Inför: Manchester United - Chelsea FC

Inför: Manchester United - Chelsea FC

Två lag med varsin jobbig Europamatch i veckan drabbar på söndagen samman i FA-cupen. Kan Chelsea resa sig från en deprimerande insats i Rumänien? Eller blir det ännu ett nederlag för den hårt pressade interim managern Benitez?

Chelsea

Chelseas säsong har knappast utvecklats till vad fansen både trodde och hoppades på. En lovande inledning med fart och fläkt under Di Matteo har förbytts till ett långsamt, krampaktigt spel under den illa omtyckte Benitez. Som följd är Chelsea utslagna ur Champions League, förlorade mot Swansea i semifinalen i ligacupen och hopplöst långt efter i ligan. För att rädda äran och säsongen återstår egentligen en framgång i FA-cupen. Fokuseringen borde därför vara total.
Chelseas fem senaste matcher (Chelseas siffror först)

(H) Sparta Prag 1-1
(B) Manchester City 0 -2
(B) Middlesbrough 2-0
(H) West Bromwich 1-0
(B) Steaua Bukarest 0-1

En medioker form och tillika uselt spel har lett till att Chelsea endast lyckas skrapa ihop fyra (4!!) mål framåt på de senaste fem matcherna, där motståndet, undantaget City, inte känts alldeles oöverkomligt. Formen är, och har varit ett tag, dålig.

Benitez lär formera sitt lag efter bästa tänkbara elva. Cech är given i målet och har inte kunnats lastas för några av motgångarna på senare tid. Azpilicueta, Luiz, Terry och Cole är en tänkbar backlinje. På den defensiva mittfältspositionen har Mikel inte gjort en lika strålande vår som höst och kanske petas till förmån för Ramires. Lampard känns självklar. Ma-Az-Acar (Mata, Hazard och Oscar) känns som den enda rimliga formationen bakom en ensam Ba, som inte alls fått till det i Chelsea.

Cech – Azpilicueta, Terry, Luiz, Cole – Ramires, Lampard – Mata, Oscar, Hazard – Ba

Manchester United

Manchester United har redan avgjort ligan och har, med Robin van Persies inträde, spelat på en egen nivå under stora delar av säsongen. Men allt är inte klang och jubel i Sir Alex omklädningsrum. Laget åkte ut, något kontroversiellt ska erkännas, mot Real Madrid i veckan och genast började elaka rykten cirkulera om att Rooney gjort sitt i Manchesterlaget. Om inte säsongen ”bara” ska sluta med en ligatitel är FA-cupen Uniteds enda chans på en potentiell dubbel.
Manchester Uniteds fem senaste matcher (Uniteds siffror först)

(B) Real Madrid 1-1
(H) Reading 2-1
(B)Queens Park Rangers 2-0
(H) Norwich 4-0
(H) Real Madrid 1-2

På samma antalet matcher som Chelsea, mot liknande motstånd, har Manchester United producerat 10 mål. Det är sex fler än Chelsea och det känns som skillnaden lagen emellan framförallt består i den enkla ekvationen. United gör fler mål. Bortsett från plumpen mot Real är det idel god form på nästan samtliga spelare i United.

Sir Alex kommer ställa upp med bästa elvan möjlig, var så säkra. De Gea antas vakta stolparna och den unge spanjoren har gjort en bättre säsong är föregående, dock utan att vara dominant. Backlinjen kan tänkas formeras med Rafael, Vidic, Ferdinand och Evra. På mitten är det tänkbart att Carrick och Cleverley utgör den defensiva duon med Nani – Rooney – Young som den offensiva trion. Längst fram är målsprutan van Persie given.

De Gea – Rafael, Vidic, Ferdinand, Evra – Carrick, Cleverley – Nani, Rooney, Young – van Persie

Trolig matchbild

Manchester United kommer trycka på och uppeldade av ett Old Trafford, som blev snuvade på konfekten senast det begav sig efter Nanis klumpiga satsning, kommer United säkert att sätta högsta fart från början, något som säkert kan passa Chelsea som handen i handsken. Att ställa om har varit londonlagets kanske bästa gren i år. Förhoppningsvis blir det en öppen tillställning med mycket fart och fläkt. Lagen har onekligen ingredienserna för det.

Övrigt

- Matchen börjar klockan 17.30 svensk tid.
- Senast lagen möttes i cupspel vann Chelsea.
- FA-cupen är lite av Chelseas specialitet, kan det fortsätta vara det?

Erik Belfrage2013-03-08 16:07:30
Author

Fler artiklar om Chelsea