Etihad Stadium, 2023-11-25 13:30

Manchester C - Liverpool
1 - 1

Inför: Manchester City - Liverpool

Inför: Manchester City - Liverpool

Efter ett landslagsuppehåll är det dags för ett riktigt toppmöte som går av stapeln under morgondagen i Manchester.

Efter att de sista landslagsmatcherna gick av stapeln tidigare under veckan, kunde vi gladeligen stänga den butiken för hösten och i stället öppna dörren för ett par intensiva och härliga månader av klubblagsfotboll. Med höstens alla uppehåll har ligasäsongen känts något krokig och hackig, men nu kan vi alltså se fram emot ett par månader av högklassig europeisk klubbfotboll. Och det rivstartar redan till helgen. Att kalla det för en tidig seriefinal vore rätt så arrogant och dessutom direkt felaktigt, Arsenal och Tottenham är fortsatt hack i häl och de förstnämnda anses nog av den större massan som större favoriter till att utmana Manchester City, men vi kan ju i alla fall få lov att kalla det för en toppmatch. Liverpool gästar Manchester där Pep Guardiola och hans mannar välkomnar dem till Ethiad Stadium. Efter mycket om och men kombinerat med mycket kritik och klagomål signerat Jurgen Klopp, valde schemaläggarna att lägga in tiden 13:30 i kalendariet. Den klassiska "lunch-matchen" har kommit och blivit något av ett spöke för Liverpool, kanske framförallt i samband med ett nyligen avslutat landslagsuppehåll. 

När vi ändå är inne och snuddar vid landslagsuppehållet kan vi lite kort redogöra för det (finns annars redan en mycket bra och utförlig artikel om landslagsuppehållet, läs här). Det blev tjong i medaljongen gånger tre för Darwin Nunez, Luis Diaz vände matchen mot Brasilien på egen hand och Alexis Mac-Allister fanns med när Argentina besegrade rivalerna från Brasilien. Liverpool firade kort och gott framgångar på den sydamerikanska kontinenten. Parallellt lyckades diverse spelare från Europa säkra sitt avancemang till sommarens EM i Tyskland, där Dominik Szoboszlai stal de allra flesta rubrikerna efter sitt drömmål. Mohamed Salah öste in mål för sitt Egypten och Wataru Endo representerade sitt Japan. Kort och gott var det ett oerhört lyckat landslagsuppehåll för Liverpools del, som inte heller fick med sig några onödiga skador hem. För Manchester Citys del känns det snarare som att landslagsuppehållet har bestått av diverse "mind-games" signerade Pep Guardiola. Det har handlat om spelare (med kanske Haaland i spetsen) där frågetecknen har varit många kring huruvida de faktiskt är skadade eller bara försöker spela ett spratt hos Liverpool. Nu verkar de i alla fall som att de allra flesta spelarna som tydligen skulle varit "skadade", och således missa några matcher med sitt landslag, faktiskt är friska och redo för morgondagens batalj. Vid stora och viktiga matcher försöker man dra nytta av samtliga ess i rockärmen, det är sen gammalt.

Under Jurgen Klopps ledning av Liverpool har man haft förbaskat svårt att vinna matcher på just Ethiad Stadium. Det känns kanske lite fel att kalla sammanhanget och motståndet för ett "bogey team", i princip samtliga lag i ligan erhåller inte något särskilt smickrande rekord på senare tid på Ethiad Stadium, men det ska ändå nämnas. Faktum är att det bara blivit en vinst (i ligasammanhang) till antalet och den kom för ungefär 8 år sedan, i början av Jurgen Klopps tränarperiod och innan Pep Guardiolas era hade inletts. Sedan spanjacken äntrat Manchester är man vinstlösa. Visserligen har det utspelat sig några jämna matcher och oavgjorda resultat har förekommit, men att dra det längsta strået och plocka trepoängare har hittills uteblivit. Ett oroväckande facit som bör tas i beakting inför morgondagens drabbning.

För att snabbt återkoppla tillbaka till vad som inträffade innan landslagsuppehållet, vad förra omgångens Premier League bjöd på, kan vi påminna om att Liverpool gjorde historien kort hemma mot Brentford och vann med siffrorna 3-0. Några timmar senare bjöd Manchester City och Chelsea verkligen upp till dans och levererade den kanske mest sevärda matchen denna säsong. Målkalaset landade till slut på siffrorna 4-4 och poängtappet var ett faktum för Manchester City.

Vad gäller skadelistan så har den ändrats i positiv riktning för Liverpools del. Joe Gomez, Ryan Gravenberch, Curtis Jones och Ibrahima Konate var samtliga tillbaka i träning efter en kortare tids frånvaro. Huruvida alla är helt "fit for fight" får vi väl vänta och se, men glädjande besked trots allt. Det medför att skadelistan är relativt skral och tunn för tillfället. Trion Thiago Alcantara, Stefan Bajcetic och Andrew Robertson finns där för tillfället. Det ska väl även nämnas att vi nog får ha lite extra överseende med de sydamerikanska spelarna. Långa resor, tidsskillnader och matcher tätt inpå kan defintivt vara en faktor som spelar in när Jurgen Klopp formerar laget.

Vad gäller motståndet så är skadeläget, som tidigare nämnt, något osäkert i skrivande stund. Det som vi i alla fall kan konstatera är att långtidsskadade Kevin De Bruyne och även John Stones kommer missa matchen, därtill eventuellt Sergio Gomez och Zack Steffen. Även Matteo Kovacic och Matheus Nunes är osäkra kort inför morgondagen. Vad gäller Ederson, Nathan Ake, Rodri och Erling Haaland så tyder mycket på att de, trots lite skadeproblematik (eller vad det nu var), kommer vara tillgängliga. Söker man mer tydlighet kring skadeläget hos Liverpool eller Manchester City hänvisar jag er till klubbarnas mediekanaler eller hemsidor.   

Edvin Karlssonedvin.karlsson@liverpoolsweden.se2023-11-24 14:57:00
Author

Fler artiklar om Liverpool