Inför matchen-intervjun: “Bielsa har betytt allt”

Inför matchen-intervjun: “Bielsa har betytt allt”

Den andra maj 2004 åkte ett krisande Leeds United ut ur Premier League, ynka tre år efter att man varit en match ifrån en Champions League-final. 5977 dagar, nitton tränare och fem ägarbyten senare är man tillbaka i högstadivisionen. liverpoolsweden.se tog ett snack med två minst sagt förväntansfulla Leeds-supportrar inför premiärmötet på Anfield.

Efter sexton långa av misskötsel och play off-nederlag är så Leeds United tillbaka i engelsk fotbolls finrum, hur känns det och vad har du för förväntningar på den här säsongen? 

“För egen del känns det overkligt. Undertecknad var åtta år när vi degraderades ner till The Championship och har efter det fått genomlida säsonger av både Championship och League One. Att äntligen, efter så många år, få möjligheten att mäta sig med de största lagen i England är helt fantastiskt. Ren och skär glädje. Vad gäller förväntningarna så är det som för många andra att undvika nedflyttning. Optimist som man är så förvånar det mig inte om Bielsa får till en topp tio placering, även om den drömmen kan vara ett steg för långt.” (LFM)

Mycket har handlat om er kultförklarade manager Marcelo Bielsa. Kan du beskriva hans spelfilosofi och berätta lite om vad han betytt för klubben de senaste säsongerna? 

"Allt. Han har förvandlat grus till guld. Med mer eller mindre samma lag som slutade på plats 13 i The Championship har han tagit tillbaka oss till Premier League via ett spel som mest kan beskrivas som "totalfotboll". Få tillslag, fart i omställningarna åt båda hållen samt snabba avslut. Vi skapade enormt många chanser förra säsongen men var faktiskt odugliga på att sätta dom. Odugliga kanske är fel ord men det blev onödigt nervöst i många matcher i onödan då vi borde avgjort många matcher betydligt tidigare. Spelsystemet som Bielsa bygger sitt lag på öppnar upp ytor bakåt om spelarna slappnar av ett par sekunder för länge, vilket kan resultera i farliga kontringar bakåt. Vi har också haft en tendens att släppa till enkla mål bakåt på fasta situationer och vi har varit extremt ineffektiva på att göra mål på våra egna fasta situationer. Att titta på Leeds de senaste två åren har i mångt och mycket varit en fröjd för ögat. Ett fröjdigt offensivt spel där alla spelare vet sin position och sina uppgifter i sömnen. Bielsa har gjort ett otroligt jobb med små medel. Nu har vi värvat in ett par spelare som förhoppningsvis kan leda oss till en stabil mittenplacering i Premier League, minst." (TM)

Er mittfältare Kalvin Phillips blev något överraskande uttagen i engelska landslaget, vilka fler spelare i Leeds är det värt att hålla ett extra öga på? 

“Överraskande?! På tok för sent om du frågar mig… Hur som! Pablo Hernandez ska man hålla ett extra öga på. Spanjoren är tveklöst Leeds bästa spelare och ser passningar som ingen annan gör i truppen. Om han kommer spela 90 minuter eller inte återstår att se, med tanke på hans ålder, men det kan räcka med tio minuter för den gode Pablo att skapa något magiskt. Om Bielsa inte förändrats under uppehållet så ser jag inte att Rodrigo, nyförvärvet från Valencia, kommer starta utan att han får inleda på bänken.” (LFM)

Slutligen, vilken matchbild kommer vi att se på Anfield ikväll?

"Tjusningen med Leeds anno 2020: Vi lägger oss inte för någon. Matchbilden på lördag kommer nog vara ett böljande spel med många skapade målchanser åt båda hållen. Personligen är jag glad om vi kommer stå upp på ett fint sätt. Tre poäng på bortaplan mot Liverpool är helt orimligt att hoppas på (även om jag har tippat 0-1) då det inte är i dessa matcher Leeds ska ta poäng. Bielsa kommer gå för vinst och det har tagit oss tillbaka dit vi hör hemma. Om det tar oss till vinst på Anfield på lördag låter jag vara osagt men en bra match är att vänta." (TM)

***

Tack till Linus Fransson Mörk och Thom Mattson på Leeds-redaktionen som ställde upp och svarade på våra frågor! 

Erik Segerströmerik.segerstrom@liverpoolsweden.se@erik_segerstrom2020-09-12 11:00:00
Author

Fler artiklar om Liverpool