Old Trafford, 2022-04-28 20:45

Manchester U - Chelsea

Inför: Manchester United-Chelsea
Jorginho firar sitt mål senast lagen möttes i PL den här säsongen.

I senaste PL-omgången besegrades West Ham hemma med 1-0. För att ytterligare utöka avståndet till Arsenal i PL-tabellen krävs det att Tuchels mannar är på hugget när Manchester United väntar borta på Old Trafford, en arena man inte vunnit på sedan maj 2013.

Morgondagens möte med Manchester United blir det andra den här säsongen. Senast lagen möttes var i PL på Stamford Bridge i november 2021. Då förde Jadon Sancho upp gästerna i ledning i den 50:e minuten, Jorginho satte kvitteringsmålet och slutresultatet i matchminut 69.

Senast lagen möttes på Old Trafford var i oktober 2020. Matchen slutade 0-0 men Chelsea-spelarna får tacka sin målvakt Edouard Mendy för en poäng den matchen, efter att senegalen stått för flera viktiga räddningar.

I de senaste elva matcherna mellan lagen har Chelsea endast vunnit två gånger. Båda segrarna ägde rum i FA Cupen. I finalen i maj 2018 blev Eden Hazard matchens enda målskytt från straffpunkten i den 22:a minuten. Senaste FA Cup-segern ägde rum i semifinalen i juli 2020. Då förde Olivier Giroud upp Chelsea i ledning strax före halvtid, tidigt i andra halvlek utökade Mason Mount till 2-0 och i den 74:e minuten styrde Harry Maguire bollen i eget mål. Bruno Fernandes satte ett tröstmål för United från straffpunkten i den 86:e minuten.

I de övriga matcherna (7 PL, 1 FA Cup, 1 ligacup) har United vunnit fyra matcher och fem har slutat oavgjort.

Läget i lagen:

Manchester United
På de senaste fem matcherna (alla i PL) har Manchester United vunnit en match, spelat oavgjort en gång och förlorat tre gånger. Den 2 april spelade Rangnicks mannar oavgjort hemma mot Leicester, där Iheanacho och Fred blev matchens målskyttar. En vecka senare väntade Everton på bortaplan. Då såg Anthony Gordon till att United lämnade Goodison Park utan poäng med ett mål i den 27:e minuten.

Veckan efter det kom Norwich på besök till Old Trafford. Då gjorde Cristiano Ronaldo två mål i första halvlek. Norwich reducerade genom Kieran Dowell i matchminut 45+1 och i den 52:a minuten kvitterade Teemu Pukki till 2-2. Ronaldo var inte klar än utan fullbordade sitt hattrick och matchens slutreslutat i den 76:e minuten genom en läcker frispark.

I följande PL-match stod Liverpool för motståndet borta på Anfield. Luis Diaz öppnade målskyttet i den femte minuten i den 22:a minuten satte Mohamed Salah 2-0. Andra halvlek innehöll lika många mål för hemmalaget som den första, Sadio Mané satte 3-0 i den 68:e minuten innan Mohamed Salah gjorde sitt andra och satte sista spiken i kistan i den 85:e minuten.

Förra helgen var det återigen dags för bortamatch för Rangnicks mannar. Då öppnade Nuno Tavares målskyttet i den tredje minuten. Bukayo Saka satte 2-0 från straffpunkten i matchminut 32, två minuter senare reducerade Ronaldo till 2-1. Bruno Fernandes missade en straff och chansen att kvittera i den 57:e minuten och i den 70:e minuten sköt Granit Xhaka in slutresultatet med ett snyggt långskott.

För tillfället är man på sjätte plats i PL-tabellen, fyra poäng mindre än femman Tottenham, som spelat en match mindre, och två poäng mer än sjuan West Ham, som spelat lika många matcher. Cristiano Ronaldo är lagets bästa målskytt med 16 fullträffar i Premier League.

Raphael Varane spelade sin första match på tre veckor i lördags mot Arsenal och är tillgänglig mot Chelsea, men Edinson Cavani(vadskada), Paul Pogba(vadskada) och Luke Shaw(smalbensskada) är alla otillgängliga. Även Fred och Mason Greenwood är otillgängliga för United.

Chelsea
På den senaste fem matcherna (1 CL, 1 FA Cup och 3 PL) har Chelsea vunnit fyra matcher och förlorat en. Den 9 april väntade Southampton på bortaplan. Då tog Tuchels mannar en riktigt stabil seger med hela 6-0 där Marcos Alonso och Kai Havertz gjorde varsitt mål medan Mason Mount och Timo Werner hittade nätmaskorna två gånger. Efter det väntade returmöte med Real Madrid i CL-kvartsfinal. Mason Mount sköt in 1-0 i den 15:e minuten, Antonio Rüdiger nickade in 2-0 och kvitterade matchserien i den 51:a minuten. Timo Werner satte 3-0 i den 75:e minuten och Chelsea såg ut att ha goda chanser att avancera men i den 80:e minuten reducerade Rodrygo till 3-1 och matchen gick till förlängning. I den 96:e minuten satte Karim Benzema in 3-2 vilket höll sig till slutsignalen, riktigt tungt och tråkigt när Chelsea gör en bra match och till och med vinner själva matchen men ändå åker ut ur turneringen.

Efter CL-uttåget väntade semifinal i FA Cupen, där Crystal Palace stod för motståndet. Första halvlek förblev mållös men in den 65:e minuten spräckte Ruben Loftus-Cheek nollan med en hård volley från innanför Palaces straffområde. I den 76:e minuten satte Mason Mount in slutresultatet och Chelsea var klara för FA Cup-final för tredje säsongen i rad. Där väntar Liverpool den 14 maj.

Den 20 april var det återigen dags för PL och nu väntade Arsenal hemma på Stamford Bridge. Edward Nketiah satte 1-0 bakom Mendy i den 13:e minuten efter ett bedrövligt rensingsförsök av Andreas Christensen. Chelsea svarade snabbt genom ett kvitteringsmål av Timo Werner fyra minuter senare. I den 27:e minuten förde Emile-Smith Rowe återigen upp bortalaget i ledning men Chelsea var återigen snabba med att kvittera, fem minuter senare satte kapten Azpilicueta in 2-2. Nketiah gjorde sitt andra mål i den 57:e minuten och Chelsea blev återigen tvungna att försöka göra ett reduceringsmål, något sånt blev det inte, istället drog Azpilicueta ner Bukayo Saka i straffområdet i matchminut 90+2 och Saka sköt själv in segermålet 4-2.

I söndags var det återigen dags för London-derby, den här gången stod West Ham för motståndet. Chelsea ägde bollinnehavet och hade en del skott på mål men gästerna spelade ett väldigt stabilt försvarsspel. i den 86:e minuten drog Craig Dawson ner Romelu Lukaku i straffområdet, efter VAR-granskning blev det straff för Chelsea och rött kort för Dawson. Jorginho tog hand om straffen men slog den kanske sämsta straffen mitt öga någonsin bevittnat och matchen hölls vid 0-0. I den 90:e minuten räddade inbytte Christian Pulisic dagen för Chelsea genom att skjuta in 1-0 och säkerställa tre viktiga poäng.

För tillfället är Chelsea på tredje plats i PL-tabellen, med fem poäng mer men en match mindre spelad än tabellfyran Arsenal.

Mason Mount är lagets bästa målskytt med tio fullträffar i Premier League.

Ben Chilwell och Callum Hudson-Odoi är fortsättningsvis långtidsskadade, medan Mateo Kovacic inte ännu återhämtat sig från skadan han åkte på i FA Cup-semin mot Crystal Palace. Andreas Christensen petades ur startelvan mot West Ham i sista sekund på grund av magproblem men kan vara tillgänglig mot United, även Reece James och Antonio Rüdiger är möjligtvis tillgängliga.

Förväntade startelvor:

Manchester United: De Gea, Dalot, Varane, Lindelöf, Telles, McTominay, Matic, Elanga, Fernandes, Rashford, Ronaldo

Chelsea: Mendy, Chalobah, Silva, Rüdiger, Azpilicueta, Kanté, Jorginho, Alonso, Mount, Pulisic, Havertz

Förväntad matchbild: Chelsea har inte vunnit på Old Trafford sedan maj 2013(?!) när nuvarande United-spelaren Juan Mata blev matchens enda målskytt, mot ett United som visserligen redan så gott som säkrat titeln då. Nåmen, mönster finns till för att brytas. Efter att ha förlorat mot Arsenal senast i PL är Tuchels mannar motiverade att utöka avståndet i tabellen ytterligare och lämnar Old Trafford med tre poäng för första gången på närmare tio år.

Speltips: 2-0 Chelsea

Avspark: Torsdag 28.4 kl.20:45, matchen sänds på V Sport Premium och Viaplay.
Spelplats: Old Trafford
Domare: Mike Dean
VAR: John Brooks

Statistik:
Manchester Uniteds största seger över Chelsea ägde rum i december 1960 och slutade 6-0. Chelseas största seger över United ägde rum i oktober 1999 och slutade 5-0. Chelseas största seger på Old Trafford ägde rum i augusti 1968 och slutade 4-0.