-1 mot de ljusblå och gick upp på 34 poäng efter tolv omgångar. City följde på först 25 poäng och det talades redan om en tidig matchboll.

Innan november var slut hann Manchester City tappa ledningen två gånger om borta mot Newcastle och efter förlust hemma i derbyt mot United i början av december och en tappad 2-0-ledning till 2-3 borta mot Wolverhampton befann sig City 17 poäng bakom ett Liverpool som helt skoningslöst avfärdade allt motstånd. Endast en total kollaps av Jürgen Klopps lag skulle kunna bjuda in City för en chans på en tredje raka titel.

Säsongen 2017-18 släppte Manchester City in 27 mål och förra säsongen 23 mål. De har med sju matcher kvar att spela redan släppt in 33 mål den här säsongen. Oförmågan att ersätta Vincent Kompany och skadan på Aymeric Laporte kommer garanterat att lyftas fram som skäl till den bristande defensiven och att laget inte nått upp till fjolårens höjder, men inte heller framåt har det sett riktigt lika självklart ut som titelsäsongerna. Dessutom går det att spekulera i att när klyftan till Liverpool ökade till ett gap redan halvvägs in, försköts fokus till andra turneringar och att det därför har runnit iväg lite extra.

Manchester City har släppt in det första målet i elva av trettioen matcher den här säsongen. Sammanlagt 2017-18 och 2018-19 släppte de in första målet i åtta matcher.

Förutom försvaret går det dock att se en tydlig i att Manchester City den här säsongen fallerat i toppmatcherna. Mot de sex högst placerade lagen i nuvarande tabell har de, med Liverpool kvar att möta, tre segrar (varav två mot Leicester), en oavgjord och sju förluster. Vinsten på King Power Stadium är Citys enda bortapoäng mot Liverpool, Leicester, Chelsea, Manchester United, Wolverhampton och Tottenham. Guldsäsongerna hade de nio vinster, ett kryss och två förluster mot topp sex ej inräknat dem själva.

I poängtoppen hittar vi kända namn som Sergio Agüero (16+3), Raheem Sterling (10+1), Gabriel Jesus (10+5) och Kevin De Bruyne (10+16).

Skadeläget

Fernandinho drog på sig säsongens andra röda kort senast mot Chelsea och missar den här och nästa match.

Agüero är skadad och missar resten av säsongen.

Eric Garcia åkte på en huvudskada mot Arsenal och det är tveksamt om han hinner bli återställd.

Tidigare möten

Totalt i ligan: 76 vinster, 43 oavgjorda och 43 förluster
Totalt Premier League: 20 vinster, 16 oavgjorda och 9 förluster

Borta mot Man City: 28 vinster, 22 oavgjorda och 30 förluster
Premier League borta mot Man City: 4 vinster, 10 oavgjorda och 8 förlust

De senaste tjugoen mötena räknat både hemma och borta har slutat med sju Liverpoolvinster, åtta kryss och sex vinster för Manchester City, där samtliga blå vinster har tagits på Etihad Stadium. Totalt sett jämnt med klar hemmaplansfördel för båda lagen alltså.

Det är under hela Premier Leagueeran som redan indikerats stor skillnad på resultaten hemma och borta mot Manchester City för Liverpools del. 54 poäng har plockats på Anfield med endast en förlust medan det har blivit 22 poäng borta med bara fyra vinster. Den senaste bortasegern togs i november 2015 i Klopps första match på Etihad.

Liverpools 4-1-seger på Etihad säsongen 2015-16 är den enda vinsten borta mot Manchester City på de tio senaste besöken. Det var första gången Jürgen Klopp ställdes mot Pep Guardiola som manager för Liverpool.

Det blev målsnålt säsongen 2016-17 (1-0 hemma, 1-1 borta), men de tio mötena lagen emellan i liga eller cup dessförinnan hade producerat 37 mål och det enda laget att hålla nollan under den perioden var Liverpool i 3-0-segern på Anfield i mars 2016.

Den målglada trenden återställdes förrförra säsongen när Manchester City vann med 5-0 (matchen som tippade över i och med Sadio Manés utvisning) följt av segrar för Liverpool med 4-3 i ligan och 3-0 i Champions League.
Förra säsongen slutade det 0-0 på Anfield efter straffbom på stopptid av Riyad Mahrez och 2-1 till Manchester City efter det berömda nästanmålet som var en eller ett par centimeter från att vara helt över linjen.

Två brutalt effektiva omställningar gav Liverpool en 2-0-ledning innan en kvart var spelat när lagen möttes på Anfield. Då hade Manchester City inlett piggt och haft ett par skrämselbollar in i Liverpools straffområde. När Mané ökade på till 3-0 tidigt i andra framstod matchen som avgjord även om Bernardo Silva reducerade med tolv minuter kvar.

LIVERPOOL FC

När spelschemat för säsongen 2019-20 släpptes lär inte jag ha varit ensam om att ögna igenom matcherna för att se när Manchester City stod på programmet och bortamötet kring påsk (enligt ursprungligt tidpunkt) framstod i förväg som en potentiell seriefinal och titeldefinierande sammandrabbning.

Men. I stället står vi här med sju omgångar kvar, 23 poäng (tjugotre!) före fjolårsmästarna och säkrat ligaguld. Det är en nästan ogripbar känsla av lättnad, självklarhet och oförmåga att riktigt ta in det. Så här enkelt skulle det ju inte vara?

Den här matchen tror jag Liverpool taggar till till oavsett eftersom det trots allt är en seriefinal och Jürgen Klopp och hans lag gärna vill slippa åka på däng mot just Manchester City den här säsongen och öppna för ett ”visst vann ni ligan men vi vann med 3-0” även om det skulle ha liten betydelse i det stora hela. För de återstående matcherna däremot kommer det mer handla om hur hängivet laget är att slå rekord och hur mycket Klopp tillåter sig att rotera.

Det går inte att komma ifrån att Liverpools säsong så här långt är en extrempunkt. Inget lag i de fem högst rankade ligorna (England, Spanien, Italien, Tyskland och Frankrike) har någonsin haft 86 poäng efter 31 omgångar och, törs jag säga, få lag i något land och någon högstadivisionen, och det ligger i sakens natur att en extrempunkt inte förväntas överträffas. Med det sagt har Liverpool en sannolikt unik chans, i alla fall i dessa spelares livstid, att pressa ut allt som går och se hur långt det räcker i rekordväg.

Liverpool kommer att spräcka 95-gränsen utan att förta sig, men spelschemat som återstår bjuder ändå på motstånd som gör att laget inte kommer att nå 100 poäng eller mer om det verkligen inte kraftsamlar och fokuserar på det.

Chelsea har något intressant på gång och är redan nu en av de svåraste motståndarna, vilket Manchester City som bekant fick uppleva i torsdags. Arsenal gör allt annat än en toppensäsong, men på Emirates har Liverpool haft väldigt svårt det senaste decenniet och har bara en seger på åtta försök i liga och cup. Burnley är ett lag som inte ger något tillbaka om du inte gör jobbet hundra procent och Aston Villa slåss för kontraktet.

Särskilt på bortaplan måste det bli skärpning, vilket 372 mållösa minuter tydligt skvallrar om. Inte sedan Sadio Manés 1-0-mål mot Norwich den 15 februari har Liverpool nätat på resande fot.

Att Klopp byter in ungdomar sista minuterna för att ge dem det administrativa antalet matcher för att kunna plocka ut en titelmedalj är en sak, men jag hoppas att det inte blir fullständigt lattjo lajban över avslutningen. Som sagt, det finns en möjlighet här som sannolikt inte kommer igen.

Källor: BBC Sports, liverpool.no, en.wikipedia.org, whoscored.com

Mattias Hernermattias.herner@liverpoolsweden.se@liverpoolsweden2020-07-01 21:24:00
Author

Fler artiklar om Liverpool